Bruk av Urnemaskin

 Det finnes en rekke forskjellige urnemaskiner på markedet, men kvaliteten på dette utstyret varierer.

Velg riktig dosering.  Gjett aldri. Nøyaktig måling av vann og kaffe er det viktigste skritt i tilberedningen. Bruk 60 gram kaffe per liter vann. Det enkleste og beste er å bruke porsjonspakninger (300 g eller 600 g). Hell den malte kaffen i filterenheten og jevn den ut slik at «kaffesengen» blir jevn.

Velg riktig malingsgrad.  De aller fleste urnemaskiner har en kontakttid på 6-8 minutter, og da skal grovmalt kaffe brukes.

Velg riktig filter.  Det er helt avgjørende for å få god kaffe at filteret passer perfekt i filterholderen. Det finnes mange størrelser å velge mellom. Din kaffe- eller maskinleverandør vet hvilken filterstørrelse du skal bruke. Unngå å bruke brune, ublekete filtre som setter smak på kaffen.

Sørg for riktig tilkopling.  Urnetrakteren skal være tilkoplet kaldtvannsledningen.

 Når kaffen er ferdig.  Fjern filteret med en gang vannet har rent gjennom. Hvis filterenheten blir stående på plass, vil damp fra urnen trenge inn i gruten og dryppe ned som små bitre dråper i den ferdige kaffen. Bland den ferdige kaffen godt, slik at all kaffen i urnen blir like sterk. Dette kan du enten gjøre ved å røre i kaffen, eller ved å tappe ut en tredel av den nytraktede kaffen og slå tilbake i urnen. Du må aldri helle kaffen tilbake over gruten, da blir kaffen besk og bitter!

Husk: Server kaffen innen 30 minutter.