Kaffe kan gjøre underverker

Isak Sellanraa i Markens Grøde fikk sine evner satt på prøve da han skulle rydde ny mark på Hamarøy for hundre år siden. Richard Prøsch får også satt sine evner på prøve da han skal holde foredrag på Diakonhjemmet i Oslo. Sterk vilje og god kaffe kan gjøre underverker selv om utfordringene står i kø.

Foto: Peder Klingwall – Vizpro

Auditoriet er fullsatt. Landsforeningen for PTSD arrangerer fagdag om posttraumatisk stresslidelse. En regnfull dag i desember møtes psykologer, terapeuter og fagfolk for å lære og diskutere.

Norsk kaffeinformasjon har, sammen med Richard, rigget en liten kaffebar utenfor auditoriet og tilbyr kaffe til deltakerne. Køen vokser raskt i pausene og Richard Prøsch har nok å henge fingrene i. Richard hører til gjengen som deltok i Petter Nyquist sin TV-serie «En ny sjanse», om syv rusavhengige som skulle lære seg å bli baristaer og starte kaffebar.

Richard brygger kaffe og steamer melk med stødig hånd. Innimellom selger han juleheftet til Erlik Oslo. Det har blitt mange timer i kaffebaren i Akersgata i Oslo siden åpningen for halvannet år siden. Det ble også mange kopper i løpet av fagdagen på Diakonhjemmet – hele 400 som ga gode inntekter til oppstarten av firmaet som Richard nå vil etablere.

Barista server kaffe til kvinne

TV-serien tok Norge med storm da den ble vist på forsommeren og alle skulle innom og hilse på de nye kjendisene fra gate- og rusmiljøet i Oslo. Ministere og kongelige kastet glans og heiet fram kaffebaren. Kaffe ble et virkemiddel for å snu menneskers liv. Og det er ikke bare hos Erlik det skjer. Bjørgvin fengsel i Bergen brenner sin egen «straffekaffe». I Oslo Fengsel kjøres baristakurs for de innsatte. Kaffe har fått en ny dimensjon og bekreftet sin posisjon som noe mer enn en drikke.

Richard skal ikke bare brygge kaffe. Han skal holde foredrag om inkluderende arbeidsliv, og dele sine opplevelser med fagpersonell i salen. Richard har funnet fram bilder og skrevet manus, godt hjulpet av Petter Nyquist.

Det er Richards egen historie vi får høre. Om en fin og vanlig barndom, om en far som døde brått og alt for tidlig, om sjalusi og skuffelser, barnehjem, rus og løgner. Om den muligheten han fikk gjennom Erlik Kaffe og om gleden over nyvunnet tro på fremtiden og med hodet fullt av ideer. Det er ikke sinne og aggresjon mot systemet, kun en ærlig og utilslørt beretning om sitt eget liv, og hvordan kaffe av alle ting kom til å forandre alt. Ingen i salen kommer uberørt fra dette.

Vi i Norsk Kaffeinformasjon har fått følge prosjektet på nært hold i snart to år. Vi har blitt godt kjent med Richard, Anniken og alle de andre, både under opptakene til TV-serien og etterpå. De har blitt våre venner og vi forsøker å bidra så godt vi kan.

Det er mye å glede seg over når det gjelder kaffe. Interessen er større enn noen gang, og kaffebarer og nye kaffebrennerier popper opp over alt. Kaffe som sosialt og kulturelt virkemiddel har bekreftet sin posisjon.

Vi ønsker alle kaffeglade mennesker en riktig god jul, og stikk gjerne innom Erlik Kaffe i Akersgata om du er på de trakter!

Link til nettbutikk som selger julebokJuleboka er årets viktigste inntektskilde for =Oslo-selgerne, som får halvparten av utsalgsprisen for hver bok. Gjennom juleboka får rusavhengige og vanskeligstilte sjansen til å møte andre mennesker på like fot.

LES MER OM =OSLO
LES MER OM =KAFFE