Nærmøte med råkaffe

Interessen for hvor kaffen kommer fra er økende, og på kaffeplantasjen Songwa Estates i Tanzania kan norske kaffevenner og bransjefolk selv oppleve hvordan en alternativ kaffeproduksjon med sosialt tilsnitt foregår.

Vi opplever at norske kaffe-bransje-folk synes det er svært interessant å selv oppleve et av kaffens hjemland på et meningsfullt vis, der de får ta del i og lære hele prosessen som skjer før bønnene ender opp i en kaffebrenner, kvern eller kopp, sier Patrick Watz (t.v.).

 IMG_4952_01-600x456Sammen med Morten Aarnæs (t.h.) eier og driver Watz Espressospesialisten og Barista Service. Som representanter for La Marzocco og Mahlkönig (espressomaskiner og kverner), formidler de studiereiser overfor kunder og samarbeidspartnere til plantasjen i Tanzania. Dette for å utvikle kunnskapen innen et berikende fag, forteller Watz, som selv besøkte prosjekt-plantasjen i 2010.

– Et besøk på plantasjen gir mulighet til direkte innsikt i produksjonen, med andre ord være «hands-on» der hele verdikjeden starter. På en uke gis en omfattende innføring i kaffeproduksjon: Dyrking og planting av kaffe, innhøsting og plukking. Man lærer om tørkeprosessen, vasking og videreforedling samt cupping (smaking) av kaffe.

Det er fullt program fra morgen til kveld, der en veksler mellom teori og praksis.

– Dessuten er dette en god mulighet for å knytte kontakter og utveksle faglige erfaringer. Det er en svært fascinerende opplevelse for bransjefok, i en fabelaktig kontekst!

En annen hverdag

Det var i 2007 at de tre internasjonale aktørene Probat (produsent av kaffebrennere), Mahlkönig (produsent av kaffekverner) og La Marzocco (produsent av espresso maskiner) gikk sammen og leaset kaffe-plantasjen Songwa Estates for å få bedre lærdom i hvordan kaffeproduksjonen fungerer, og generelt øke kunnskapen om grønne bønner.

Grønne bønner eller grønn kaffe er betegnelser for råkaffe, som henspeiler på at kaffen er grønnaktig før den blir brent. Besøkende på Songwa-plantasjen får også innblikk i hvordan grønn kaffe kan markedsføres i et utviklingsland som Tanzania; og der både økonomi og de sosiale og arbeidsmessige forhold blir ivaretatt på en hensynsfull måte

– Å besøke Songwa er et møte med en helt annen hverdag enn den vi lever i. Å skaffe folk arbeid, som dette prosjektet bidrar til, tilfører ekstremt mye og smitter over på hele landsbygden og regionen rundt, sier Watz.

Det er viktig for aktørene å bidra til et godt miljø og videreutvikling av de lokale landsbyene omkring plantasjen. De har derfor startet et fond for prosjekter i nærområdet og har startet med donasjoner fra partnerne selv for å hjelpe foreldre-løse barn i området til å kunne gå på barneskole.

Stort kaffepotensial

Songwa Estates er lokalisert i Tanzania og ifølge eksperter har kaffen fra dette landet stort potensial. Etiopia og Kenya blir vanligvis nevnt når man snakker om afrikansk kaffe, men Tanzania og Great Rift Valley har vært et produksjonsområde for Arabica kaffe i lange tider.

På Songwa vil kaffen kunne bli sporet tilbake til individuelle busker/trær, noe som åpner for mange muligheter innen forskning og utvikling for å gjøre kaffen bedre. Dette er en sjeldenhet for de som handler individuelle partier av forskjellig typer kaffe idag.

Non profit-tilbud

De senere år er det arrangert studie-reiser fra Norge til plantasjen i forbindelse med innhøstingen som pågår fra mai til august. Så langt har responsen blant norske kaffevenner vært god, ifølge Watz.

– Dette er et relativt nytt tilbud, og til tross for begrenset med tid og ressurser på markedsføring har det vært god deltakelse, og gode tilbakemeldinger fra de som har reist.

Studiereisene er et non profit-tilbud, der kaffe-plantasjens vertskap er de eneste som tjener penger på besøkene. 100 dollar fra hver deltakeravgift på organiserte turer går til utviklingsprosjekter i området, hvor fokus rettes mot bærekraftige tiltak innen utdanning, helse, omsorg og grunnleggende ernæring.

Songwa-006-600x902
Fullt program fra morgen til kveld med teori og praksis for bransjefolk som besøker kaffeplantasjen.

Studie-reiser til Songwa Estates

Songwa Estates ligger ca 900 kilometer fra hovedstaden i Tanzania, Dar es Salaam, omtrent 1450 meter over havet. Plantasjens størrelse er på 59 hektar. I dag benyttes litt under halvparten av dette for kaffeproduksjon.

Tanzania og Great Rift Valley har vært et produksjonsområde for Arabica kaffe i lange tider. Misjonærer startet å dyrke kaffetrær (blant annet av typen Bourbon) i bakkene i Rift Valley for over 100 år siden, og noen av plantene er fortsatt 80 år gamle. Varme somre, friske vintre, regelmessig regn og næringsrik, vulkansk jord gir gode forutsetninger kaffeproduksjon av høy kvalitet.

 Det arrangeres tre studie-reiser årlig. Hver reise har plass til 7-10 deltakere: «Først til mølla får først malt»-prinsippet gjelder. Pris 2692 US dollars, som inkluderer innenlandsreise, hotell opphold, mat & drikke, seminarer og safari. Reise til og fra Dar es Salaam håndteres på egenhånd.