Vi inviterer til nasjonal dugnad

Kaffen er Norges nasjonaldrikk. Vi er helt i verdenstoppen når det gjelder kaffekonsum og vi har tilgang til verdens beste kaffe. Men nordmenn glemmer å rense kaffeutstyret og ender opp med kaffe som ikke smaker godt.

– Kaffen fortjener bedre behandling!

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon er klar i sin tale: – Vi må skjerpe oss! Det holder ikke å tørke støv av kaffemaskinen. Humus fra vannet setter seg fast på innsiden av rørene. Avleiringer fra kaffe setter seg fast i kolbe og filterholder. Fettet harskner og gir bismak. Det ødelegger rett og slett den gode kaffesmaken.

Den 1. oktober feires den internasjonale kaffedagen over hele verden, og i den anledning inviterer Norsk Kaffeinformasjon til en nasjonal dugnad.

– Finn fram kaffeutstyret og ta en skikkelig rengjøring, oppfordrer Marit Lynes. Og glem ikke termokanne eller termos. Stikk nesa i en som ikke har vært rengjort, eller ta en titt oppi, så skjønner du hva jeg mener.

Bilde av skitten kaffekopp
Ingen vil drikke kaffe av en slik kopp! Men kaffemaskinen og termokannen er det kanskje ikke så nøye med?

Unngå kjerringråd

Hvert år gjennomføres en landsomfattende undersøkelse for å kartlegge det norsk folks kaffevaner. Når vi kommer til renhold, er resultatet nedslående. Ikke bare rengjøres det for sjelden, det gjøres også feil. Og «kjerringrådene» lever fremdeles der ute. I følge Norsk Kaffeinformasjon gjør de mer skade enn nytte.

– Bare halvparten av de som rengjør kaffeutstyret, bruker rensemiddel beregnet på dette. Den andre halvparten er helt uvitende om at de ødelegger både dyrt kaffeutstyr og kaffeopplevelsen, sier Lynes. Eddik og klor setter bismak, oppvaskmiddel skummer mye og bakepulver er ikke smart med tanke på innvendige rør og sensorer.

Bilde av kolbe som advarer mot å bruke vanlig oppvaskmiddel til rens av trakter

Ikke bare hjemme

Nærmere 50 prosent av kaffen drikkes hjemme, men resten drikkes på jobb eller andre steder hvor folk ferdes. Ikke alle har profesjonelle kaffeløsninger med service- og renholdsavtale.

– Sjekk kaffeutsyret på jobben, oppfordrer Marit Lynes. Gi både trakteren og termokannen en grundig rens, og sørg for at det finnes en egen mugge for rent vann. Ikke bruk kolben!

Det er så enkelt

– Det er ingen grunn til å kaste bort livet på dårlig kaffe, avslutter Lynes. Å rense kaffeutstyret er det enkleste i verden, og er første bud for en bedre kaffeopplevelse.

Bilde av kolbe med brunt vann etter rens
Til venstre ser vi resultatet etter å ha renset en vanlig kaffetrakter. Til høyre har vi kjørt gjennom et par ganger med rent vann og ser forskjellen.