Solen skinner, fuglene kvitrer og lyden av fossebrus høres i bakgrunn. Området er en idyll, men Håkon Carlos jobber knallhardt. Han er i gang med dagens brenning.
– Kaffen brennes egentlig ikke, selv om vi kalles et kaffebrenneri. Det å røste eller grille kaffen er bedre beskrivelser, forklarer en engasjert Håkon Carlos.
Han lemper en sekk med rå kaffebønner over i et fat før han heller dem over i sin røde kaffebrenner. Han viser hvordan bønnene roterer og virvler rundt. Varmen og røstingen kommer fra elementer med blå flammer vi kan titte inn på.
Håkon Carlos forteller at mange av hans colombianske kaffetyper er fyldigere på smak enn mye av den afrikanske kaffen enkelte spesialister liker i dag.
– Jeg er ikke så glad i mye syre, så en fyldig colombiansk kaffe passer min smak, påpeker han.
Opprinnelig kommer Håkon Carlos fra Colombia, han er adoptert derfra og har besøkt landet fire ganger etter at han bosatte seg i Norge.
– To av besøkene var for å besøke kaffeprodusenter. Jeg kjøper mye kaffe fra familiebedriften Pergamino som ligger i Medellin, hovedstaden i Antioquia, kaffeområdet nord i Colombia. Jordsmonnet til Carlos´ kaffen er hovedsakelig vulkansk, og kaffen dyrkes på 1700-2000 moh. Der er god norsk sommertemperatur på 20-26 grader hele året, og ideelle forhold for kaffe.
Håkon Carlos viser meg et bilde av sjefen fra Pergamino. – Han er kun 29 år og har mye ansvar på sine skuldre, sier han. Håkon Carlos har et varmt hjerte for kaffebøndene han samarbeider med. De rendyrker kvalitet og jobber intenst for det.
– Jeg betaler dem god pris og for hver kilo jeg selger går 2 kroner til barnehjemmet der jeg bodde mine første måneder. Når man drikker Carlos’ Coffee støtter man samtidig vanskeligstilte barn i Colombia. Mange kunder liker å høre min historie og om prosjektet! Da forstår de at prisen er noe høyere enn kaffe de finner i dagligvaren.
Han lytter plutselig nøye. – Vent litt, sier han og går til brenneren.
– Jeg hørte det første «knekket» blant kaffebønnene og da må jeg starte klokka for å passe tiden.
Nå er han i gang med en økologisk kaffe som skal bli lysbrent.
– Det er trenden nå. Kaffen brennes gjerne lysere for mer smak og karakter. Varianten heter Cocondo og den passer til håndbrygg og trakter, forklarer han og viser frem en kaffepose med den oransje logoen, navn på gården, opprinnelsessted og datostempling.
Håkon Carlos går i gang med å håndbrygge Cocondo. Han heller nykokt varmt vann i rolige, sirkulerende bevegelser over passe tilmålt kaffe. Kaffen drypper ned med klar farge og Håkon Carlos lukter nøye på den første koppen. Lukt er en viktig del av opplevelsen. Kaffen har fin frisk og innbydende duft.
– Vent litt før du smaker. Knallvarm kaffe smaker ikke noe, bare maskerer den ekte opplevelsen.
Det er en nytelse å lytte til fuglekvitter, kjenne sommervarmen og vente rolig mens man kjenner deilig duft av både nybrent og nybrygget kaffe. Håkon Carlos beskriver kaffepausen som et rituale. En liten seremoni man skal ta seg tid til så man kjenner bedre hva man faktisk drikker. Dette er på et helt annet nivå enn å bare helle i seg masse kaffe uten å være tilstede.
Så smaker vi! Kaffen er ren, frisk, delikat og sval. Perfekt sommerkaffe. Ikke for kraftig, men likevel med mye god smak. Den får mer sitruspreg når den kjølner.
– Jeg drikker mindre og bedre kaffe nå enn før, sier han. Håkon Carlos har drevet sitt brenneri i 3 år, og stortrives med jobben. Det er alltid noe å sette seg inn i, kaffe er et fag.
– Trenden nå er lysere brent kaffe, men jeg liker også den fyldige smaken av colombiansk kaffe. Mange andre kaffedrikkere også.
Håkon Carlos bruker også bærtørket kaffe. – Det kalles også naturlig prosessert. Akkurat den varianten gir fruktig smak, deilig aroma og kan minne om etiopisk kaffe til tross for at den er fra Colombia.
Cocondo og tre andre blandinger finnes i fast sortiment. – Santa Barbara heter bestselgeren med sjokolade- og nøttepreg. San Pascual Natural har mer fruktig preg med blåbærnoter, og Camelia er både fyldig og lett fruktig.
Kaffebønnene varierer, og har navn som Colombia, Caturra, Castillo, Tabi og Red Bourbon.
– Jeg har komponert disse fire smaksprofilene sammen med en barista og kona til en venn av meg som er helt rå på smaker. Sammen smaker vi aller best. Vi eksperimenter med andre typer, så jeg tilbyr utover fast sortiment alltid noen nye kaffeblandinger. Jeg liker å variere.
Håkon Carlos trives med å sette seg inn i trender og driver med kaffeopplæring til kundene. Hva er hans beste tips?
– Jeg forteller aldri hva kundene skal smake. Hvis jeg ramser opp en rekke beskrivelser, blir de flaue hvis de ikke kjenner det samme. De vil prøve å smake det samme som meg uten å utvikle sine egne opplevelser og sette ord på det. Det å smake er en treningssak og tar tid. Det er spennende å sette seg inn i andre smaker. Jeg går gjerne til innvandrerbutikker og prøver noe nytt for å utvide mitt smaksregister.
Han heller den nybrente kaffen over i åpne kar så den kan avkjøles før pakking og levering til kundene.
– Det er så moro å jobbe med kaffe, avslutter Håkon Carlos Søbye med et stort smil.