Samim vant delfinale i kaffemesterskap

Norges mest avslappede mesterskap er en hyllest til kaffepausen, og torsdag ble andre delfinale arrangert på Trondheim Torg. Under NM i Slappa er målet å oppnå lavest hvilepuls mens du ligger i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe.

– Dette var bare fantastisk og helt uventet, forteller delfinalevinneren som hadde full kontroll på pulsslagene i finalerunden. Samim hadde imponerende 49 i hvilepuls i innledende runde, og trakk totalseieren i havn med 51 i puls.  Nå gjør han seg klar til å delta i den store NM-finalen i Oslo lørdag.

På henholdsvis andre og tredjeplass kom svenske Erik med 56 i puls, og Simen fra Trysil som ble målt til 61 i hvilepuls under delfinalen.

Det er sjuende året det uoffisielle norgesmesterskapet i Slappa arrangeres, og under delfinalen i Trondheim ble det satt ny deltakerrekord med nær 170 Slappa-konkurrenter.

– Blant deltakerne var det stor bredde i alder, og en rekke studenter deltok også. Trønder-staden har tydeligvis en beroligende innvirkning på mange, for sjeldent har vi registrert så mange deltagere med puls under 50 slag i minuttet. Kaffen gikk ned på høykant og stemningen var både løs og god, forteller daglig leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

– Det er utrolig hyggelig å stå for et arrangement som så mange synes det er gøy å delta på, sier NKI-lederen.

Pauser øker effektiviteten
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen. Nordmenn er i verdenstoppen i kaffekonsum, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange.

Hvert år importeres vel 40 000 tonn kaffe til Norge. Det utgjør rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

Kaffepausen er viktigere enn mange kanskje tenker over, sier Lynes i Norsk Kaffeinformasjon, som står bak årets mest avslappende mesterskap.

– En god kaffepause kan være et enkelt, men virkningsfullt botemiddel mot stress. Ved å legge bort jobben og fokusere på å nyte kaffen i fem minutter, blir du både avslappet og fokusert. Så selv om kaffe har en oppkvikkende effekt, kan en ordentlig kaffepause redusere stress, sier Lynes.

Det er også god helsemessige gevinster ved å drikke kaffe. Ifølge seniorprofessor i epidemiologi Dag S. Thelle indikerer nyere studier på at kaffe har en rekke gunstige fysiologiske effecter. Studier viser også at personer som evner å ta seg en pause innimellom er de mest friske og effektive, og holder ut lengre.

– Med tanke på den fysiske helsen kan du trygt drikke kaffe med god samvittighet, understreker Marit Lynes.

Alle kan delta
Tirsdag vant 78 år gamle Else Bruvik delfinalen i Bergen, og skal i likhet med Trondheim-finalisten Samim Karimi delta i den store Slappa-NM finalen i Sofienbergparken i Oslo lørdag 31.august. Arrangementet starter klokken 12 og alle er velkomne til å delta.

– Vi krysser fingrene for at været blir like bra i Oslo lørdag som det har vært under delfinalene i Bergen og Trondheim. Det kan bli spennende å se om oslofolket takler regn like godt som bergenserne, smiler NKI-lederen.

NM i Slappa er for alle, og deltakere opp til 82 år har vært med tidligere år. Det eneste du trenger å gjøre er å møte opp, nyte en valgfri kopp kaffe, legge deg noen minutter i hengekøya mens en sykepleier måler hvilepulsen din.

Følg arrangementet på facebook.com/kaffepausen – eller legg ut bilder av dine kaffepauser på Instagram #kaffepausen, så er du med i trekningen av en flott kaffe-premie! Les mer på www.kaffe.no

Kontaktpersoner:
Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862

Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468