Norges beste – igjen

Rasmus Helgebostad (31) fra Oslo-kaffebarene Java og Mocca gikk for andre år på rad av med NM-seieren i klassisk baristakunst.

Rasmus

– Det er naturlig nok viktig å servere god kaffe. Dessuten må en kunne beskrive hva det smaker. Det hele er en form for spill eller forestilling der det også gjelder ha timing for prat og stillhet underveis, sier han etter NM-seieren i Drammen.

Med espresso av bærtørket og vasket kaffe fra henholdsvis Etiopia og Honduras, og med en signaturdrikk basert på egg, rømme, safran og appelsin – kombinert med innøvd håndverk og engasjert presentasjon – fikk han høyeste dommer-score og er dermed landets beste barista.

– Det er kjekt det. Men nå er det tiden fram til VM som gjelder, og det er alltid bra med erfaring i bånn, sier Helgebostad som er veteran i barista-NM og deltok for tiende år på rad.

Helgebostad har jobbet innen kaffe siden han begynte på Dromedar kaffebar i Bergen i 2003. Han flyttet til Oslo for to år siden og jobber nå på Java/Mocca.

– Å delta i NM er en fin måte å oppdatere og utvikle seg som barista. Det er viktig å være på tå hev i bransjen. Vi har et godt team der jeg jobber som gjør at vi får trent og gjort gjennomkjøringer før en konkurranse.

For det ligger en god del timer trening bak, bedyrer han. Fram til VM regner han med det går med 100 timer til gjennomkjøringer.

– Norge tok VM-titler i 2000 med Robert Thoresen og i 2004 med Tim Wendelboe, men siden den gang har ikke plasseringene vært like gode. Hvorfor?

– Norge var sentral under oppstarten av VM og vi «knakk vinner- koden» tidlig. Men etter hvert holder nå stadig flere nasjoner et jevnt høyt nivå. Norge satset tidlig, men i dag gjør «alle» det, ikke minst USA. I dag ligger også alt på internett, der en kan se hvor- dan baristakunsten utøves på høyeste nivå.

Under barista-VM i Wien i fjor endte han på 21. plass av totalt 54 deltakere. Nå håper nordmannen å bli blant de seks beste som kommer til VM-finalen.

– Framføringen må engasjere dommerne, der en framstår med ekte lidenskap for faget, understreker han.