Norgesmestere i Kaffekunst 2023

NM i Kaffekunst 2023 ble avviklet på UMAMI Arena 14. – 17. februar, og tre stolte norgesmestere kunne rekke trofeene høyt i været og glede seg til VM senere i år.

– Et flott mesterskap med en fantastisk ramme. På messen samles hele «smaks-Norge», konkurransene ble godt besøk og stemningen var utrolig god gjennom alle dagene. Det sier Marit Lynes, nasjonal koordinator for arrangøren Specialty Coffee Association Norway, og daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. 

Adrian Berg, tidligere norgesmester storkoste seg også under NM i Kaffekunst. Han var «seremonimester» og kjørte showet fra scenen gjennom alle konkurransedagene. 

– Arrangementet var godt organisert og det var utrolig mange flinke baristi og kaffebryggere på scenen. Jeg var så heldig å få se alle fra første rad, og det er tydelig at mange har tatt konkurransen på alvor og forberedt seg godt. Jeg gleder meg til å følge med på våre tre nye Norgesmestere som skal til Athen i juni, sier Adrian. 

RESULTATER BARISTA FINALE
1. Alexander Monsen, Norð Brenneri, Oslo
2. Erlend Wessel-Berg, Sellanraa Bok og Bar, Trondheim
3. Christian Nesset, Kaffemisjonen, Bergen
4. José Corado, Cuba Life, Kristiansand
4. Guro Sabado Rødningen, Bakeriet Sprø, Oppdal
5. Martin Lee Thomson, Solberg & Hansen, Oslo

RESULTATER BREWERS FINALE
1. Diana Goicochea, Kaffebrenneriet, Oslo
2. Rory Rosenberg, Kaffa, Oslo
3. Erlend Wessel-Berg, Sellanraa Bok og Bar, Trondheim
4. Simen Andersen, Neongrut, Oslo
5. Anne Emilie Wendelborg, Hedmarktoppen Folkehøyskole, Hamar
6. Ole Kristian Bøen, Drammen

RESULTATER CUP TASTING FINALE
1. Trude Skjold Løken, Solberg & Hansen, Oslo
2. Andre Brandt, Solberg & Hansen, Oslo
3. Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen, Oslo
4. Jan Richter Lorentzen, Kaffemisjonen, Bergen

Alexander Monsen (29) beholdt tronen i klassisk barista. Han har konkurrert lenge, og har vært på pallen eller vunnet flere ulike grener de siste årene. Alexander er hovedbrenner hos Norð Brenneri i Oslo, og har brent kaffen selv, en anaerobisk fermentert Pacamara fra Finca La Colombia i El Salvador. 

Slik beskriver Alexander signaturdrikken: – Sprudlende vann som løfter opp smaken av Aroniabær-sirup, ananas juice og espresso. En kombinasjon som gir friske leskende noter av røde druer, fersken og hylleblomstbrus.

Foto: Anne Marit Altmann

Diana Goicochea (30) er Norges første kvinnelige vinner i Brewers Cup. Diana har jobbet som barista i mer enn åtte år, og er nå daglig leder på Kaffebrenneriet på Valkyrien i Oslo. Hun har to andreplasser fra tidligere NM; Brewers Cup i 2022 og Cup Tasting i 2020.

Kaffen under Open Service var en Santa Teresa Natural Geisha fra Peru, brygget på en Cafec Flower Dripper. Kaffen var brent av Ola Brattås på Kaffebrenneriet. 

Foto: Anne Marit Altmann

Trude Skjold Løken (38) startet å brenne kaffe på KAFFA i 2016 og har siden mars 2022 vært brennerileder på Solberg & Hansen. Trude cupper så og si hver dag, og gikk vel fortjent helt til topps.

– Det er kun deg og kaffen, fokuser kun på å finne den koppen som er annerledes og prøv å glemme det som er rundt deg, var oppgaven Trude hadde gitt seg selv før NM. – Jeg gleder meg vilt til å representere Norge i World Cup Tasters Championship, smiler hun.

Foto: Anne Marit Altmann

HER FINNER DU ALLE RESULTATER MED POENGSUMMER FRA NM 

OM KONKURRANSENE UNDER NM

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe. 

Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsory» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship.Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005. 

VM 2023

NM-vinnerne skal representere Norge I tre konkurranser som foregår under World of Coffee Athens 22. – 24. juni:
• World Brewers Cup
• World Barista Championship
• World Cup Tasters Championship