Coop Kaffe blir solgt

Jacobs Douwe Egberts (JDE), som kjøpte Kaffehuset Friele for et par år siden, overtar Coop Norge Kaffe. Med dette blir den nederlandske kaffegiganten størst i Norge, under forutsetning av at Konkurransetilsynet godkjenner salget.

Foto: Stig Rune Pedersen

Coop Norge Handel er ansvarlig for konsernets innkjøp, vareforsyning, kjededrift og markedsføring. Det er de som sørger for kaffe til alle sine mer enn 1100 butikker i Norge, og  Coop Norge Kaffe har brent kaffen. Nå er det snart slutt for brenneriet, men merkevaren vil bestå. Coop-tilhengerne vil få sin Blå, Røde eller Gule Coop i butikkene som før, selv om kaffen blir brent i Bergen.

Kaffebrenneriet til Coop går godt og kaffebrennerne står på for å dekke etterspørselen. Med en omsetning på mer enn 200 millioner og et resultat før skatt på over 40 millioner de siste årene, er Coop nummer tre blant kaffebrenneriene i Norge. Det er altså ikke et tapsprosjekt som selges.

– Leieavtalen med Oslo Havn utløper i 2024 og Coop måtte  snart ha bygd en ny kaffefabrikk,  hvis vi skulle fortsatt med produksjonen, sier administrerende direktør i Coop Norge Industri, Torgeir Sveine til Dagens Næringsliv. Med Coops kjøp av ICA ifjor overtok vi kunder med annen kaffepreferanse, og med denne avtalen får kundene våre både Coops kaffetyper og flere av Frieles kaffeprodukter.

I 1916 ble samvirkelagens første kaffebrenneri etablert i Norge, og små kaffebrennerier levert kaffe i lokale markeder. Kvoteordninger etter krigen ført til at mange av samvirkelagene slet for å få nok kaffe til sine butikker, og NKL måtte sågar kjøpe fra andre grossister uten fortjeneste.

I 1953 kunne Coop lansere sin egen kaffe, ferdig pakket i poser. Da kaffeimporten ble fri i 1960 og vakuumpakkingen gjorde sitt inntog,  ble kaffeutvalget større og i dag finner vi hele 18 ulike produkter fra Coop Kaffe i hyllene.

coop-kaffe

Coop har brent sin kaffe på Filipstadkaia i Oslo, nærmeste nabo til storebror Joh. Johannson Kaffe. Sammen har de velsignet kaffeglade Osloborgere med en herlig duft av nybrent kaffe fra tidlig om morgenen. Snart vil kaffeproduksjon på Filipstad være en saga blott. Om få år brennes Evergood på Vestby og Coop Blå i Bergen.