Foto: Klaudia Koldras-Flinik
Norgesmesterskapet er åpent, og alle kaffebrennere i Norge blir invitert. Konkurransen foregår i to omganger; først en kvalifiseringsrunde, deretter en finalerunde. Seks brennere gikk videre til finalen som ble arrangert hos rRebel i Oslo 22. og 23. mai. Cuppingen, altså dommernes smaksvurderinger av den brente kaffen, foregikk hos Norsk Kaffeinformasjon 24. mai.
Finalersultater
- Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
- Nadia Durdova, Solberg & Hansen
- Mikel Duijnisveld, Romerike Kaffebrenneri
- Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
- Trude Skjold Løken, Kaffa
- Herman Otterlei, Det norske kaffehus
Ludvik er 27 år og jobber til daglig som produksjonssjef på Fuglen Coffee Roasters Oslo. Han har i tillegg ansvar for kvalitetskontroll for Fuglen Norge. Han startet tidlig med kaffe og har deltatt i ulike konkurranser de siste ti årene, både som dommer og deltaker.
Det har vært en lang og innholdsrik kaffevei fra han som 11-åring lærte seg espressomaskinen hjemme på kjøkkenbenken, til han nå skal representere Norge i World Coffee Roasters Championship i København 27. – 29. juni.
– Jeg både gruer og gleder meg, og ser VM som en super læringsopplevelse. I tillegg møter jeg mange dyktige folk som jeg kan lære enda mere av, sier Ludvik.
Ludvik ble for øvrig norgesmester i Cup Tasting i 2019, og vet litt om hvilket hvilket press som venter ham under VM.
Hvordan gjennomføres konkurransen?
Selve finalekonkurransen går over tre dager. Første dag kalles «Pre-Roasting Day». Deltagerne skal gjøre seg kjent med både kaffene og selve brenneren. De får utdelt prøver av de fire kaffene som skal brennes neste dag. Deretter må de, basert på evaluering av råvaren (fuktighetsnivå, tetthet og størrelse etc), bestemme seg for hvordan de skal komponere konkurransekaffen. Deltakerne utarbeider en brenneplan (oppskrift) for neste dags brenning.
Andre dag kalles «Production Roasting Day». I år skulle de brenne en single origin fra El Salvador, og en blend bestående av kaffe fra Rwanda, Brasil og Colombia. Minst 10 % av hver kaffe skal inngå i blandingen. Deltakerne kan selv velge om de vil brenne kaffen enkeltvis og post-blende, eller som en batch.
Tredje dag skal dommerne evaluere begge kaffene. Fire dommere cupper og gir sine poeng. Disse poengene blir lagt sammen med poeng fra første dag, og den med høyest poengsum vinner. Cuppingen foregikk i lokalene til Norsk Kaffeinformasjon.
Dommere i år var Robert Thoresen, Ola Brattås, Morten Wennersgaard og Daniel Vareide. John Arild Stubberud var representant fra World Coffee Events.
Hva ser dommerne etter?
I finalen holder det ikke bare å treffe godt med brenningen. Her skal man vise evne til å vurdere både grønn og brent kaffe. Man skal også beherske brenneutstyret og de mer tekniske sidene av brenneprosessen. Deltakerne kjenner ikke kaffen på forhånd, og ved å analysere bønnene skal man beskrive nøyaktig hvilken smak man ønsker, og lage en brenneplan for å møte denne. Det må være samsvar mellom det dommerne smaksmessig finner i cuppingen og den beskrivelsen deltakerne har gitt på forhånd.
Kaffe fra El Salvador
I år bidro El Salvadors ambassade i Norge og Salvadoran Coffee Institute (ISC) med kaffe til norgesmesterskapet. Ambassadøren var selv til stede under konkurransen
– Vi ser frem til å fortsette vårt gode samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon med tanke på fremtidige kafferelaterte aktiviteter, sier El Salvadors ambassadør til Norge, Claudia Beltrán Gálvez.
Arrangør
Bak arrangementet står SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association, og er en ideell medlemsbasert organisasjon med nettverk i mer enn 70 land.