Med kaffesmak som levebrød

Med nye og større lokaler på Rosenholm i Oslo er LIPPE kaffebrenneri klar for økt aktivitet, og kan tilby kaffekurs og fredags-cuppinger i lyse og tidsriktige omgivelser.

LIPPE kaffe er utviklet av Pia og Alexander von der Lippe, begge med utdannelse innenfor kjemi og biologi. Sammen er de innehavere av firmaet Temperato som produserer LIPPE kaffen.

– Vi begynte med dette fordi vi var glad i kaffe, forteller de. For Alexander startet det hele som en hobby i 1998, og i 2002 kom Pia med for fullt. Siden har det vært en heltidsvirksomhet, og i dag er også Eystein Veflingstad ansatt som kaffebrenner, samt Christopher Neumann Ruud og Alexander Bottegaard med ansvar for henholdsvis logistikk og teknisk service.

2005-01-01-05.37.07-2-920x611
Ved kaffebrenneren er Eystein Veflingstad i full gang med å klargjøre kaffeprøver som skal smakes under dagens cupping-sesjon. Foto: Robin Stenersen

Kritisk forståelse

Med sin vitenskapelige bakgrunn er de opplært til å stille kritiske spørsmål og lete etter optimale løsninger. Samtidig har begge en forståelse for de grunnleggende prosessene fra bær til ferdig brent og pakket kaffe.

– En del av faget ligger nok som en plattform for det vi driver med her. Det gir et grunnlag for å forstå alle variasjonene innen kaffe og være systematiske i det vi gjør, sier Alexander.

LIPPE fører i dag et bredt spekter av rene sorter kaffe fra ulike land og verdensdeler, samt 6 egne espressotyper. De tilbyr også LIPPE te, samt leverer kaffemaskiner og utstyr til proffmarkedet.

– Vi vet hvordan vi endrer og gjør ting med kaffen, og forsøker å være konsistente: Så til tross for ulike kaffeblandinger skal kaffe fra LIPPE ha en gjenkjennelig profil over tid.

Fredags-cuppinger

Ved kaffebrenneren er Eystein Veflingstad i full gang med å klargjøre dagens kaffeprøver som skal smakes under dagens cuppingsesjon.

– Når vi tester nye kaffeprøver, gjelder det alltid å finne den gode balansen mellom våre tre personlige smaker og meninger om hva som får bli med på ferden videre til ferdigprodusert LIPPE-kaffe, sier Veflingstad

– I våre kaffeutvalg søker vi etter den rene, syrefriske og balanserte smaken, med god sødme, struktur og fylde, supplerer Pia og Alexander. Å være ulik andre brennerier av spesialkaffe er ikke avgjørende.

– Vi går våre egne veier, findyrker smaker vi liker gjennom å gjøre en så god jobb som mulig med å ta vare på kaffens gode karakter, sier de.

I dag leverer de sin spesialkaffe til barer, kaffebarer og restauranter over hele landet. Kaffebrenneriet arrangerer også baristakurs samt et utvalg fagkurs for sine proffkunder. Ved ukeslutt inviterer LIPPE alltid til fredags-cupping for alle interesserte.

– De som ønsker, er velkomne til å melde seg på. Følg oss gjerne på Facebook og Twitter, der legger vi ut nye arrangementer og kommuniserer aktivt med våre kunder og andre kaffeglade.

Les mer om LIPPE på temperato.no