Bruk av Kolbetrakter (1,8 liter)

Dette er Norges vanligste kaffetrakter. Med denne kan du lage svært god kaffe, hvis du bruker den riktig.

Det finnes mange forskjellige kolbetraktere.  Felles for dem alle er at de forvandler 1,8 liter friskt, kaldt vann til 1,6 liter kaffe. (1 gram malt kaffe absorberer 2 ml vann, slik at 1,8 liter vann og 110 gram kaffe gir ca 1,6 liter ferdig kaffe).

 Før du går i gang . . .  Hvis det er en stund siden trakteren har vært i bruk, for eksempel når du setter den i gang om morgenen, bør du kjøre maskinen et par ganger med friskt vann, uten kaffe, slik at det gamle vannet i tanken blir erstattet.

Velg riktig malingsgrad. En godkjent kolbetrakter leverer vannet i løpet av 4-6 minutter. Du skal derfor bruke kaffe som er merket finmalt.

Velg riktig dosering. For å gjøre doseringen lettere pakkes kaffen i 110 grams pakninger, som er perfekt til en 1,8 liters kolbetrakter. Dette tilsvarer en dosering på 60 gram per liter vann.

NB: Først når du vet hvor mye vann en maskin leverer kan du dosere riktig. En gang i blant bør du derfor sjekke om det virkelig renner 1,8 liter gjennom trakteren. Gjør slik: Mål opp 1,8 liter og hell i maskinen. Kjør maskinen som vanlig uten kaffe. Mål vannet som kommer ut i kannen. Dette skal være 1,8 liter. Hvis det ikke er det, må du kontakte din leverandør.

Velg riktig filter. En forutsetning for et vellykket resultat er at papirfilteret passer i filterholderen. Det må også være av en slik kvalitet at kaffen renner gjennom i riktig tempo. Filter finnes i to hovedstørrelser: 90/250 mm og 110/250 mm. Sjekk at du bruker riktig filter til din trakter. Visse typer kaffemaskiner skal ha spesialfiltre. Spør din kaffeleverandør. Unngå å bruke brune, ublekete filtre som setter smak på kaffen.

Fordel kaffen jevnt i filteret. Det er viktig at «kaffesengen» blir helt jevn og flat. Da blir all kaffen gjennomfuktet samtidig. Skyv filterholderen forsiktig på plass slik at kaffesengen ikke forskyves.

Rør om når kaffen er ferdig. Gjør det til en vane å fjerne filter og grut med en gang kaffen er ferdig. Eventuelle kafferester i holderen skylles ut før neste tilberedning.