Kunsten å brygge for hånd

Tålmodighet og masse hardt arbeid må til for å nå til topps i kaffekonkurranser. Så hjelper det sikkert med et godt hode og evne til å sette seg inn i detaljer. Erlend Wessel-Berg studerer fysikk når han ikke jobber som barista hos Dromedar på Nordre. Nå forbereder han seg til NM.

Erlend (21) år er født og oppvokst i Trondheim. Han studerer bachelor i fysikk på NTNU Gløshaugen og begynte å jobbe i Dromedar sommeren 2017. Vi blir med Erlend til Dromedars øvingslokaler i kjelleren på Moxness. Her jobbes det hardt før NM. Erlend stiller trolig både i klassisk barista og brewers cup, og ble nylig regionsmester i klassisk baristakunst. Han trener mye med kollega Adrian Berg

Du deltok for første gang i fjor i Brewers Cup i Kristiansand. Det ble en åttendeplass. Hva er ambisjonene i år?

– Best mulig! Erlend er nøktern og realistisk, men innser at det er mange drevne baristaer å bryne seg mot. Kaffen skal brygges i en Hario V60. Erlend finner fram en Commandantekvern og maler for hånd. Han måler opp nøyaktig mengde kaffe og varmer opp vann. Deretter har han kaffe i filteret. Når vannet når riktig temperatur heller han litt vann over kaffen slik at den får «blomstre». Etter om lag 40 sekunder begynner han å helle vann i rolige sirkelbevegelser over kaffen. Han følger med på vekta og timeren og forsøker å unngå krater i «kaffesengen».

– Vi ønsker jevn ekstraksjon og sengen skal være så flat som mulig, sier Erlend konsentrert.

Bilde av Erlend-Wessel Berg som brygger kaffe

Hvem lærte deg å brygge kaffe?

– Jeg var heldig med daglig leder, Torgrim Gustavsen, da jeg begynte. Han hadde stor interesse og kunnskap og førte den videre til meg. Han hjalp meg mye fram mot RM og NM. Nå driver Torgrim som møbelsnekker i Østfold.

Har du noen favorittland når det gjelder kaffe?

Skal jeg velge kun ett kaffeland må det bli Kenya. Jeg finner sjeldent like intense og saftige kaffer som derfra. Må ellers slenge meg på trenden og si at alt jeg har smakt fra Geisha Village i Etiopia også er helt fantastisk.

Hva foretrekker du å brygge med?

Mann som heller vann over kaffe i filterholder– Jeg foretrekker soleklart den rene koppen man får i V60, men har i det siste brygget mer og mer med Clever Dripper. Ellers avhenger bryggemetoden ofte av hvilken kaffe jeg har og om jeg skal kun ha kaffe eller kaffe og mat.

Hvorfor kaffeinteresse?

Med kaffe er det så mange muligheter og variabler, men selve konseptet er utrolig enkelt. Det er bare varmt vann og brente bønner. Likevel kan det smake så forskjellig fra område til område og fra bryggemetode til bryggemetode. Jeg er også veldig glad i å bruke hendene og er i tillegg perfeksjonist.

Kaffe og sykkel

Det er ikke få kaffeentusiaster som har sykkel som hobby. Det er også mange teorier om denne sterke sammenkoblingen. Erlend er intet unntak og tilbringer mye tid på sykkelen. Underveis blir det gjerne en tur innom en kaffebar. Om han endre opp i kaffebransjen er imidlertid usikkert. Allerede i barnehagen ble fysikkplanene lagt, og interessen for faget er stort. Hvem vet? Kunnskap innenfor naturvitenskap har hjulpet mange dyktige kaffefolk til å oppnå resultater både innenfor dyrking, brenning og tilberedning.


Hario V60

Hario V60 har tatt store deler av markedet for håndbrygg i Norge. Filterholderen ble først introdusert i glass og
keramikk, deretter plast og til slutt i metall. Vinkel på den kone formen er 60 grader, derav navnet V60. På innsiden finner du riller langs veggene og hullet i bunnen er ganske stort. Disse rillene bidrar til at filteret ikke klistrer seg helt fast til veggene og at vannet finner flere veier. Man ønsker jevn ekstraksjon, ikke at alt vannet graver seg rett  ned til bunnen

Clever Coffee Dripper

En japansk-produsert filterholder i plast. Formen er lik de fleste manuelle filterholdere, kjegleformet, men den har en stoppfunksjon i bunnen. Med lukkemekanismen blir vannet værende i beholderen og man kan brygge som i en presskanne. Så snart du setter Cleveren på koppen eller serveringskannen, åpnes tappen i bunnen og kaffen renner ned. Filteret gjør at grut og partikler ikke følger med i koppen. Om du ønsker å bruke denne til «drip coffee» er det bare å plassere den på en mugge eller kopp som gjør at lukkemekanismen åpner seg. Da er det bare å helle i vei.