Foto: Hacienda La Esmeralda, Helena Krekling, Robert William Thoresen
Robert William Thoresen var på sin første tur for å utforske Geisha-kaffe for 12 år siden. Det første møtet skulle handle om å bli kjent med en helt spesiell kaffe, men ble like raskt bli et møte og vennskap med en familie og et helt samfunn i Boquete-dalen, i en avkrok av Panama. I år feirer kaffegården Hacienda La Esmeralda 50 årsjubileum og han var selvsagt der.
– Gården er kanskje «gammel» og anerkjent nå, men Hacienda La Esmeralda er en høyst relevant og interessant kaffegård, selv om de har fått god konkurranse de siste årene. Historien om når og hvordan de oppdaget de helt spesielle egenskapene i kaffearten Geisha går bare noen få år tilbake i tid. Jeg måtte dra på besøk dit så snart jeg kunne etter å ha smakt kaffen for første gang i 2004, forteller Robert.
Han var på besøk igjen i mars i år for å smake på den siste høstingen av Geisha-kaffe sammen med søskenpartet Daniel og Rachel som i dag driver kaffegården. Opprinnelig var det deres bestefar, Rudolph A. Peterson (1904-2003), som kjøpte gården for å ha et sted å trekke seg tilbake som pensjonist. Rudolf som var svensk-amerikaner, hadde slått seg opp som sjef for USA’s største bank, Bank of America, som hadde sitt hovedkvartér i San Francisco.
– Rudolf tok seg nok aldri tid til å bli pensjonist, og var dessuten minst like interessert i kvegdriften og melkeproduksjen på gården som av kaffebuskene som fantes der. Det var neste generasjon, Price Peterson og kona Susan, som på alvor tok fatt i kaffedyrkingen da de valgte å slå seg ned der på 1970-tallet. Så melk og kaffe har gått hånd i hånd siden starten, forklarer Robert.
Hacienda betyr gård på spansk, og på tunet ligger våningshuset, driftsbygningene for kveg og kaffe, og selveste smakerommet til La Esmeralda. Kaffeteigene derimot ligger spredt rundt i den lille dalen. Den mest kjente av dem heter Jaramillo og her fant man de først Geisha-buskene. De forskjellige områdene på denne teigen har nå sågar sine egne navn, alt etter når i sesongen de plukker kaffebærene. Som et eksempel plukkes Pascua-partiene rundt påsketider.
–Price Peterson kjøpte Jaramillo-teigen i 1997, og sønnen Daniel som den gangen var i begynnelsen av 20-årene, fikk i oppgave å ta seg av kaffedriften. Det tok noen år før de skjønte at noen av buskene hadde bær som ga kaffe med helt spesiell smak. Daniel var en nysgjerrig ung mann og smakte på kaffen fra Jaramillo sammen med en omreisende kaffekjøper. De var skjønt enige om at dette var litt spesielt, og han fikk derfor litt ekstra betalt, sier Robert.
–Det var først i 2002 da Daniel tok seg bryet med å skille ut disse kaffebærene, foredle dem separat og smake på dem for seg, at han virkelig forstod hvor unik kaffen var. Aldri hadde noen smakt en så aromatisk og elegant kaffe, fortsetter han.
Panama er et knøttlite kaffeland, og alle som dyrker kaffe i Boquete-dalen kjenner hverandre på fornavn. Dessuten er de ambisiøse og konkurranselystne, og har derfor hatt sin egen kaffeauksjon «Best of Panama» (BoP) i flere år før den anerkjente Cup of Excellence-auksjonen startet i 1999.
–Inntil 2004 var Panama ganske usynlig som kaffeland, men da Geisha-kaffen fra La Esmeralda vant BoP, fikk hele verden øynene opp for denne flekken på kartet. Det ble et veiskille, ingenting ble som før. De internasjonale smaksdommerne var over seg av begeistring for at en kaffe fra Sentra-Amerika kunne smake så blomsterpreget – som en etiopisk kaffe – bare enda mer, og de belønnet kaffen med hedrende omtale og høy poengsum. Det første året ble kaffen solgt for 22 USD/lb. (450g) på auksjonen, den gangen et astronomisk beløp for kaffe. La Esmeralda vant BoP også året etter, så i 2005 måtte vi ut med 47 USD for å få til slaget, sier Robert. Han eier kaffebrenneriet KAFFA i Oslo, La Esmeralda sin første kunde i Europa.
–Vi har kjøpt kaffe i og utenfor auksjon siden begynnelsen, og vært med på å utvikle forståelse for og markedsføring av denne unike kaffearten, påpeker han.
–Jeg fikk god kontakt med Daniel fra starten, og foreslo at han kunne skille de forskjellige kaffepartiene på Jaramilloteigen fra hverandre slik at vi kunne smake på disse for seg, og så kjøpe det partiet vi likte aller best. I utgangspunktet var han ikke så interessert i å gjøre dette. Likevel gjorde han nettopp det året etter, og La Esmeralda startet sågar sin egen auksjon for de aller beste Geisha-partiene, forklarer Robert. I dag selges de mest ettertraktede partiene i BoP eller La Esmeralda i sin egen auksjon for over 300 USD/lb. Mange av de andre ambisiøse kaffebøndene i Boquete og nabodistriktene har oppdaget at de også har geisha-kaffe hist og her på gårdene sine. Andre har ivrig dyrket nytt i håp om å fremskaffe en kaffe som er enda bedre enn naboens.
På grunn av suksess og berømmelse går det nå vandrehistorier om de første opprinnelige Geisha-frøene som kom til Boquete og hvem som brakte dem dit. Den mest troverdige er at agronomen og kaffebonden Francisco Serracín tok Geisha med seg fra en frø-bank i Costa Rica og anbefalte dem til gårder som hadde vært rammet av blad-rust (soppspore som oppstår i tropiske klima). Hensikten var at denne arten skulle være motstandsdyktig, så motivasjonen hadde ikke noe med kaffens smak å gjøre som sådan.
Mange år senere da man fant ut av smakspotensialet til denne kaffearten, har familien Peterson jobbet iherdig med å finne det genetiske og geografiske opphavet til den arten de har på sin egen gård. Man kan være takknemlig for at det var nettopp denne familien som ved en tilfeldighet oppdaget denne arten.
–Allerede i 2007 plantet de en forsøksgård i Boquete med over et dusin lignende arter, tilsendt fra en frøbank i Frankrike, for å finne en art som var like god eller bedre. I årene etter har de plantet hundrevis av andre, men enda har de ikke funnet en art som er så god som den de allerede har på Jaramillo, avslutter Robert William Thoresen.
Hacienda La Esmeralda
- 1940: Grunnlagt av svenske Hans Elliot.
- 1967: Bankmann Rudolph A. Peterson kjøper gården (mest kveghold, og litt kaffe).
- 1980-årene: Petersonfamilien med sønnen Price i ledelsen satser på mer kaffeproduksjon, i tillegg til melk. Price Peterson var engasjert i Foreign Relation Board i Speciality Coffee Association of America.
- 1997: Oppkjøp av Jaramillo gården, med høyland langs vulkanen Baru, og det ble plantet Geisha kaffe der.
- 2004: Geisha kaffe fra Jaramillo vinner Best of Panama auksjonen, SCAA Cupping Pavilion og Rain Forest Allience cupping for quality. (Geisha kaffen fra La Esmeralda har fortsatt å vinne de samme prisene årlig frem til i dag.) 2007: Peterson familien begynner aktiv forskning på kaffeplanter og –frø.
- 2008: Hacienda la Esmeralda og Peterson-familien ble hedret med Speciality Coffee Association of Europe’s Lifetime Achievement Award. Prisen ble utdelt i København.
- 2017: Over 400 kaffeplanter er blitt dyrket i høylandet på gården El Velo, som er Hacienda La Esmeraldas nyeste gård. Planen er at noen av disse plantene som kommer fra samme frøbank som Geisha kaffen på Jaramillo, skal gi eksepsjonell kaffe i årene som kommer.
Geisha Kaffe
Geisha kaffeplante kommer opprinnelig fra Kaffa, Etiopia. Nord i Kaffa ligger byen og distriktet Geisha hvor en botanisk variant av kaffeplanten ble oversett i noen hundre år. På 1930-tallet ble det oppdaget at arten var sykdomsresistent og egnet til kryssing. Den havnet i Kenya og Tanzania.
På Hacienda La Esmeralda i Panama ble planten plassert på et høydedrag i farmens ytterkant nærmest ved en tilfeldighet. Den ble høstet og resultatet blandet med øvrige botaniske varianter på farmen.
Robert Thoresen
Kaffe-entrepenør, barista, kaffebrenner, internasjonal smaksdommer og råkaffehandler. Første vinner av VM i Barista, WBC i 2000, Monte Carlo Startet Java i 1997, og Mocca, Oslo’s første mikrobrenneri i 2000. Startet Kaffa, Norges første brenneri med 100% sporbar kaffe. Startet og driver Collaborative Coffee Source, råkaffehandel med skreddersøm, med hovedkvarter i Oslo, filialer i New York og San Francisco, snart i Shanghai. Finner og selger råkaffe til spesialkaffe-brennerier over hele verden.