Kaffen kom til Bergen før den kom til Brasil

Det er hyggelig å rusle rundt i Bergen. Opp og ned bakker, rundt hjørner og langs bryggene. Man blir aldri lei, men innimellom trenger man en kaffepause. Det lar seg gjøre. Her finner du kaffebarer, bakerier, konditorier og kafeer over alt – mange av dem brygger riktig god kaffe.

Tittelfoto: Signe Bay
Alle andre foto: Otilie Stokseth

Vi blir med Christian Nesset og Otilie Stokseth på en kaffesafari i Bergen. Begge jobber på Kaffemisjonen og er godt kjent med byens kaffetilbud. Otilie er ivrig hobbyfotograf og har tatt mesteparten av bildene i denne reportasjen.

De store kaffebarkjedene som Starbucks og Espresso House er til stede, side om side med uavhengige kaffebarer som setter sitt preg med individuell og personlig stil. Vi får ikke tatt med alle og har vi prioritert de lokale stedene. Så får de store kjedene ha oss unnskyldt for denne gang.

Byens fremste barista

Christian Nesset, vår lokale guide i Bergen, kommer opprinnelig fra Hamar. Han dro til Bergen for å studere som mange andre, og rakk en bachelor i samfunnsøkonomi før kaffen grep ham. Nå er det kaffe på heltid for 29-årigen.

Bilde av Christian NessetTil daglig finner vi Christian på Kaffemisjonen, hvor han i tillegg til baristajobben, er «sjefsnerd» med ansvar for kurs og opplæring, cuppinger, workshops og ulike arrangementer. Han er ivrig konkurransemann og har arrangert Regionsmesterskap i Bergen siden 2015. Han er trolig også NMs travleste deltager, med klassisk barista, håndbrygging og cup tasting på programmet. To bronseplasser fra 2018 er hans beste resultat.  Han har deltatt i NM siden 2014 og gir seg trolig ikke med det første.

Kaffeinteressen kom allerede som 15-åring. Christian fikk jobb på en lokal kafé i Hamar og lærte å brygge  espresso.. Baristajobben fortsatte gjennom videregående og interessen ble oppretthold under verneplikten i Garden, med hyppige besøk til kaffebarer i Oslo. Etter hvert flyttet han til Bergen, kjøpte en aeropress og begynte å teste spesialkaffe. Han gikk på åpne cuppinger og lærte mer og mer, før han våren 2013 begynte på Kaffemisjonen. 

Kaffemisjonen 

Kan hende blir stemningen litt sakral og høytidelig, når man trer inn i Kaffemisjonens lokaler i Øvre Korskirkealmenningen rett ved Fløibanen. Høyt under taket, nedstrippet interiør og en dominerende blå vegg som har blitt stedets signatur. 

Bilde fra Kaffemisjonen

Om man stusser på navnet, så er det nok ikke et ønske om å sette misjonering i fokus, selv om mye tid går med til å spre det glade kaffebudskap. Snarere var det vel heller at strøket bestod av flere misjonsforeninger, så hvorfor ikke Kaffemisjonen. Ikke la deg skremme, her er både hjerterom og husrom og riktig god kaffe.

Bilde av folk på kaffebar

På Kaffemisjonen har mange av landets fremste baristaer brygget kaffe gjennom årene, ikke minst Jan Richter Lorentzen og Rasmus Helgebostad som etablerte stedet i 2007. En ekte «third wave» kaffebar, godt kjent av norsk kaffebransje og vel anerkjent for sitt kvalitetsfokus. Lorentzen har drevet Kaffemisjonen videre etter at Helgebostad dro tilbake til Oslo, og har utvidet med Blom oppe ved universitetet og Landmark i Bergen Kunsthall. 

Kaffemisjonen er uavhengige og står fritt til å velge kaffe på øverste hylle, men stort sett kommer kaffen fra Jucu, Tim Wendelboe og Supreme Roastworks. De arrangerer jevnlig cuppinger og kurs som er åpne for alle. Kaffemisjonen deltar også på ulike arrangementer og med pop-up kaffebar for å nå ut til folk.

Her brygges kaffe på alle mulige måter, enten du ønsker dagens kaffe fra trakter, alle slags espressodrikker eller håndbrygg fra presskanne, Chemex, V60 og aeropress. 


Adresse: Øvre Korskirkealmenningen 5


Det Lille Kaffekompaniet 

På dette tradisjonsrike stedet får man godfølelsen med en gang. Nedre Fjellsmauet er en brostensidyll rett ved Fløibanen, og her finner vi perlen som har holdt seg i teten blant Bergens kaffebarer siden kaffebølgen startet på 90-tallet. 

Bilde fra Det Lille Kaffekompaniet

Her har det vært både potetkjeller, kunstnerkollektiv og indisk restaurant. De siste 22 år verdens koseligste kaffebar. Det opprinnelige Kaffekompaniet gikk konkurs, men Aase Spinnangr overtok i 2012 og har greid å blåse nytt liv i virksomheten. Det går bra, og er rene turistmagneten i sommerhalvåret. Da fylles smugene av folk med kamera og nysgjerrige blikk, og ofte er det kø av turister som vil nyte en god kopp kaffe i fantastiske omgivelser.

Stamkundene finner også sin plass i det lille lokalet, og den
lokale forfatteren har sin faste stol. Det blir ganske fullt med
10 gjester, men er været fint kan man sitte ute. 

Bilde av baristaer Det Lille Kaffekompaniet tilbyr kaffe fra flere ulike brennerier, og dagens kaffe er brent hos Langøra. Langøra har til og med spesialdesignet en egen etikett for Kaffekompaniet. Ellers finner vi kaffe fra Solberg & Hansen og Tim Wendelboe.

Her serveres håndbrygg fra Kalita, Aeropress eller Chemex. Bak espressomaskinen står Alejandro Gómez som med øvede hender brygger ulike espressodrikker. Vi kunne velge mellom to «dagens» på termokanne, og fikk en deilig, sødmefull kaffe fra Etiopia. Espressoen var det heller ikke noe å si på.

– Det viktigste for oss er å servere best mulig kaffe, sier Åse. Her ligger ambisjonen. Men vi skal ikke være snobbete. Det Lille Kaffekompaniet skal være et sted for alle!


Adresse: Nedre Fjellsmauet 2


Smakverket

Kokker og baristaer i skjønn forening. God kaffe og god lunsj. Kaffekompetansen er høy, det samme er bevisstheten. Smakverket har virkelig klart å hevde seg både med mat og kaffe.

Interiørbilde fra Smakverket i Bergen

Beliggende i Rasmus Meyers allé 3 vegg i vegg med kunstmuseene KODE, skapes umiddelbart en positiv hektisk og travel følelse. Masse folk, høyt under taket, 70-talls arkitektur signert Sverre Lied. Vinduer fra gulv til takk sikrer masse lys inn i lokalene. 

Bilde av Olav EgebergOlav Egeberg etablerte Smakverket for elleve år siden sammen med Angus Hugøy. Han er kjøkkensjef og tar ansvaret for maten, mens Olav har ansvaret for kaffen. Begge er opptatt av smak, og Olav er nøye med å understreke aat kaffen og maten er likestilt. – Vi skal være like gode på begge deler og skape den perfekte kombinasjon.

Olav kommer raskt med en dobbel espresso, en cappuccino og dagens kaffe. Vi smaker og nikker bifallende. Kaffen leveres av Jacobsen & Svart og «dagens» er virkelig spennende, en real smaksbombe. Ordentlige traktere og skikkelig renhold sørger for god kvalitet, og Smakverket har forøvrig valgt bort håndbrygg. – Her er det travelt og det kan ikke forsvares å ha en dedikert person til dette, sier Olav. 


Adresse: Rasmus Meyers allé 3


Kaffelade på Galleriet

Vi fant en liten og hyggelig kaffebar på kjøpesenteret Galleriet midt i Bergen sentrum. En fredelig oase hvor ikke minst mange av de ansatte i butikkene kan få seg en pust i bakken og en god kopp kaffe.

Barista på Galleriet i BergenKaffelade har også et større sted på Matbørsen med full matservering i flotte lokaler. Samme kaffekonseptet som på Galleriet, men her får du i tillegg pizza, pasta, tapas og en rekke lunsjretter.  Kokkene herfra forsyner Kaffelade på Galleriet
med mat og kaker. Interiøret er fint, lunt og tiltalende med en gjennomført autentisk stil. Her har det vært både tobakk- og plateforretning tidligere og den ene veggen er visstnok fredet. 

Kaffen kommer fra Kaffa og er av god kvalitet. Barista Kristoffer Skånøy Roksvaag er blid og imøtekommende og byr på dagens kaffe, ulike espressodrikker, te og alkoholholdige drikker om man ønsker det.

Interiørbilde fra kaffebar


Adresse: Galleriet, Torgalmenningen 8


Blom

Rett ved Universitet i Bergen finner vi denne hyggelige kaffebaren med et jevnt sig av studenter og andre som trenger en rolig kaffepause. Blom drives av de som står bak Kaffemisjonen, så her er kaffen og kompetansen på topp. Maten kommer fra Colonialen og er utmerket. Her ser vi mye kaffe fra Jacu, men også fra Tim Wendelboe og Supreme Roastworks.

Bilde av barista på kaffebaren Blom

Baristaen introduserer dagens kaffe fra Guatemala og det smaker virkelig godt. Blom tilbyr kaffe fra kanne og selvsagt espresso i alle varianter. De lager også håndbrygg fra ulikt bryggeutstyr, som aeropress, chemex, V60 og presskanne. Her går det mest i sort kaffe, som de fleste andre steder. 

Hjemmehyggelig og lun stemning. Lyst og enkelt,  virkelig et sted for å slappe av. 

Interiørbilde fra kaffebaren Blom


Adresse: John Lunds plass 1


Dromedar

Vi gjør et lite unntak for Dromedar og tar inn en kjede i vårt lille utvalg av kaffebarer i Bergen. For Dromedar har vært lenge i Bergen og vært med på å prege det norske kaffemiljøet siden 1997, da de startet opp i Trondheim.

Bilde av barista på kaffebaren Dromedar

Dromedar har tre kaffebarer i Bergen; på Galleriet, i Vestre Torggaten og en i Strandgaten. Sistnevnte er pusset opp nylig, og har blitt veldig fin. Interiøret er i vakker eik og med dype rød-lilla vegger i bakgrunnen. Ønsker man litt fred kan man  krype inn i små avlukker med myke puter og nyte en kaffe.  Her er det mange stamkunder og beliggenheten midt  i shoppingstrøket gir også mange drop-in kunder.

Bilde av ung kvinne som sitter med en PC på kaffebarPå Dromedar finner man det vanlige utvalget av mat og drikke, og to dagens kaffe; «spesial» og «deluxe». Sistnevnte skal skille seg ut gjennom unike egenskaper og høy kvalitet.  Ønsker du håndbrygg kan baristaen lage det, og du får selvsagt kjøpt kaffeutstyr. 

Baristaene er blide og forekommende. Dette er ikke et smalt sted kun for kaffenerdene, Bakervarer stekes og smøres på stedet. Butikkvarer som utstyr og kaffe står lett tilgjengelig på disken. 

Dromedar-kaffen er brent av Solberg & Hansen, som også eier Dromedar-kjeden. 


Adresse: Strandgaten 81


Bergen kaffebrenneri

På Møhlenpris finner vi Bergen Kaffebrenneri (BKB). Her er det ganske annerledes, røft og sjarmerende. I et nedlagt skipsverft har du mulighet for å nyte en god kopp kaffe, og er du heldig kan du følge med mens Anette Johannesen eller Kenneth Rasmussen brenner dagens sekker med kaffe. Er du sulten finnes både brød og bakverk fra Colonial, kaker og suppe lager de selv. Så produserer BKB sin egen sjokolade, en liten hemmelighet. Kakaobønner røstes, males, blandes og konsjes og blir til slutt fine sjokoladeplater.  

Interiørbilde fra Bergen kaffebrenneri

Carl Eugen Johannesen (Kaje) etablerte Bergen Kaffebrenneri i 2012. Han var med å starte Det Lille Kaffekompaniet for mer enn 20 år siden og etter filmstudier dro han til Italia for å lage film. Han anskaffet en liten brenner der og startet på hobbybasis. Bergen Kaffebrenneri ble etablert i 2012 med en eldre italiensk Petroncini, og etter hvert kom Kenneth Rasmussen med på laget. Kaffeentusiasten brant den gang hjemme på en modifisert popcorn-maskin, og ble etter hvert sjefsbrenner.

Bilde av kaffebrenner på Bergen kaffebrenneriBKB sprer herlig duft i nærmiljøet, men bidrar også til at de innsatte i Bjørgvin Fengsel kan lære å brenne kaffe. Fengslet kjøpte for noen år siden en liten kaffebrenner og de innledet et samarbeid med BKB. Med Kenneth og etter hvert Anette som lærere, har hundrevis av kilo med «Straffekaffe» blitt solgt til kunder over hele landet.

Om sommeren yrer det av liv på det nedlagte verftet, med Puddefjorden rett nedenfor. En trivelig plass litt utenfor de mest kjente turistløypene i Bergen, og vel verdt et besøk!


Adresse: Kong Christian Frederiks plass 4