– Forskning fra ACSM viser at koffeinet i kaffen kan øke prestasjonen og forsinke utmattelse i utholdenhetsidrett og under kortvarig intens trening, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh i bramat.no.
Forskerne Lawrence L. Spriet og Terry E. Graham ved American College of Sports Medicine har funnet at inntak av 3-9 mg koffein per kilo kroppsvekt, én time før trening, øker utholdenheten blant løpere og syklister. Dette tilsvarer om lag to til tre krus, altså store kopper, med kaffe. Funnene i studiene støtter teorien om at koffein øker yteevnen hos de fleste mennesker.
Styrkende kaffe
– Dette er en undersøkelse som er gjort på mennesker som er i god form og trener mye. Inntak av kaffe før utholdenhetstrening gjør at kroppens karbohydratlager, glykogen, bevares litt lenger. På den måten kan man oppleve økt prestasjon og forsinke utmattelse. I Oslo Maraton er det også mange hverdagsmosjonister som deltar, men vi vet at kaffe uansett gir en oppkvikkende effekt. Det er med andre ord ingen grunn til å kutte ut morgenkaffen på lørdag, sier von Krogh. Kutt den i alle fall ikke ut, dersom du er vant med å drikke kaffe hver dag. Da kan du risikere hodepine. Det er heller ikke smart å drikke mer enn hva du er vant med, det kan føre til ubehag.
– Ikke uttørrende
Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, støtter Krohgs anbefalinger. – Av og til dukker det opp påstander om at kaffe og andre koffeindrikker dehydrerer kroppen, og dermed ikke bør kombineres med fysisk aktivitet. Ifølge flere studier er kaffe ikke noe mer vanndrivende enn andre væsker, sier hun, og viser blant annet til en rapport fra University of Connecticut.
Rapportforfatter og professor Larry Armstrong har forsket på kroppen væskebalanse siden 1980, og mener at koffein ikke har større vanndrivende effekt enn vann. Han tar utgangspunkt i et kaffekonsum på én til fire kopper om dagen.
– Selv foretrekker jeg en kopp kaffe framfor en sukkerholdig energidrikk foran en treningsøkt. Du får tilført væske, du får en umiddelbar oppkvikker og du kan holde økten gående lenger før du blir sliten, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.