Slik lager du cappuccino

Cappuccino er en drikk laget av espresso, varm melk og melkeskum. Den klassiske oppskriften tilsier like deler espresso, varm steamet melk og fløyelsaktig melkeskum.

1.  Lag espresso direkte i en forvarmet cappuccinokopp.

2.  Når man trener på å steame melk, kan man benytte et melketermometer for å overvåke oppvarmingen. Vær oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret er litt forsinket, slik Bilde av melkesteamer og termometerat den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere. Vi anbefaler å stenge steamkranen når termometeret viser litt over 60°C.

Termometeret må aldri overstige 70°C. Da vil melken lukte og smake ubehagelig (risgrøt-lukt). Du hører en økende brumming rett før melken blir for varm. En cappuccino skal drikkes så å si med en gang.

«Blås ut» vannet som ligger i steam-armen før du starter. Tappes ikke denne vannmengden ut, blir melken utvannet.

Bilde av mann som steamer melk3.  Fyll melkekannen litt under halvfull med kald melk, og tre kannen inn på steam-armen til sprayhodet kommer rett under overflaten på melken. Skru på steamen og før sprayhodet ut mot kanten av kannen slik at melken roterer i kannen. Samtidig hører du en «hvislende» lyd. Skummet vil dannes fra kjøleskap-kald melk til ca 45°C, og du ser at melken stiger i kannen. Ved ca 45°C fører du sprayhodet inn mot midten av kannen og litt ned (nærmere bunnen). Fortsett å varme melken til den holder rundt 60°C.

4.  Skummet skal bli fløyelsmykt kompakt og fyldig.

5.  Tørk umiddelbart av alle melkerester på steam-armen med en fuktig klut. Skru på steamen et par sekunder for å blåse ut innvendige melkerester.

6.  Hell melkeskummet forsiktig over kaffen slik at melkeskummet legger seg fint i koppen og det dannes en mørk kaffering ytterst langs kanten.

7.  Servér straks. La gjesten selv få tilsette sukker og krydderdryss.

Les også: Caffè latte & cappuccino