Nye veier med klare kaffevalg

Bevisste kaffekonsept inngår på lik linje med øvrige kvalitetsopplevelser ved innovative bergensrestauranter.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Restaurantene Bare og Lysverket er to av flere i tilveksten blant Bergens utelivssteder der en går nye veier.
 Med forskjellige eiere og ulike konsepter har begge kaffen integrert med samme kvalitetsambisjon som maten.

– Kreative smaksopplevelser, tydelighet og enkelhet! Her skal gjesten kunne sitte ned og slippe å tenke på hva en skal ha, forteller gründer Øystein Ellingsen ved franskinspirerte Bare Restaurant, midt i byens hjerte.

«Chemex håndbrygger er jo ikke så helt ulikt slik min bestemor gjorde kaffen, bare med en litt annen innpakning»  Øystein Ellingsen

For her er smaksopplevelsene allerede tenkt ut gjennom velkomponerte, flerretters menyer etter sesong og råvaretilgang. Fokus på det rene og klassiske – og med én type spesialkaffe på menyen, omhyggelig valgt ut av restaurantens sommelierer.

– På denne restauranten er vi ikke så opptatt av å ha flest mulige kaffetyper på menyen. For tiden har vi valgt en syrefrisk kenyansk kaffe, som smaksmessig avrunder måltidet etter desserten og med Petit four til, forteller Ellingsen, som står bak ytterligere to Bare-konsepter 
i byen, også disse med tilpassede kaffekonsepter.

– Må kunne noe

Lysverket en spasertur unna består både av restaurant, bar og nattklubb. Her skifter lokaler og konsept karakter utover kveld og natt, fra spisested til bar og nattklubb med DJs i helgene.

– Både bartendere, servitører skal som våre sommelierer kunne noe om kaffen vi serverer, sier Ingrid Solstrand som er administrativ leder ved stedet som siden oppstarten i 2013 har høstet svært hyggelige omtaler fra internasjonal presse.

Ingrid Solstrand og barsjef Stein Berge Berntsen ved Lysverket i Bergen.

I restauranten serveres ferdigkomponerte menyer med fokus på sjømat. Baren er åpen hele veien. Herfra håndteres drikketilbudet – deriblant spesialkaffen.

– Vi skifter gjerne meny daglig. Basert på tilgjengelige råvarer oppfordrer vi våre medarbeidere til å sette sitt preg på serveringstilbudet. Så både vin-, cocktail- og kaffemeny byttes derfor så ofte vi ønsker, sier Solstrand.

Ingen faste avtaler

Lysverket har derfor ingen faste avtaler med kaffeleverandør, med velger fritt spesialkaffer fra blant annet Tim Wendelboe, Bergen Kaffebrenneri og Solberg & Hansen.

De lysbrente og sitruspregede spesialkaffene ferskkvernes i baren og håndbrygges med Aeropress og Hario V60, før presentering ved bordet til dagens gjester.

– En del eldre gjester som smaker vårt lysbrente håndbrygg for første gang, sier gjerne dette er den beste kaffen de har smakt, smiler Ingrid. Ved større selskaper i den tilhørende Tårnsalen benyttes kolbetrakter av hensyn til volum.

Tilbake til renhet

Manuelt brygg og kaffepresentasjon gjelder også ved Bare restaurant, der Chemex håndbrygger i stadig større grad benyttes i stedet for presskanne.

– Vi tar gjerne kaffen ut til gjestene og tilbereder ved bordene. Med Chemexen blir det hele litt visuelt. Når vi presenterer kaffen blir folk også straks interessert, sier Ellingsen.

Han har Kaffehuset Friele som fast kaffeleverandør og velger fra deres Norwegian Roast-serie med spesialkaffer for den lyse, nordiske brennemåten.

«I likhet med vår meny bytter vi kaffetyper fritt og så ofte vi ønsker» Ingrid Solstrand, Lysverket

Eller slik Bare-innehaveren formulerer det:
– Vi har egentlig tatt et steg tilbake, mot den rene smak og enkelhet. Det gjelder både vårt valg av én kaffetype og vår bruk av Chemex håndbrygger; Dette
er jo ikke så helt ulikt slik min bestemor gjorde dette, bare med en litt annen innpakning, smiler han.

Ann Kristin Fuglum fra Kaffehuset Friele og Øystein Ellingsen fra Bare restaurant i kaffemøte.

Bare Restaurant
Klassisk, franskinspirert
Leverandør: Kaffehuset Friele
Tilberedning: Håndbrygg og presskanne
barerestaurant.no

Lysverket
Restaurant, bar og nattklubb
Leverandør: Tim Wendelboe, Bergen Kaffebrenneri, Solberg & Hansen m.fl.
Tilberedning: Kolbetrakter og håndbrygg
lysverket.no