En kaffe med E.C. Dahls Bryggeri

Trondheim Kaffefestival og NM i Kaffe foregår på E.C. Dahls Bryggeri. Hvorfor det? Har kaffe og øl noe felles?

Foto: Anne Reisch

E.C. Dahls Bryggeri er et av Norges eldste bryggerier og det største i denne delen av landet. Her treffer vi bryggerimester Wolfgang Lindell og hans makker bryggeriambassadør Kristian Berger. Det er tidlig fredag og de to har nettopp avsluttet ukas faste sensorikk-runde. Tester fra ukas ølproduksjon er smakt og analysert. Etter øl til frokost smaker det ekstra godt med litt kaffe.

Bilde fra bryggeriet EC Dahls i Trondheim
Bryggerimester Wolfgang Lindell (t. h.) og bryggeriambasssadør Kristian Berger

BÅDE KAFFE OG ØL HANDLER OM BALANSE

Det er ikke umulig at nest etter kaffebransjen så er forekomsten av aeropress og V60 høyest blant folk i bryggeribransjen. – Svært mange bryggere jeg kjenner er lidenskapelig opptatt av kaffe, sier Kristian. – Det er ikke så rart. Resultatet når man temperaturbehandler kaffebønnene eller maltet gir mange assosiasjoner til hverandre. Røster du maltet så hardt at det gir mørke brent-aromaer så vil det påvirke sødmen og fruktigheten i ølet. Det samme gjelder jo for brenning av kaffebønner. Wolfgang er glad i de smakene som oppstår under røsting av malt, og mener de ofte kan minne om de aromaene man finner i kaffe. – Ikke minst er kaffe i seg selv et smaksbegrep vi ofte bruker på mørkt malt. Noe man for eksempel finner i porter og stout. Kristian reiser seg og finner fram en flaske sterk porter de har kalt Gullvåg og skjenker i noen glass. Og jovisst, i et mangfold av smaker plukker vi lett opp kaffe. Mørkbrent kaffe kombinert med mørk sjokolade og noe kakao. Deilig!

ET NABOLAG MED KAFFERØSTERI OG BRYGGERI

Bilde av ølflaskeE.C. Dahls Bryggeri er et åpent bryggeri som inviterer publikum inn på besøk. De tilhører den delen av ølbransjen som gjerne deler sin kunnskap, i likhet med hva vi ønsker å gjøre på Trondheim Kaffefestival. Bryggeriet holder til på Lademoen i Trondheim, kun et steinkast fra Kjeldsberg Kaffe. Kjeldsberg spiller en viktig historisk rolle for E.C. Dahls. Etter bryggeriets grunnlegger Erich Christian Dahls død i 1882 ble bryggeriet etter syv år solgt til fire Trondheimsfamilier, hvorav Kjeldsberg var en av dem. – Lokalmiljøet er viktig for alle bryggeri. En av våre flaggskip heter Ramp Pale Ale og er en hyllest til våre naboer La-mo- Rampen, forteller Wolfgang. – Kreative godtfolk, alt fra musikere og malere til restauratører og altså kaffebrennere. Og det er ikke bare Kjeldsberg. Du vet Tony fra Jacobsen og Svart startet sin brenning rett opp i gata her? Kristian begynner å le. – Folk som bor mellom oss og Kjeldsberg er avhengig av vindretningen for hvordan dagen deres faller ut. Blåser vinden slik at de kjenner kaffelukta fra Kjeldsberg blir det en arbeidsom dag. Kommer vinden i retning fra oss derimot…

GLEDER SEG TIL TRONDHEIM KAFFEFESTIVAL

Wolfgang og Kristian gleder seg til festivalen. De har blitt godt kjent med hva Trondheim har å by på av brennere og baristaer. Nå blir det en mulighet å bli bedre kjent med resten av landet. – Vi liker å tro at Trondheim er den mest sentrale ølbyen i Norge, sier Kristian. Og det er nesten så jeg har lyst å si dette om kaffebyen Trondheim også. Noen favoritter, spør vi. Mange, svarer Wolf diplomatisk. Kristian fremhever Preben Oosterhof fra Dromedar. – Han lærte meg å drikke god kaffe. Dessuten må jeg få si at jeg ikke kan dra til Oslo uten å stikke innom Supreme Roasworks. Hysterisk bra! Bærtørket Etiopia derifra er på høyde med de beste ølopplevelsene. Nesten. E.C. Dahls Bryggeri kommer til å være åpent for folk som kommer til festivalen og det planlegges ulike event som vil bli beskrevet i programmet. Besøkende kommer garantert til å treffe på både Wolfgang og Kristian, og de vil gjerne slå av en prat om både kaffe og øl. Over en kaffe eller en øl. Til syvende og sist handler øl og kaffe om det samme, sier bryggerimesteren; – Gleden med å treffe bra folk over et brygg.

Bilde fra EC Dahls Bryggeri


E.C. DAHLS BRYGGERI

  • Etablert i 1856 og er dermed Norges nest eldste bryggeri.
  • Holder til på Lademoen i Trondheim.
  • Åpent bryggeri med omvisninger, kurs og eget serveringsted.
  • Bygget om i 2016 og har siden brygget mer enn 50 ulike øl.
  • Mest kjente brygg er Bolt IPA, Ramp Pale Ale og Dahls Pils.
  • Samarbeider tett med Brooklyn Brewery, New York.