Foto: Liv-Yuan Reinsviki
Utsikten er formidabel. Hedmarktoppen Folkehøyskole, eller Toppen som aller sier, ligger befriende høyt og herlig til med utsikt over Mjøsa og Hamar rett nedenfor. Linjen «Kreativ – Barista» ble lansert i 2015, og søkerne meldte seg med en gang. Med 14 timer kreative fag og fire timer kaffe i uka, har skolen tatt sitt ansvar for å spre det glade kaffebudskap til nysgjerrige og lærevillige unge mennesker.
En populær skole
Skolen lette også etter fag som kunne bidra til et godt miljø og det har de lykkes godt med. Klasserommet fungerer som en kaffebar for hele skolen. En virkelig oase, med hyggelig interiør, behagelige stoler og sofaer, mulighet til å ta en prat og nyte en god kopp kaffe. Kaffebarens fremste kjennetegn blir ivaretatt til glede for både elever og lærere.
Hedmarktoppen er en populær skole. Pågangen er stor og rektor Geir Byberg greier ikke å få plass til alle som søker. Om det er fordi elevene kan fordype seg i kaffebryggingens edle kunst vites ikke, men i kombinasjon med kreative fag som tegning, maling og design, har i hvert fall denne linjen et unikt tilbud til kreative mennesker med kaffeinteresse.
I kafferommet er det yrende liv. Vi er så langt unna tradisjonell klasseromsundervisning som det går an å komme. En gjeng med elever fra fotolinja bidrar til den livlige stemningen. Micah Salvaggio fra Bonanza Coffee, et profilert brenneri med to kaffebarer i Berlin, er på besøk. Melkesteaming er ikke det enkleste, og Micah viser noen triks til elevene som flokker seg rundt.
David Dale brygger kaffe på en Hario V60 og diskuterer med Geir. David tok en sterk fjerdeplass i årets NM i Brewing i Trondheim, og fortsetter å trene. Geir var med som dommer og har også undervisningsansvaret for denne Baristalinjen.
– Vi har fire timer kaffefordypning i uka, sier Geir. Det cuppes, brygges og diskuteres. Elevene leter etter smaker og eksperimentere med ulike teknikker. Mesteparten av kaffen kommer fra Jacu i Ålesund, men elevene tester kaffe fra mange ulike brennerier.
Geir og Linn
Uten Geir Byberg og kona Linn hadde nok ikke dette tilbudet blitt etablert. Begge har vært lærere her i mange år, Linn med ansvar for de kreative fagene. På si har hun drevet Larsen, en kombinert kafe og butikk med klær, interiørvarer, litteratur og andre produkter. Geir har drevet kaffebaren Professo ved siden av undervisningsjobben. Han er såkalt AST, Authorized SCA Trainer, og kan undervise både håndbrygging og tradisjonell barista.
Som mange andre folkehøyskoler, er reiser til andre land en del av opplegget. Elevene har vært i Amsterdam og Barcelona, New York, Jamaica og Hawaii. Mens fotoelevene jakter på gode motiver, jakter kaffe-elevene på kaffe. På Jamaica er skolen involvert i et bistandsprosjekt og på Hawaii besøker de en kaffeplantasje.
Maia Emilie Greiner (19) kommer fra Hamar, men har bodd fem år i Canada hvor resten av familien har slått seg til. Kaffeinteressen ble vakt tidlig og Maia jobbet som barista ved siden av skolen.
– Nivået var ikke så veldig høyt, og jeg ville lærer mer. Jeg er interessert i kreative fag som maling og keramikk, og når dette kunne kombineres med kaffe, var ikke veien lang til Hedmarktoppen.
Personlig foretrekker Maia filterkaffe, gjerne håndbrygg med den rene klare smaken. – Melk i kaffen blir klitt tungt, smiler Maia.
Hedmarktoppen er en kristen folkehøyskole, men Maia understreker at det ikke er noe press, og det er overraskende mange som ikke er kristne, sier hun.
– Her er det åpent og fritt og alle kan finne seg til rette. Bare gode mennesker og hyggelige lærere.