Kaffekamp og publikumsfest

Til stor publikumsjubel ble det kamp til siste dråpe da norgesmesterskapet i Kaffekunst ble arrangert under Kaffefest 2013 i Drammen.

Simon

Som NM-vinner fikk Simon fra Kaffebrenneriet ekstra grunn etter sin innsats i grenen Latte Art.

Union Scene var i april arena for den årlige kaffefesten med landets kaffeelite tilstede for å konkurrere i kaffekunst. Over tre dager og med publikum «ringside» kjempet vinnere fra de regionale mesterskap om å bli landets beste barista, kaffebartender, kaffesmaker og håndbrygger – og om hvem som skal forsvare Norges ære i årets internasjonale kaffekonkurranser.

Spenning i luften

Spenning og forventning preger konkurranselokalene når deltakerne i klassisk baristakunst «går på» for å lage og servere dommerne sine 12 kaffedrikker på 15 minutter.

– Å delta i mesterskap som dette er en fin måte å fordype seg i baristafaget på, og kunne oppleve at en blir bedre. Selve NM-opplevelsen er også morsom å ha med seg, forteller Vegard Fiskum (22) fra Dromedar kaffebar i Trondheim, som deltar i NM-finalen for første gang.

– Jeg har nesten ikke sovet i natt! Barista-finalist Lise Marie Rømo fra Java kaffebar klokker inn 10 sekunder innen tidsfristen og puster ut etter sin «forestilling». Hun har jobbet fire år som barista og er også i finalen for første gang.

Fire smaksdommere, to tekniske dommere samt hoveddommer John Arild Stubberud følger nøye med baristaenes fremføringer, smaker på kaffedrikkene og noterer sine poeng.

– Jeg er med for å lære mer. I konkurranser som dette må en tenke annerledes rundt kaffe, det er ofte små, gjerne tekniske elementer som spiller en avgjørende rolle, forteller hun. – Det er mest gøy, og omtrent som å servere kundene på jobb, men selvsagt med mer nerver og prestisje involvert, sier Rømo.

Gjør det vanskelig

Drama og nerve er det også under cupping-finalene der finalistene på kortest mulig tid skal identifisere et visst antall kopper kaffe, og der deltakerne «slås ut» underveis.

– Jeg gjør det vanskelig for dem, forteller dommer og administrator Alf Kramer fra NM-arrangøren Speciality Coffee Association of Europe (SCAE). I finalen er det gjerne kaffer fra nabofarmer som skal smakes og identifiseres fra hverandre, og det stiller krav til deltakerne, smiler han.

I finalen er Nikolai Aunebak fra Solberg & Hansen avd. Mathallen raskest ferdig av de fire finalistene og avdekker de åtte «ulike» kaffekopper på 4.44 minutter – uten feil. Det gir ham NM-seier og deltakelse i VM-finalen i Nice i juni.

– Jeg brukte litt tid på en av koppene, men ellers gikk det greit. Dette var veldig artig!

Kaffefest for alle

Imens strømmer det interesserte publikum til de mange begivenheter under Kaffefest 2013: Verdensmester i baristakunst Tim Wendelboe demonstrerer det siste innen håndbrygging av svart kaffe. Norsk Kaffeinformasjon arrangerer cupping med gevinster. Det serveres tyrkisk og bosnisk kaffe, det er utstilling og ikke minst spennende kaffeopplevelser.

Kaffefesten og NM i kaffekunst er både for bransjen og for folk flest, forteller hovedansvarlig Kari Janne (Kaffekari) Andersen fra SCAE Norge.
– Vi skal vise at det finnes et levende kaffemiljø der en kan få inspirasjon og der bransjen kan synliggjøre hva en driver med. Dette skal både være for den ferske barista og for folk flest, og etter tilbakemeldingene å dømme har vi greid det, sier Andersen.

Hun gir all honnør til Kaffefest-ansvarlig Solveig Røine og ansatte på Jovialen kaffebar i Drammen for et flott arrangement. Dette ga mersmak, mener Røine selv:

– Dette gikk knallbra og over all forventning. Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, både fra bransje og publikum. Nå vurderer vi søke om å arrangere neste års Kaffefest, smiler hun.

Årets NM-vinnere og landslag i kaffekunst 2013


Klassisk baristakunst: Rasmus Helgebostad, Java/Mocca
Cupping: Nikolai Aunebak, Solberg & Hansen avd. Mathallen
Latte art: Simon Nilsson Alteblad, Kaffebrenneriet
Brewers: Alexander Hansen, Java/Mocca
Coffe in good spirits: Madelene Solheim Johnsen, Kaffebrenneriet
Ibrik: Carolin Nivin Azar, Kaffebrenneriet