Unikt kaffemesterskap stadig mer populært

Årets mest avslappende mesterskap - NM i Slappa - samler år for år stadig flere deltakere. Samtidig viser ny studie at stadig flere unge i Norge drikker kaffe daglig.

Under NM i Slappa er målet å oppnå lavest hvilepuls mens du ligger i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe. Arrangementet som er en hyllest til kaffepausen, arrangeres i slutten av august for sjuende året på rad.

Årets arrangement foregår i Bergen, Trondheim og Oslo – og med stadig flere deltakere for hvert år. Nå jakter Norsk Kaffeinformasjon (NKI) på deltakere til årets NM-finaler.

– I fjor ble det ny rekord med over 250 deltakere i finalen der folk storkoste seg og kaffen gikk ned på høykant. Det er utrolig hyggelig å stå for et arrangement som så mange synes det er gøy å delta på, sier leder Marit Lynes i NKI.

Drikker mer kaffe
Nordmenn er i verdenstoppen i kaffekonsum, og nå vinner kaffen stadig terreng blant unge under 25 år. Fire av ti unge oppgir nå at de drikker kaffe daglig, og av befolkningen 18-25 år drikker nå 76 prosent kaffe, viser en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag for Norsk Kaffeinformasjon

– Vi ser at forbruket blant unge går sakte, men sikkert opp. Det er i dag ti prosent flere i denne aldersgruppen som drikker kaffe daglig enn det var for fire år siden, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon.

Alle kan være med
Nå inviterer hun både unge og voksne kaffedrikkere til å delta under årets NM i Slappa som foregår i Bergen, Trondheim og Oslo fra 27.-31. august.

NM i Slappa er for alle, og deltakere opp til 82 år har vært med tidligere år. Det eneste du trenger å gjøre er å møte opp, nyte en valgfri kopp kaffe, legge deg noen minutter i hengekøya mens en sykepleier måler hvilepulsen din.

Fjorårets vinner var Anne Lise Byberg fra Bergen med en hvilepuls på 49.

Pauser øker effektiviteten
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen. Kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. Hvert år importeres vel 40 000 tonn kaffe til Norge. Det utgjør rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– En god kaffepause kan være et enkelt, men virkningsfullt botemiddel mot stress. Ved å legge bort jobben og fokusere på å nyte kaffen i fem minutter, blir du både avslappet og fokusert. Så selv om kaffe har en oppkvikkende effekt, kan en ordentlig kaffepause redusere stress, sier Lynes.

Det er også god helsemessige gevinster ved å drikke kaffe. Ifølge seniorprofessor i epidemiologi Dag S. Thelle indikerer nyere studier på at kaffe har en rekke gunstige fysiologiske effecter. Studier viser også at personer som evner å ta seg en pause innimellom er de mest friske og effektive, og holder ut lengre.

– Med tanke på den fysiske helsen kan du trygt drikke kaffe med god samvittighet, understreker Marit Lynes.

Følg arrangementet på facebook.com/kaffepausen – eller legg ut bilder av dine kaffepauser på Instagram #kaffepausen, så er du med i trekningen av en flott kaffe-premie! Les mer på www.kaffe.no/category/pa-besok/

Kontaktpersoner:

 • Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
 • Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468

Dette er NM i Slappa:

 • Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjuende år på rad.
 • Delfinaler arrangeres på Festplassen i Bergen 27. august og på Trondheim Torg 29. august.
 • Vinnere av delarrangementene i Bergen og Trondheim inviteres til NM-finalen i Sofienbergparken i Oslo lørdag 31.august.
 • Nå søker Norsk Kaffeinformasjon etter avslappede personer i alle aldre og fra alle landsdeler, som vil delta i årets NM. Oppmøte er eneste krav for deltakelse.
 • Norsk Kaffeinformasjon søker også sykepleiere/sykepleierstudenter som kan måle deltagernes hvilepuls. Ta kontakt med arild@espressomobile.no
 • Den som oppnår lavest gjennomsnittlig puls i løpet av 5 minutter vinner.
 • Vinneren av årets NM i Slappa får trofeet ”Den forgyllede kaffetrakter” og ett års gratis forbruk av kaffe.

Kaffe

 • Kaffe er den drikken vi drikker mest av i Norge, etter vann fra springen. Den norske kaffedrikkeren inntar i gjennomsnitt fem kopper om dagen.
 • Ifølge en undersøkelse gjennomført av Manpower Work Life blir du mer effektiv på jobben hvis du tar seg en kaffepause og skravler med kolleger. Det samme viser en undersøkelse for Hewlett-Packard.
 • En studie fra Universitetet i Tel Aviv i Israel viser at kaffepausen, som bidrar til godt arbeidsmiljø og givende småprat, forlenger livet til arbeidstakerne.
 • Med kortere kaffepauser som kombineres med jobbsamtaler og problemløsning utvikles kaffepausenes tradisjonelle rolle som et pusterom fra arbeidsoppgavene, til å bli en del av selve arbeidet, viser en nordisk studie gjennomført for Nestlé International i 2010.
 • Ifølge forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) er kaffepauser viktig både for produktiviteten og trivselen blant det ansatte.