Norges mest avslappede kaffedrikker er kåret

Malin Nilssen (22) fra Nesodden vant NM i Slappa 2019. Med en hvilepuls på 39 i innledende runde var hun en soleklar favoritt, og i finalen lot hun ikke nervene ta overhånd. Med stor sinnsro hentet hun hjem seieren og den gylne kaffekjele.

NM i Slappa er en hyllest til kaffepausen og ble første gang arrangert i 2007. Årets arrangement foregikk i forbindelse med Den Internasjonale Kaffedagen og Kaffens marked på Stortorvet i Oslo. 115 deltagere kjempet om fem finaleplasser og nivået i år var skyhøyt.

Bilde av jente som har vunnet NM i Slappa 2019

Bilde av kvinne i hengekøye
Malin Nilssen hadde hvilepuls på 39 i innledende runde

Trening hjelper

Malin jobber til daglig på Kaffebrenneriets utsalg på Colosseum i Oslo. Hun er den første fra kaffebransjen som har vunnet NM i Slappa, og med en vinnerpuls på 41 slag i minuttet går hun inn i historien som tidenes beste.

Kaffe er jo ikke akkurat kjent for å virke søvndyssende. Hvordan kan det ha seg at du har så lav hvilepuls?

– Jeg løper i terreng på fritiden og trener til «Nesodden på Langs». Kanskje dette kan ha innvirkning, smiler Malin. Vinneren var storfornøyd da hun greide å holde nervene under kontroll i finaleomgangen.

– Jeg trodde pulsen skulle stige med all spenningen, ler den kaffeglade baristaen.

Malin har et realt konkurranseinstinkt, og hadde bestemt seg for å vinne. Det er velkjent at godt trente idrettsutøvere kan ha hvilepuls langt ned på 30-tallet, men Malin ble veldig overrasket over hvor lav den var.

– Jeg måtte skynde meg på jobb etter innledende runde og ta fri en time for å rekke finalen. Ikke den beste oppladningen, smiler hun.

Malin kunne ta med seg en flott gammel kaffekjele, en «godkjent» kaffetrakter og ett års forbruk av kaffe i premie.

Bilde av mann i hengekøye
Ove Wikstrøm tok en sterk 2. plass

Her er tre de beste i årets NM:

1. plass Malin Nilssen (39 – 41)
2. plass Ove Wikstrøm (45 – 45)
3. plass Rebekka Reilstad (48 – 48)

Hvilepuls i innledende og finalen i parentes

En hyllest til kaffepausen

– Det er mye god helse i en kaffepause. Vi trenger en time-out innimellom, og kaffepausen er et godt botemiddel mot stress, sier Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon, som står bak verdens minst stressende konkurranse.

Evnen til å slappe av er ikke alle forunt. I årets Norgesmesterskap i Slappa var det stort sprang i deltakernes prestasjoner. De aller fleste lå på 60-70 slag i minuttet etter en kopp kaffe og fem minutter i en hengekøye. Enkelte var oppe i over 100.

– Vi lever i et hektisk samfunn der hverdagen er travel. Kaffepausen er verdifull. Den gir folk en pust i bakken, og bidrar til at vi får summet oss og pratet sammen, sier Lynes. Hun mener derfor arbeidstakere kan ha godt av å legge inn en kaffepause eller to i løpet av arbeidsdagen.

Bilde av jente i hengekøye
Rebekka Reilstad kom på tredjeplass

Bilde av mennesker som slapper av på Kaffens Marked

Bilde av mann i hengekøye på NM i Slappa