– Dommerne har sagt sitt, poengsummer er finregnet og nå sitter vi igjen med et sterkt kaffelandslag som nå skal ut og forsvare Norges ære i VM.
Det sier Marit Lynes, nasjonal koordinator for arrangøren Specialty Coffee Association Norway, og daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon. Hun er ellers strålende fornøyd med arrangementet og legger til at bedre rammer rundt et slikt mesterskap er vanskelig å finne.
Vinnerne ble offentliggjort på «The Barista After Party» på Byens Tak i Oslo torsdag 20. mars.
Resultater Barista finale
- Erlend Wessel-Berg, Sellanraa Bok og Bar
- Eirik Pedersen, Kaffemisjonen
- Iver Oknes, Kaffeforeninga
- Synne Fersum, Slabberas
- Martin Lee Thomson, Papegøye
- Thea Gvalia, Fuglen Coffee Roasters
Erlend skal delta i World Barista Championship, Milano, Italia, 17. – 21. oktober.
Resultater Brewers finale
- Andreas Harestad, Drøsen Kaffibar og Micro.Kaffi
- Aurora Børnes, Hedmarktoppen FHS
- Ole Kristian Bøen
- Erlend Wessel-Berg, Sellanraa Bok og Bar
- Stine Haugland, Kaffebrenneriet
- Marcus Theodor Hansen
Andreas skal delta i World Brewers Cup, Jakarta, Indonesia, 15. – 17. mai
Resultater Roasting finale
NM i Kaffebrenning (Coffee Roasting Championship) foregikk hos rRebel Coffee Works, Oslo, 5. – 7. mars.
- Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
- Nadia Durdova, Pals Kaffe
- Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
- Kjell Harry Lyngaas, Polar Bear Coffee Roasters
- Pär Ljungdell, Solberg & Hansen
- Trude Skjold Løken, Kaffa
Simo skal delta i World Coffee Roasting Championship, Houston, USA, 25. – 27. april.
Resultater Cup Tasting finale
- Damian Bialek, Tim Wendelboe
- Rakel Pettersen, Pust Kaffebar
- Trude Skjold Løken, Kaffa
- Lene Elisabeth Eide, Kaffebox
Damian skal delta i World Cup Tasters Championship, Geneve, Sveits, 26. – 28. juni.
Kort om vinnerne
Erlend Wessel-Berg (27) ble norgesmester i Brewers Cup første gang i 2019. Han har tidligere 2. plass i Klassisk Barista fra 2023 og 2024 og 3. plass i Brewers Cup 2023. Han er nettopp ferdig med en master i astrofysikk og har i flere år jobbet på Sellanraa Bok og Bar i Trondheim ved siden av studiene. Erlend benyttet kaffe fra Colombia, brent av Manhattan Coffee Roasters i Rotterdam.

Andreas Harestad (23) vant NM 2024, og gjentar suksessen fra i fjor. Andreas kommer fra Bryne og jobber på kaffebarene Drøsen og Micro.Kaffi. Kaffen under «Open» var en bærtørket, anaerob fermentert typica fra Finca Solida i Equador. Kaffen er brent av Onyx Coffee i Rotterdam. Andreas brygget på Hario V60 under NM.

Simo Kristidhi (50) er tilbake på tronen. Etter fire strake NM-titler fram til 2022, har han på nytt vunnet norgesmesterskapet i kaffebrenning. Han har kommet blant de ti beste i hvert VM han har deltatt i, med en andreplass som sitt beste internasjonale resultat. Simo jobber som produksjon- og logistikksjef hos Solberg & Hansen.

Damian Bialek (30) tok en imponerende seier med 8 av 8 rette i finalen og raskeste tid. Han har vært barista i Polen i flere år, og jobber nå som som barista og kaffebrenner hos Tim Wendelboe. Han går en god skole – Tim Wendelboe er vår eneste verdensmester i Cup Tasting.

Coffee in Good Spirits
På UMAMI Arena ble det også arrangert NM i Coffee in Good Spirits i samarbeid med Norsk Bartenderforening. Coffee in Good Spirits forener bartender- og baristafaget, hvor oppgaven er å kombinere kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Her får vi ikke bare tradisjonell Irish Coffee men unike cocktail-kombinasjoner. I den innledende runden skal deltakerne lage en varm og en kald kaffedrikk med alkohol. Deltakerne står fritt til å komponere egne drinker. I finalen tilberedes en Irish Coffee og en alkoholbasert varm eller kald drink. Irish Coffee lages med klassiske ingredienser, og valgfri Whisky. Drinkene vurderes i forhold til smak, aroma, visuelle kvaliteter og generell presentasjon. Kaffe til drikkene kan produseres med valgfri bryggemetode.
De tre beste:
Aron Grønås
Ole Øystein Reinholdsen
August Rosenlund Kvam

Les mer om NM i Kaffekunst på SCA Norway.
Norske verdensmestere
Robert Thoresen, 2000 World Barista Championship
Tim Wendelboe, 2004 World Barista Championship
Tim Wendelboe, 2005 World Cup Tasters Championship
Odd-Steinar Tøllefsen, 2015 World Brewers Cup
Audun Sørbotten 2015, World Coffee Roasting Championship
Om konkurransene
Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.
Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsory» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service» hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.
Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship. Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.