Bruk av Enkoppsautomat

Det finnes flere typer på markedet. Automater basert på pulverkaffe eller kaffe-ekstrakt, maskiner for ferdig malt kaffe eller hele bønner, som males til ønsket finhetsgrad ettersom man ønsker vanlig kaffe eller espresso.

Varmdrikksautomater for pulverkaffe eller kaffe-ekstrakt.  Disse automatene finnes det en lang rekke utgaver av: Fra små bordmodeller til store gulvmaskiner. Felles for alle er at de har pulverkaffe eller kaffe-ekstrakt i dispensere og en termostatstyrt varmtvannstank. Tilberedningstiden for en kopp ligger normalt på 5-6 sekunder.

Enkoppsautomater / friskbryggere for ferdig malt kaffe.  I disse automatene tilberedes kaffen, én kopp av gangen, i et eget tilberedningskammer. Dersom resultatet skal bli så godt som mulig, bør du kunne justere både vannmengde, temperatur, kaffemengde og kontakttid mellom kaffe og vann.

Automater med hele bønner og kvern.  Når kunden har trykket på ønsket kaffevalg, males bønnene. Så tilberedes kaffen i et eget tilberedningskammer. Såfremt kaffebønnene er oppbevart riktig og kvernen er riktig innstilt, gir disse automatene svært god og aromarik kaffe.

Litt rengjøring må til.  Alle flater som kommer i kontakt med både den tørre og den ferdige tilberedte kaffen bør rengjøres hver dag. Hvis ikke det gjøres, vil det gradvis bygge seg opp avleiringer som vil påvirke maskinens funksjonsevne – og kaffen vil gradvis få «automatsmak».

Alle maskinene må ha regelmessig service. 
Vurdér om det lønner seg å ha en servicekontrakt med leverandøren.