Tyrkisk kaffe

Tyrkisk kaffe er en gammel bryggemetode som fremdeles blir brukt mange steder i Midtøsten, Afrika, Tyrkia og Hellas. Norgesmester Carolin Azar er en av de som holder i hevd tradisjonen i Norge.
tyrkisk2
Tyrkisk kaffe kan fremby en rekke herlige smaksopplevelser, fremholder Carolin Azar.

Tyrkisk kaffe kalles også gresk eller arabisk kaffe. Denne måten å håndbrygge kaffe på benyttes av millioner av mennesker. Den  beskrives gjerne som en liten kopp med  veldig sterk kaffe, med skum på toppen  og et lag med kaffegrut på bunnen.

– Å lage tyrkisk kaffe gjøres for hånd  Tilberedningen tar gjerne litt tid, så  hjemme lages det oftest ved anledninger der en ønsker gjøre litt ekstra stas, sier  Carolin.

Hun ønsker å begrave eventuelle myter  eller oppfatninger av at tyrkisk kaffe er  lik dårlig kaffe eller kaffesmak. Som  med andre bryggemetoder avhenger  kaffesmaken like mye av kvaliteten på kaffen en bruker, understreker hun.

– Også med tyrkisk kaffe kan en derfor med fordel bruke spesialkaffe eller annen kvalitetskaffe.

Egen tradisjon

Tilberedning skjer med en bryggemetode forskjellig både fra tradisjonell kokekaffe, filtermetode eller tilvirking av espresso  under trykk –  selv om det er likheter.

En benytter såkalt snusmalt kaffe som  er malingsgraden finere en espressomalt.  I likhet med koke-/bålkaffe tilsettes kaffen  i vannet før oppkok, men innen tyrkisk  kaffe kokes det hele opp i en (kobber)kjele med en liten åpning, kalt ibrik. Oppkokingen skjer tradisjonelt i en sandkoker, som er et varmeelement med sand oppi.

– Sandkokeren kan trolig ha opphav fra at man opprinnelig kokte opp kaffen i den  varme ørkensanden. Den sikrer et raskere oppkok ved at ibrik-kjelen settes godt ned i den oppvarmede sanden, forteller Carolin.  Tyrkisk kaffe kan smakssettes både med sukker eller krydderurter, noe som gir en rekke deilige smaksvarianter. – En kan  tilsette selv det en liker; anis, nellik,  kanel, muskat, kardmomme gir godt preg på smaken.

Smakte seg ”blind”

Med bakgrunn fra Jerusalem møtte Carolin Azar den tyrkiske kaffetradisjonen i tidlig alder, og som tiåring fikk hun kaffen  servert med melk av moren sin.

– Min mor praktiserte tyrkisk kaffe som tradisjon. Det var den type kaffe hun likte best og som hun laget i helgen eller ved spesielle anledninger, forteller Carolin.

Azar er i dag leder ved et av Kaffebrenneriets utsalg i Oslo og levende opptatt av kaffe. Interessen for tyrkisk kaffe har tiltatt  i voksen alder, og ble i 2013 toppet med NM-seier i Drammen og sjette plass under VM i Istanbul i september.

tyrkisk4
Carolins VM-drink «Norsk fjellmartini», bestående av spesialkaffe, tilsatt kardemomme, sukker og vanilje.

– Å konkurrere innen kaffe var en utfordring jeg langt fra var sikker på å ville ta.  I oppkjøringen testet jeg meg nesten blind på smaker inntil jeg – med god hjelp av mine kolleger – fant mitt uttrykk. Og gøy var det!

Tyrkisk kaffetradisjon er naturlig nok  betydelig større i utlandet enn i Norge, med større rekruttering og konkurranse, og grenen var eksempelvis ikke med  under årets NM i Drammen.

– Kanskje er ikke interessen tilstrekkelig, og for få som praktiserer dette daglig.  For meg som elsker å leke med smak er det uansett viktigst fremheve at tyrkisk kaffe kan by på kaffesmaker av like høy kvalitet som andre bryggemetoder, avslutter  Carolin Azar.


Slik lages tyrkisk kaffe

tyrkisk5
OPPKOK: Vann helles sammen med kaffen i en kjele kalt ibrik (arabisk) – også kalt cezve (tyrkisk) eller dzezva (serbokroatisk). en sandkoker gir optimalt oppkok, men gass/primus eller vanlig kokeplate fungerer også. Kaffen tas av varmen idet den når kokepunktet.
tyrkisk7
FINMALT: Bruk såkalt snusmalt kaffe, den fineste malingsgraden som benyttes. Mål opp 7 gram kaffe med vekt, til en liten kopp med 60 ml vann.
tyrkisk6
TILSETNINGER: Kaffen kan serveres bar, men sukker benyttes ofte – eller i kombinasjon med tørket krydder som anis, nellik, kanel, muskat, kardmomme etc som også gir også smakfulle opplevelser. Rør inn tilsetningen med kaffe og vann.
tyrkisk8
SERVÉR: Hell kaffen over i koppen. la stå en stund til kaffepulveret synker og kaffen kjøler seg litt. resultatet gir en liten kopp med sterk kaffe, med skum (crema) på toppen. Bon appetit!