benk med kaffekopp ved fjorden

Norge – ditt nærmeste kaffeland

Norge er ikke bare ditt nærmeste ferieland, men også ditt nærmeste kaffeland. Hvorfor ikke benytte anledningen til å bli bedre kjent med hva som finnes av fantastiske og eksotiske kaffeeventyr rundt omkring i landet vårt? Når du allikevel skal tilbringe sommeren her!

De aller fleste blir i Norge denne sommeren.  Enten hjemme, på hytta, på campingplassen eller kanskje på bil- eller sykkeltur. Hvorfor ikke benytte anledningen til å være litt kreativ også når det gjelder kaffe. Ikke bare gjøre som du alltid gjør, men faktisk spandere litt ekstra tid på det sorte gullet.

Besøk et kaffebrenneri!

På få år har antallet norske kaffebrennerier mer enn doblet seg. Over 70 brennerier fra Alta i nord til Kristiansand sørger for at duften av nybrent kaffe sprer seg til kaffeglade naboer.

Mange av dem ligger i populære ferieområder og tar mot besøk. Her er et lite utvalg:

Fuglen Coffee Roasters Oslo

Bilde fra Fuglen kaffebar og brenneri i Oslo.

Bilde som viser flasker med drikke, kaffeposer og boller.

Fuglen er en legendarisk kaffe- og cocktailbar + vintagebutikk i Oslo sentrum med avlegger i Tokyo. For noen få år siden åpnet Fuglen brenneri og kaffebar i Gamlebyen. En virkelig hyggelig nabolagskafe med fantastisk kaffe og rutinerte folk som gjerne deler sin kunnskap med kaffeinteresserte gjester. Brenneriet er en del av kaffebaren og om du har litt flaks kan du overvære en brenning, enten av Bjørnar Hafslund eller Ludvik Bonna Hopstock, som driver stedet. En perle i et spennende nabolag!

Adresse: St. Hallvards gate 33H Oslo

Kragerø Kaffebrenneri

Bilde fra Kragerø kaffebrenneri

Sommerbilde fra havna i Kragerø

Kragerø er ren sommeridyll, og midt i sentrum finner du Kragerø kaffebrenneri med eget utsalg. Her går det an å få en god kopp kaffe og ferske bakervarer. Midt i lokalet finner du en knallrød brennemaskin som er i sving flere kvelder i uka. Petter Dahlgren og Viviane da Silva Santos driver brenneriet og her kan du slå av en kaffeprat og kjøpe med deg fersk kaffe. De tilbyr også litt forskjellig bryggeutstyr om du skulle trenge det.

Adresse: Torvgata 9 Kragerø

Tiara Kaffebrenneri, Kristiansand

Bilde fra Tiara kaffebar i Kristiansand

Bilde av mann som brenner kaffe i Kristiansand

I Kristiansand finner du Tiara Kaffebrenneri. De har kaffebar i Markens gate og i Rådhusgata og holder åpnet hver dag bortsett fra søndager. I Rådhusgata 4 finner du brenneriet, og har du flaks kan du overvære en brenning. Spør etter Hushtar Naman! Og er du først i Kristiansand må du stikke innom iskrembutikken Sval Gelato og Kaffe og nyte noen av fristelsene.

Adresse: Rådhusgata 4, Kristiansand

Voss Kaffi, Raundalen

Flyfoto av Mjølfjell ungdomsherberge på Voss

Bilde av eierne av Voss Kaffibrenneri

Voss Kaffi holder til helt øverst i Raundalen (699 moh), nærmere bestemt på Mjølfjell Ungdomsherberge. Stedet ble bygget i 1939 og er et fantastisk koselig sted med eget stopp på Ørneberget på Bergensbanen. Her brennes det kaffe flere ganger i uka og gjestene kan være med på både brenning og kaffesmaking – eller cupping som det heter på kaffespråket. På Mjølfjell serveres egne brenninger sammen med hjemmelaget mat og fersk stekt brød til frokost, lunsj og middag – og selvfølgelig kan alle gjestene ta med kaffe på tur i den vakre naturen, mens de bader i bassenget, varmer seg i saunaen eller nyter en av de utallige toppturene tilgjengelig rett utenfor døren.

Adresse: Kleivavegen 576, Voss

Jacu Coffee Roasters, Ålesund

Bilde fra Jacu kaffebrenneri i Ålesund

Bilde fra Jacu kaffebrenneri i Ålesund

Jugendbyen på Sunnmøre er blant de mest besøkte turiststedene i Norge, og her finner vi også et kaffebrenneri i øverste sjikt. Jacu drives ikke en vanlig kaffebar, men brenneriet holder åpent og tar i mot besøkende fire uker i sommer – nærmere bestemt 20. juli -14. august mellom 10 og 15.

Jacu Coffee Roasters har holdt på siden 2011 og drives av Anne Birthe og Oliver Hanken og Gunnar Lillevold. I den nedlagte trafostasjonen har de innredet flotte lokaler med kunst på veggene. Med jevne og ujevne mellomrom inntar Studio Hugo Opdal kaffefabrikken med kunst i verdensklasse. Om du er i Ålesund i sommer bør du absolutt stikke innom for en kaffeopplevelse utenom det vanlige.

Adresse: Parkgata 18A, Ålesund

Fjellbrent Kaffebrenneri, Romsdalen

Bilde av en som heller kaffe fra Chemex i Romsdalen

Romsdalen byr på storslått natur og er et eldorado for fjellglade mennesker. Trollstigen, Romsdalshorn, Kirketaket, Store Vengetind og Romsdalseggen er noe av det flotteste du kan oppleve i Norge.

Her finner du også et lite kaffebrenneri kalt Fjellbrent Kaffebrenneri drevet av Tommy og Renate Soleim. Vinteren 2012 flyttet de til et lite småbruk innerst i Isfjorden. Med på kjøpet fikk de en liten nedlagt skofabrikk og i 2017 begynte de å brenne kaffe i lokalene.

Bilde av Villa Vengetind

Rett nedenfor brenneriet har de etablert et overnattingssted kalt Villa Vengetind. Et stort gjestehus for fjellfolk, med kort vei til fjell og fjord. Interiøret er hjemmekoselig og Renate og Tommy tilbyr guidede turer i fjellheimen – og selvsagt ferskbrent kaffe i gjestehuset.

Adresse: Øvre Åsen i Isfjorden, Møre og Romsdal

Langøra Kaffebrenneri, Stjørdal

Bilde av Hjelseng gård, Stjørdal

På Hjelseng gård, fem minutter fra Stjørdal sentrum finner du Langøra Kaffebrenneri.  De holder åpent på hverdager fra 9 – 16 stort sett gjennom hele sommeren.  Kristian Helgesen og Renate Aune ønsker velkommen innom for en kaffeprat, du kan smake på de ulike kaffene de brenner og kjøpe med deg ferskbrente bønner til reisen videre.  Brenning foregår stort sett på tirsdager og torsdager.

Bilde fra Langøra kaffebrenneri

På Hjelseng Gård har de åpen sommerkafe, hvor de serverer fersk bakst og softis, kaffe fra Langøra, og andre gårdsprodukter. På andre siden av tunet finner du også Stolt Bryggeri som har åpent bryggeriutsalg. Og gå ikke glipp av Trøndelag Kaffefestival på Hjelseng gård 14. – 16. august. Søndagen er det åpen kaffedag med VM i Kokekaffe, marked med lokal mat og drikke og kaffesmaking.

Adresse: Hjelsengvegen 64, Stjørdal

Kaffebrenneriet Forvik, Helgeland

Bilde av Hanne Birgitte Arntzen som drikker kaffe

Bilde av Kaffebrenneriet Forvik på Helgelandskysten

På Helgelandskysten nord for Brønnøysund finner du  Kaffebrenneriet Forvik. Handelsstedet Forvik har vært eid og drevet av Familien Arntzen i fire generasjoner, og i 2009 startet Arnt Mathias Arntzen kaffebrenneri i den gamle nærmatbutikken i Forvik. I dag er det Hanne Birgitte Arntzen som har ansvaret. Hun driver overnatting, servering i tillegg til kaffebrenneriet. Hanne brenner kaffe flere ganger i uka. Hvorfor ikke bestille en overnatting?

 Adresse: Forvikveien 169, Vevelstad

På Træna Kaffekollektiv

Bilde fra kaffebrenneri på Træna

Bilde av strand på Træna

Av alle steder man kan finne på å etablere et kaffebrenneri, må Træna være av de mer spesielle. 33 nautiske mil fra Helgelandskysten, ytterst mot Storhavet,  finner du denne vakre øygruppen som byr på fjell, hav, fisk og fugl – og nå lokalbrent kaffe.

I 2017 startet Aleksey Virich På Træna Kaffebrenneri og har forsynt øyboere og tilreisende med nybrent kaffe. Brenneriet drives nå av På Træna Kaffekollektiv som består av en gjeng lokale kaffeentusiaster, inkludert gründeren Aleksey. De holder åpent i sommersesongen og på annonserte tidspunkter. Det er bare å stikke innom kaffebrenneriet for en deilig kopp eller kjøp med seg ulike kaffeprodukter. Her arrangeres også kaffesmaking og omvisning etter avtale. Se mer om åpningstider og aktiviteter på Facebook eller Instagram

Adresse: Kirkegårdsveien 4, Træna