Kaffecocktails på Lokal Bar

– Trondheim er kanskje ikke det letteste stedet å starte en cocktailbar. Det er jo ikke akkurat New York. Når det gjelder kaffedrinker går det mest i Irish – trønderne elsker det!

Foto: Kristian Helgesen

Men fortvil ikke. Til tross for størrelsen har Trondheim noen riktig fine cocktailbarer. Bartenders’ Choice Award har nylig nominert Raus i hele syv kategorier og Lokal Bar til «Best new cocktail bar». 

Jørgen Dons regjerer på Raus mens Caroline Skaget er barsjef på Lokal Bar. Vi stikker innom sistnevnte for en prat om cocktail og kaffe.

Inn med morsmelken

Caroline Skaget er ektefødt trondhjemmer fra Ila med begge føttene godt plantet i byen uteliv. Hun har bokstavelig talt vokst opp i bransjen ettersom begge foreldrene hadde sine jobber der. Allerede som 14-åring begynte hun å hjelpe til, og tilbrakte nesten syv år på Olavs Pub sammen med moren Anita. Det må ha vært en god skole.

Nå er Caroline 25 år og rutinert for alderen. Up and coming, representant for en ny generasjon som er med på å prege Trondheims stadig bedre utelivstilbud. Eksempelvis er hun videre som en av tre fra Norge i BACARDÍ® Legacy, en cocktailkonkurranse som til slutt ender opp med en Global Champion.

Kaffedrinker på Lokal Bar

Ute er det surt og grått, inne er det som en tropisk have. Grønne vegger, planter, noen plastpapegøyer. 60/70-tallsinspirert, fine farger, ulike stiler, «tekstil og tekstur», mørkt tre og utrolig behagelig. Her kan man godt sitte noen timer og fundere over livet med noe godt i glasset.

Bilde av interiøret på Lokal Bar i Trondheim

Vi prater om «Spirit Forward», om å brygge kaffen riktig, om bitterhet og friske toner og hvilket brennevin som kan egne seg i moderne varianter av karsk. Mon tro om Cachaça, det brasilianske brennevinet, kunne vært noe?

Caroline brygger kaffe fra Jacobsen og Svart på en presskanne. Hun har irsk whiskey og brunt sukker i glasset, heller over kaffe og til slutt et lokk av lettpisket krem med litt vaniljesukker. Klassikeren smaker utrolig godt. 

Caroline har tatt med noe kaldbrygget kaffe – cold brew – som skal blandes med sherry og tonic. Caroline har plukket med seg trender fra kaffeverdenen og resultatet er virkelig leskende. En frisk
og herlig symbiose.

Respekten for faget øker etter hvert som drinkene trylles fram, og det er nesten synd at man ikke kan bli sittende utover kvelden. 

Klassikerne lever

Irish Coffee er mest populær i Trondheim, og Espresso Martini går det alltid noe av. Men det finnes en rekke spennende kaffecocktails på det internasjonale cocktailkartet, og det kommer stadig nye. Caroline presenterer på neste side tre kaffedrinker i tillegg til klassikeren Irish Coffee. Om du ikke gidder å prøve selv, kan du stikke innom Lokal Bar. De har lovet å ha noen deilige kaffecocktails på menyen under Trondheim Kaffefestival.

Kaffe Valør

Bilde av kald drink med kaffe

4 cl Smør Aquavit
3 cl coldbrew cordial*
2 dash saltløsning**

  • Ta alle ingrediensene i et røreglass fylt med is, rør i ca. 20 sek. 
  • Sil over i et kaldt rock-glass med en stor iskule. 
  • Avslutt med en sitron-twist.

*4 cl espresso, 4 cl sukker,
10 ml sitronsyre-løsning
**2 gram maldon salt per 10 cl vann (gjelder også for sitronsyre)

Irish Coffee

Bilde av Irish Coffee

3 cl Irsk Whiskey
1 cl Demerara syrup*
10 cl kaffe
Kremlokk

  • Bygges i glasset.
  • Hell kremen sakte oppå kaffen ved hjelp av en liten skje for å lage et «lokk».

*1:1 brunt sukker og vann
Ha gjerne litt vaniljesukker i fløten, men dette kan sløyfes.
2 teskjeer vaniljesukker på 3 dl krem.

Coffee Flip

Bilde av kaffecocktail med Bourbon

4 cl bourbon
3 cl espresso
1,5 cl Demerara syrup
1 stk helt egg

  • Hell alle ingredienser i en shaker fylt med is og shake i ca. 20 sek.
  • Dobbel sil i et coupette-glass.

Nysherry  med coldbrew

Bilde av drink med kaldbrygget kaffe

3 cl Fino sherry
3,5 cl kaldbrygget kaffe (cold brew)
Topp med tonic
Avslutt med en sitron-twist

Bygg i et highball-glass fylt med is.