NM 2020 – program og deltakere

Gjennom vinteren har det vært gjennomført syv regionale kaffemesterskap. Nå møtes de beste til dyst under NM i Kaffekunst som foregår på SMAK 2020 3. - 6. mars.

Det skal kåres fire Norgesmestere på SMAK 2020, i tillegg arrangeres eget mesterskap i kaffebrenning i april. De beste skal representere Norge i VM i Melbourne og Warszawa senere i år.

NM i Kaffekunst foregår på SMAK 2020, Nordens ledende møteplass for alle som jobber med mat og drikke.

– Dette er en flott anledning for kaffebransjen til å vise fram mangfoldet og ikke minst de mange talentene der ute. Det sier Marit Lynes, nasjonal koordinator for SCA Norway og daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Konkurranseområdet foregår innerst i hall D, nærmere bestemt D05/46, og nå er det meste rigget. Dommere fra inn- og utland er på vei, lyd og lys er testet og tirsdag starter konkurransene.


LAST NED OVERSIKT OVER DELTAKERE

LAST NED PROGRAM


Her er konkurransene under NM:

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk og signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser.

Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsary» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt.

Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

World Barista Championship og World Brewers Cup arrangeres under Melbourne International Coffee Expo 4. – 7. mai.

Latte Art går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Resultatet blir vurdert etter utseende, kreativitet, generell presentasjon og evne til å gjenta samme mønster. I 2019 ble Alexander Monsen uoffisiell norgesmester, men i år gjennomføres et ordinært mesterskap hvor vinneren representerer Norge i VM.

Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.

World Latte Art Championship og World Cup Tasters Championship arrangeres under World of Coffee i Warszawa 18. – 20. juni.