Kaffe i poser og boks
Under brenningen dannes det et overtrykk av karbondioksid (kullsyre) i bønnene. Overtrykket utlignes allerede etter 5-6 timer hvis ikke kaffen emballeres, og etter en ukes tid har ferskheten tapt seg merkbart.
Grunnprinsippet for oppbevaring av kaffe er at den bør komme i minst mulig kontakt med luft for å unngå harskning og tap av smak og aroma. Kaffen bør derfor alltid oppbevares lengst mulig i originalemballasjen.
Det aller meste av kaffen som omsettes i Norge, er pakket i poser hvor luften er trukket ut og erstattet med karbondioksid- eller nitrogengass (MAP: modifisert atmosfære pakking). Pakken ser ut som en halvveis oppblåst ballong, og er helt tett. Noe kaffe selges også i hermetiske bokser eller hardvakuumpakker.
Salget av hele kaffebønner øker i Norge. De brukes i spesielle helautomatiske maskiner og av serveringssteder som foretrekker å kverne kaffen selv. Bønnene leveres i lufttett folie med enveis ventil som slipper ut overflødig gass fra kaffebønnene. Noe kaffe pakkes i papirposer, men dette gir en svært begrenset holdbarhet.
Åpnet pose bør brukes raskt
Kaffen kan trekke til seg smak og lukt fra andre matvarer. Er luften varm og fuktig, skjer nedbrytningen raskere. Derfor er det viktig at du lagrer kaffen riktig, og ikke åpner flere poser enn det du skal bruke umiddelbart (se tabell). For storhusholdning finnes det porsjonspakker. Dette gjør at kaffen bevares best mulig helt frem til den skal benyttes.
Uåpnet kaffe bør lagres tørt og kjølig. Lagringstiden varierer med emballasjeformen og produksjonsdatoen. Det skal være stemplet en «best før»-dato på all kaffe.
Lagringstid
Kaffetype | Emballasje | Lukket pose | Åpnet pose |
Filter- og kokmalt | Langtidspose | 4–6 mnd | 4–5 dager |
Filter- og kokmalt | Hardvakuumpakke | 9 mnd | 4–5 dager |
Hele bønner | Pose m/enveisventil | 4–8 mnd | 7–10 dager |
Kaffetype | Emballasje | Lagringstid |
Malt kaffe | Uemballert | 4–5 dager |
Hele bønner | Uemballert | 7–10 dager |