Slik lager du espresso

God espresso er ikke så vanskelig å lage, så lenge det gjøres riktig. Her er syv ting du må huske på, for å kunne tilberede den perfekte espressoen.

Espressomaskinen kommer opprinnelig fra Italia. Finmalt kaffe presses sammen (tampes) i en bajonett av metall med små hull i bunnen. Vannet presses gjennom kaffen med et konstant trykk på 9 bar. Vannet bør holde mellom 92 og 96 grader. Kjennetegn på vellykket espresso er et fint, jevnt gyllenbrunt skum på toppen, såkalt crema. Fargen skal være nøttebrun, gjerne med «tigerstriper».

  1. Les maskinens bruksanvisning nøye. Maskinen må få tid til å varmes opp før du starter!
  2. Når kvernen er riktig justert, males kaffen. Dosér ca 7-9 g kaffe for en enkel espresso i en ren filterholder (også kalt bajonett) til ca 30 ml væske.
  3. Press kaffen i bajonetten med et forsiktig trykk for å få en jevn overflate. Tamp deretter den finmalte kaffen tett sammen med ca 15 kilos trykk, slik at kaffen blir kompakt og kan yte jevn motstand når vannet presses gjennom. Øv gjerne på en vekt! Fjern kaffe som eventuelt ligger igjen på kantene av bajonetten, og sett den på plass.
  4. Sett den forvarmede koppen under bajonetten. Start maskinen. Tilberedningen av espresso skal ta mellom 22 og 28 sekunder.
  5. Dersom det skal lages to kopper, brukes tokopps-filteret og dobbel mengde kaffe. Som regel er det lettere å få til en fin crema på espressoen når man benytter tokoppsfilteret. Dette har sammenheng med hvordan vannet presses gjennom kaffen i bajonetten. Tilberedningstiden er den samme om det tilberedes enkel eller dobbel espresso.
  6. Kontroller at fargen på cremaen er røbrun, gjerne marmorert med dypere «tigerstriper». Server med det samme. Skal du lage espresso til flere personer, er det viktig at du serverer etter hvert som de blir ferdige. Espressoen skal drikkes umiddelbart.
  7. Bajonetten lar du stå i maskinen til neste kopp skal tilberedes. Slå ut den gamle «kaffe-pucken» og tørk vekk kafferester før du doserer en ny espresso i bajonetten. La det renne litt vann (flush) ut av gruppehodet før du setter på plass bajonetten med ny kaffe i – da fjerner du enkelt gamle kafferester, og du får tilgang til det vannet som holder en korrekt temperatur. Vi anbefaler ikke å skylle bajonetten i maskinens tevanssuttak eller gruppehode. Dette kan blant annet føre til at avløpet i maskinen over tid tetter seg.