Kaffebyen Vancouver

Portland og Seattle er velkjent på det internasjonale kaffekartet. Litt lenger nord, rett over grensen til Canada, finner vi imidlertid en kaffeby som absolutt fortjener oppmerksomhet.

 Byen er berømt for det vakre landskapet og de snøkledde fjellene som omkranser den dynamiske storbyen på stillehavskysten. Reisende som besøker byen har gjerne hørt om det spennende utelivet og kjente landemerker som Stanley Park og det verdensberømte Whistler Mountain. Eller de har hørt om en av filmene som er innspilt i det historiske Gastown-distriktet og som har bidratt til å gi byen kallenavnet «Hollywood North». Eller de har kanskje planlagt en opplevelse på en av de fantastiske restaurantene eller håndverksbryggeriene i en av Canadas mest mangfoldige byer. Uansett årsak er det lett å forstå at mange reisende har Vancouver på ønskelisten. Men noe som har gått under radaren er at Vancouver viser vei innen spesialkaffe i Canada, og har gjort seg svært bemerket i den tøffe konkurransen på vestkysten av Nord-Amerika.

Sammenlignet med dagens standard er det bare ti år siden det var vanskelig å oppdrive en kopp god kaffe i Canada. Det fantes noen få spesialbutikker, men den gjennomsnittlige canadiske kaffeforbrukeren visste relativt lite om «spesialkaffe», og var mer enn fornøyd med kjente og lettvinte alternativer hos de nasjonale kaffekjedene. Filterkaffen er dominerende i landet, og for mange er bekvemmelighet og pris det viktigste. De fleste canadiere har kanskje en presskanne hjemme, men de trenger gjerne noen minutter for å finne ut hvilken hylle den står på. En tur til kaffebaren innebar å spandere på seg en Caffè Latte, men på handleturen på vei hjem nølte man ikke med å legge en pose vakuumpakket, malt kaffe merket «French Roast» i handlevognen. Hvis man stilte spørsmål, ble det raskt klart at denne forbrukeren gikk på autopilot mer av praktiske årsaker enn av et ønske om kvalitet og gode smaksopplevelser. Med tiden har noen få, innflytelsesrike kaffebarer og utsalg over hele landet begynt å tilby forbrukerne kvalitetskaffe, og har vist at man ikke trenger store mengder melk og sukker for å døyve bitterheten til den velkjente drikken. At kaffe faktisk kunne beskrives på like romantiske og komplekse måter som mat og vin. Og slik startet kafferenessansen i Vancouver.

Når man prøver å innføre noe nytt i en by, og bringe nye blikk på velkjente produkter, er det viktig at det finnes kultur for å være nysgjerrig og eksperimentell. I forhold til mat og drikke er Vancouver absolutt et slikt sted. Det er en by som liker å støtte lokal kreativitet og gründerånd, og som vet å sette pris på de bedre tingene her i livet. Hvis en Vancouver-beboer får valget mellom en generell kaffekjede med fokus på pris fremfor smak og en dyrere drikk med høy kvalitet, kan man trygt vedde på at vedkommende velger det siste. Derfor ble spesialkaffen mottatt med åpne armer da den ble introdusert i byen i større skala. Og i dag opplever byens kaffekultur en gullalder.

Bilde fra kaffebar i Vancouver
Timbertrain Warehouse

Det som gjør Vancouver til en god kaffeby er mangfoldet i tilbudet. Byen har alt fra små kaffeprodusenter og etablerte lokale spesialkjeder til kaffebarer i verdens-klasse og inspirerende uavhengigeaktører. Og kaffen viser seg alltid fra sin beste side, uansett form og størrelse. De største kaffebrenneriene, selskaper som 49th Parallel Coffee Roasters og JJ Bean Coffee Roasters, er etablerte, lokale veteraner med butikker over hele byen. 49th Parallel er etter manges mening mest kjent utenfor Vancouver, og selges i land som USA, Storbritannia og Korea, for å nevne noen få. JJ Bean har etter flere års fremgang i Vancouver ekspandert til det nasjonale markedet, og har åpnet sitt andre kommersielle brenneri i Toronto i Ontario. De mellomstore brenneriene tilbyr et mer lokalt konsentrert konsept. Dette er leverandørersom Matchstick Coffee Roasters, Timbertrain Coffee Roasters og Elysian Coffee Roasters. Disse utsalgene er flotte representanter både for Vancouver-kaffe og atmosfæren forøvrig, og brukes med stolthet av lokalbefolkningen. Når det gjelder multibrennerier er Revolver Coffee og Nemesis Coffee de mest fremståendepå det internasjonalemarkedet. Disse fokuserer på partnerskap med de beste brenneriene over hele verden, for å finne og tilby kaffe på absolutt høyeste nivå. Kaffebarene har utstyr i toppklasse, tilbyr alle tenkeligebryggemetoder, gir gjestene smaksopplevelser de aldri har opplevd før og etterlater både minner og kunnskaper.

Bilde fra Revolver kaffebar
Revolver

Og til slutt har man små nyetableringer og uavhengige aktører. Eierne av disse kaffeutsalgene er en blanding av lokale talenter som følger kaffedrømmen og personer som bare har skjønt at byen er et nydelig sted å slå seg ned, og som etablerer seg i et blomstrende marked. Audabe Coffee er inspirert av personlige erfaringer i Melbourne i Australia. Eieren deltar i internasjonale Aeropress-konkurranser, og kafeen fokuserer hovedsakelig på filterkaffe brygget med denne metoden. Audabe får noen ganger tak i svært sjeldne kaffepartier, og gjør dem tilgjengelige for publikum. Audabe er hjemmebryggerens beste venn, med en eier som setter pris på en kaffeprat og tilbyr en minneverdig opplevelse. Og når vi snakker om kvalitet, er Moving Coffee grunnlagt av en sertifisert Q-grader med et sterkt ønske om å videreutvikle markedet for spesialkaffe. I tillegg til det høye nivået han tilbyr i kaffebaren, har han gått enda litt lenger for å dele ekspertisen sin. Han tilbyr publikum seminarer og kurs i emner som baristaferdigheter, cupping og Q-grading.

Med tanke på kaffebrenning, har brenneriene i Vancouver et utrolig fokus på kvalitet, og kjøper inn bønner direkte fra selgere over hele verden. Blandinger og single origins er lett tilgjengelige, og byens kaffedrikkere utvikler seg og setter pris på kompleksitet og smaksnyanser. Det nytter ikke lenger for kaffeutsalgene å tilby generisk blandet bitterhet og overbrente kaffebønner. I stedet tilbyr både brennerier og utsalg et bredt utvalg av brenneprofiler, og kan levere produkter som tilfredsstiller alle kaffeentusiaster. Dette bidrar også til at forbrukerne i Vancouver lærer mer og mer om kaffe. Når lys, middels og mørkere brent kaffe er tilgjengelig på samme sted, blir man vitne til aha-øyeblikkene når kunden tar en slurk og plutselig må glemme alt vedkommende trodde han eller hun visste om kaffe. I årenes løp har det gradvis ført til at brenneriene kan fokuseremer og mer på lyse til middels brente bønner, og man skal lete lenge for å finne en kunde som ikke er fornøyd med endringen.

Bilde fra Nemesis Coffee Shop i Vancouver
Nemesis

Selv om det finnes en overflod av fantastiske lokale alternativer i Vancouver, er det fortsatt vanlig å se kaffe fra brennerierandre steder i Canada. De mest fremtredende er Phil & Sebastian Coffee Roasters fra Calgary og Bows & Arrows Coffee Roasters fra Victoria. Begge disse brenneriene er blitt kjent for høy kvalitet over hele Nord-Amerika. Phil & Sebastian har for øyeblikket egne utsalg bare i Calgary i Alberta, men bønnene deres er svært etterspurt i kaffebyer som Vancouver og Toronto. Selskapet fokuserer på et skiftende tilbud av sesongens single origins, og har sterk innvirkning på bransjen gjennom finansiering av infrastruktur og innovasjon på plantasjenivå, egne spesialbygde brenneovner og mange andre prosjekter i jakten på kaffeperfeksjon. Bows & Arrows kommer opprinnelig fra Victoria i British Columbia, bare en kort båttur fra storbyen på Vancouver Island, men de har også åpnet en kafé i Vancouver. Selskapet etablerte seg som en viktig aktør på det canadiske markedet nesten helt fra starten. Etiske holdninger preger både deres egen handel og hvordan de kjøper kaffe fra produsentene. Kaffen blir nøye utvalgt på opprinnelsesstedet, og følger sesongene. De tilbyr flere single origins til filterbrygging, men velger ofte én eller to til espressoblandinger hvis smaken er riktig. Blandingene finner du i espressokverner over hele Vancouver.  Dessuten har Bows and Arrows klart å komme seg inn på det ekstremt konkurranseutsatte markedet på den nordvestlige stillehavskysten. Nå finner man bønnene deres i byer som Seattle, et sted der man vet en hel del om kaffe.

Bilde av fasaden på kaffebar

Vancouver er definitivt et hestehode foran når det gjelder spesialkaffe i Canada. Det er en by som er stolt av sitt nye kaffeomdømme, og som til og med kan tillate seg litt vennlig rivalisering med konkurrentene lenger sør. Det finnes et utall kafeer og utsalg som tilbyr kaffe med vidunderlig høy kvalitet, og både byen og landet kan være stolte over produktet de serverer. Dette er imidlertid ikke til forkleinelse for resten av Canada, der kaffekulturen som helhet viser en svært lovende utvikling. Byen viser kanskje vei, men selskaper som Phil & Sebastian løfter Vancouver ut på det globale markedet og byer som Toronto, som er internasjonalt anerkjent for mat- og drikkekultur. Derfor er det bare et spørsmål om tid før man begynner å snakke om Canada som helhet, ikke bare om spesifikke byer og kaffebarer.  Det tok lang tid før trenden endelig snudde, men nå er absolutt tiden inne for å ta en tur på den lokale kaffebaren og se hva de tilbyr i dag.