Nye kaffeopplevelser i 2016?

Det er ikke så mye som skal til for å ta kaffeopplevelsen et steg videre. Opp fra et helt greit hverdagsnivå til noe som smaker riktig godt og som du kan overraske deg selv eller dine nærmeste med.

Kaffe er en billig glede

For kaffeelskere er Norge et deilig land å bo. Her er det mange flinke kaffebrennerier, og god kaffe er aldri langt unna. Bor du avsides til? Med internett er du kun et par tastetrykk unna riktig spennende kaffe. Levert på døra etter et par dager, fersk og fin. Og sjekk kaffehylla i matbutikken. Kanskje finner du en Single Origin der også. Om du må betale litt mer? Selvsagt, men uansett er kaffe en billig fornøyelse.

Kaffe er ferskvare.

Hele bønner holder lenger enn malt kaffe men ingen kaffe holder til evig tid. Ikke kjøp mer enn du kan drikke i løpet av et par uker, og har du fått noe godt i huset, nyt det med en gang. Ellers er lys og luft kaffens verste fiende. Oppbevar kaffen i tett boks, gjerne i originalposen – da holder den lenger.

Kvern

Tenk seriøst over om du ikke er moden for en kaffekvern. Da kan du nemlig kverne bønnene rett før kaffen skal brygges, og begrepet fersk kaffe får ny mening. Er ikke egen kvern helt innen rekkevidde, så kan du stikke innom en kaffebutikk, finne en god kaffe og be dem om å kverne kaffen. Nymalt kaffe fyller ikke bare kjøkkenet med herlig duft, det smaker også veldig godt.

Eksperimentér

En godkjent trakter sørger for godt brygg om kaffen er fersk og god og riktig malt. Det gjør mange helautomatiske maskiner også.  Men hvorfor ikke ha det litt moro på kjøkkenbenken. Manuell filtrering er tilbake for fullt, og det er nok å velge mellom. Har du hørt om Chemex, Hario V60, Kalita Wave eller norske Wilfa Svart Pour Over? Eller Aereopress? Mye morsomt for deg som vil gjøre kaffebryggingen litt personlig.

kaffeutstyr

Rent utstyr

Kjedelig men sant. Kaffen smaker bedre med rent utstyr. Sånn er det bare. Rens kaffemaskinen, rengjør kannen, sørg for rent friskt vann, og unn deg rene kopper. Rensemiddel finnes i kaffehylla i dagligvarebutikkene.

Nøyaktighet

Du greier ikke å lage god kaffe etter slomsemetoden. Minimum 60 gram per liter kaffe, og bruk gjerne en vekt. Hvis ikke bør du skaffe deg en måleskje. Og har du kvern må du sørge for å stille den riktig!

Mmmm . . . . god kaffe!