– Alt vi tilbyr skal være av høyeste kvalitet, sier Kaffemisjonens barista Oda Haug med ettertrykk.
Hun var den første som ble ansatt da stedet åpnet i 2007. Siden den gang har Kaffemisjonen i Bergen fått status som en av Norges aller beste kaffebarer.
Eierne Rasmus Helgebostad og Jan Richter Lorentzen ville åpne en kaffebar som ikke var knyttet opp mot ett bestemt brenneri. Ideen var å gi kaffekundene i Bergen noe nytt: kaffe laget på kaffebønner som var valgt utelukkende på grunn av sin høye kvalitet. De fire brenneriene Tim Wendelboe, Solberg&Hansen, Kaffa og -Supreme Roast-works ble foretrukket som leverandører.
– Ved å benytte de fire, etter vårt skjønn, beste brenneriene, kunne vi til enhver tid tilby kundene det vi mente var den beste kaffen i landet. Dette var nytt og spennende – både for oss og gjestene. Fra å ha ett valg når de bestilte espresso, kunne de nå velge mellom fire forskjellige typer. Det slo veldig godt an, forteller Haug.
Cupping
Kaffemisjonen inviterte gjester og kjente på sine ukentlige cuppinger, der de sammen med ansatte smakte kaffe og -avgjorde hvilke typer som skulle brukes i kaffebaren påfølgende uke.
– På denne måten fikk vi god kjennskap til produktet, og kunne samtidig dele kaffe-gleden med våre ivrige kaffegjester, sier Haug.
Kunnskapstørst
Ikke sjelden vil gjestene på Kaffemisjonen lære mer om kaffen de har i koppen. Spørsmål om type, opprinnelse og bryggemetode, dukker ofte opp.
– Vi skal kunne snakke et språk som ikke er for avansert for mannen i gata. Og det skal være hyggelig! Vi gjør alt vi kan for å lage det kundene har lyst på. Når som helst kan man også bestille bryggemetoder som Chemex, V60, presskanne og aeropress av hvilken som helst kaffe. Slik kan kunden oppleve en ny smak hver gang han eller hun kommer innom, forteller Haug.
– Hva skal til for å skape en vellykket kaffebar?
– Å satse på kvalitet alene er dyrt og tidkrevende. Til gjengjeld får man stor respekt for håndverket, og alle prosessene kaffen går gjennom fra dyrking til ferdig produkt. Kaffe på dette nivået blir en lidenskap, sier Haug.
Foto: Magne Sandnes