Kolbetrakter (1,8 liter)

Dette er Norges vanligste kaffetrakter innenfor serveringsbransjen. Med denne kan du lage svært god kaffe, hvis du bruker den riktig.

Det finnes mange forskjellige kolbetraktere. Enkelte er godkjent av European Coffee Brewing Centre (ECBC). Felles for dem alle er at de forvandler 1,8 liter friskt, kaldt vann til 1,6 liter kaffe. (1 gram malt kaffe absorberer 2 ml vann, slik at 1,8 liter vann og 110 gram kaffe gir ca 1,6 liter ferdig kaffe).

Kolbetrakterne leveres med eller uten vanntilkobling, og har en kapasitet på 18 liter i timen.

Velg riktig dosering
Det finnes posjonspakninger med malt kaffe for å gjøre doseringen enklere, og disse varierer mellom 90 og 125 gram. En 110 grams pakning tilsvarer en dosering på 60 gram per liter vann, noe som er perfekt til en 1,8 liters kolbetrakter.

Velg riktig malingsgrad
En godkjent kolbetrakter leverer vannet i løpet av 4-6 minutter. Du skal derfor bruke kaffe som er merket finmalt. Kverner du selv kan du benytte filtermalt til 125 gram.

Før du går i gang . . .
Hvis det er en stund siden trakteren har vært i bruk, for eksempel når du setter den i gang om morgenen, bør du kjøre maskinen et par ganger med friskt vann, uten kaffe, slik at det gamle vannet i tanken blir erstattet.

Sjekk hvor mye vann som faktisk leveres
Har du fast vanntilkobling er det greit å sjekke hvor mye vann maskinen faktisk leverer. Renner det virkelig 1,8 liter gjennom trakteren? Mål opp 1,8 liter og hell i maskinen. Kjør maskinen som vanlig uten kaffe. Mål vannet som kommer ut i kannen. Dette skal være 1,8 liter. Hvis det ikke er det, må du kontakte din leverandør.

Årsaken er at vanntrykket kan variere gjennom døgnet. Kommer det mindre vann, må du også dosere mindre. Ellers blir kaffen for sterk! Dette problemet gjelder ikke dersom du fyller vann manuelt.

Velg riktig filter
Det er viktig at papirfilteret passer i filterholderen. Det må også være av en slik kvalitet at kaffen renner gjennom i riktig tempo. Filter finnes i to hovedstørrelser: 90/250 mm og 110/250 mm*. Sjekk at du bruker riktig filter til din trakter. Visse typer kaffemaskiner skal ha spesialfiltre. Spør din kaffeleverandør. Unngå å bruke brune, ublekete filtre som setter smak på kaffen.

* Tallene 90 og 110 viser diameteren i bunnen av filteret. Tallet 250 viser diameteren når filteret er brettet ut. Med 110/250 mm får du en høyere kant, noe som hindrer kaffen i å flomme over.

Fordel kaffen jevnt i filteret
Det er viktig at «kaffesengen» blir helt jevn og flat. Da blir all kaffen gjennomfuktet samtidig. Skyv filterholderen forsiktig på plass slik at kaffesengen ikke forskyves.

Rør om når kaffen er ferdig
Gjør det til en vane å fjerne filter og grut med en gang kaffen er ferdig. Eventuelle kafferester i holderen skylles ut før neste tilberedning.