Bergenser vant avslapnings-NM

Anne Lise Byberg fra Bergen vant NM i Slappa lørdag 1.september med en hvilepuls på 49.

Lørdag ettermiddag ble finalen i Norges mest avslappede mesterskap avholdt på Aker Brygge i strålende solskinn. Hele 250 deltakere møtte opp i finværet for å konkurrere om å oppnå lavest mulig hvilepuls liggende i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe.

– Dette var er helt uvirkelig! Jeg er vant til å stresse mye i hverdagen, men en kaffepause må jeg alltid ta meg tid til, sier Byberg.

Etter å ha vunnet tirsdagens delfinale på Festplassen i Bergen, fløy Byberg inn til Oslo for å kjempe i finalen. I sterk konkurranse med delfinalevinnerne fra Oslo, Trondheim og Skien, gikk hun helt til topps og kunne innkassere ett års gratis forbruk av kaffe og seierstrofeet ”Den forgyllede kaffetrakter”.

– Et mesterskap i avslapning var midt i blinken for meg. Seieren var mer enn jeg kunne drømt om, sier en strålende fornøyd Norgesmester.

Rekordstort oppmøte

NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. Hvert år blir det importert godt over 40 000 tonn kaffe til Norge. Det blir rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– Med 250 personer påmeldt satt vi ny rekord i antall deltakere til NM i Slappa. Det er utrolig hyggelig å stå for et arrangement som så mange synes det er gøy å delta på. Folk storkoste seg i sola, og kaffekoppene gikk ned på høykant, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, som arrangerer NM i Slappa i samarbeid med Espresso Mobile.

001_IMG_3500-e1346745368601

Kan trene ned hvilepulsen

Gjennomsnittlig hvilepuls for en voksen person ligger på rundt 70, men den er langt lavere hos toppidrettsutøvere. I motsetning til makspu lsen er hvilepulsen noe vi selv kan påvirke. Ved hjelp av utholdenhetstrening kan man få den lavere.

– Mange nordmenn har en stressende livsstil. Toppidrettsutøver legger selvsagt vekt på å trene riktig, men også på god restitusjon. Det siste er det mange som glemmer, og noe vi særlig bør ta på alvor i arbeidslivet, sier Marit Lynes.

Dette er NM i Slappa

 • Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjette år på rad.
 • Arrangementet startet i Skien 25. august på festivalen Mersmak. Deretter videre til Bergen 28. august og til Trondheim 30. august.
 • Vinnere av delarrangementene i Skien, Bergen og Trondheim ble inviterert til finalen på Aker Brygge i Oslo 1. september.
 • Den som oppnår lavest gjennomsnittlig puls i løpet av 5 minutter vinner.
 • Vinneren av årets NM i Slappa får trofeet ”Den forgyllede kaffetrakter” og ett års gratis forbruk av kaffe.

Kaffe

 • Kaffe er den drikken vi drikker mest av i Norge, etter vann fra springen. Den norske kaffedrikkeren inntar i gjennomsnitt fem kopper om dagen.
 • Ifølge en undersøkelse gjennomført av Manpower Work Life blir du mer effektiv på jobben hvis du tar seg en kaffepause og skravler med kolleger. Det samme viser en undersøkelse for Hewlett-Packard.
 • En studie fra Universitetet i Tel Aviv i Israel viser at kaffepausen, som bidrar til godt arbeidsmiljø og givende småprat, forlenger livet til arbeidstakerne.
 • Kaffe inneholder viktige antioksidanter.
 • Kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes type 2, skrumplever og Alzheimer.
 • En ny kaffeanalyseundersøkelse som er publisert i tidsskriftet Circulation Heart Failure viser at kaffe i moderate mengder reduserer risikoen for hjertesvikt vesentlig.

Kilder: Kaffe.no, Professor Dag Thelle via kaffe.no, NTB, forskning.no