På programmet står Barista Championship, Brewers Cup, Coffee in Good Spirits og Cup Tasters Championship. I tillegg blir det avholdt en såkalt Latte Art Throwdown.
NM i Kaffebrenning (Coffee Roasting Championship) foregår hos rRebel Coffee Works, Oslo, 5. – 7. mars.
– Vi har igjen gleden av å ønske NM i Kaffekunst velkommen til oss. NM i Kaffekunst er en naturlig og spennende del av alle konkurranser på UMAMI Arena, sier Torill Engelberg, direktør UMAMI Arena.
På UMAMI Arena avholdes en rekke andre konkurranser som Pizza Champion Cup, Nordic Sushi Cup, Bartender of the Year og NM Community Catering.

Program
Tirsdag 18. mars
Brewers Cup (open service)
Coffee in Good Spirits
Onsdag 19. mars
Brewers Cup (compulsory)
Barista Championship (semifinale)
Cup Tasting Championship, innledende runder
Latte Art Throwdown
Torsdag 20. mars
Finaler Barista Championship
Finaler Brewers Cup
Semifinaler og finale Cup Tasting Championship

– Det er fantastisk å arrangere NM på UMAMI Arena hvor hele serveringsbransjen møtes, og alt fra maskinleverandører og brennerier er representert. Vi møter med andre ord hele verdikjeden i Norge, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon og nasjonal koordinator for SCA Norway.
– Det er fremdeles mange som ikke er kjent med det store mangfoldet vi har i norsk kaffebransje. Om lag 90 kaffebrennerier og hundrevis av kaffebarer skaper et stort og entusiastisk miljø, noe som bidrar til å holde den norske kaffekulturen på et høyt nivå. NM i Kaffekunst skaper inspirasjon og samhold i bransjen, og det er en flott anledning til å vise oss fram for alle som er opptatt av mat og drikke, og som besøker denne messen, sier Lynes.
SCA står for Specialty Coffee Association, og representerer nettverk i mer enn 70 land.
Om konkurransene
Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker. Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.
Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen starter med en «Open Service» hvor det lages tre individuelle brygg av en kaffe man selv har valgt. Derfra går de 8 beste videre til en semifinale, hvor deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt, «Compulsory». De sammenlagt 6 beste fra «Open» og Compulsory» går videre til finalen. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.
Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som korrekt identifiserer de ulike koppene på kortest mulig tid, vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship. Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.
Coffee in Good Spirits forener bartender- og baristafaget, hvor oppgaven er å kombinere kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Her får vi ikke bare tradisjonell Irish Coffee men unike cocktail-kombinasjoner. I den innledende runden skal deltakerne lage en varm og en kald kaffedrikk med alkohol. Deltakerne står fritt til å komponere egne drinker. I finalen tilberedes en Irish Coffee og en alkoholbasert varm eller kald drink. Irish Coffee lages med klassiske ingredienser, og valgfri Whisky. Drinkene vurderes i forhold til smak, aroma, visuelle kvaliteter og generell presentasjon. Kaffe til drikkene kan produseres med valgfri bryggemetode.
Konkurransen arrangeres sammen med Norsk Bartenderforening.
Latte Art er en kaffekonkurranse som går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Her er det tillatt med sjokoladepulver eller sauser, og den som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til baristakunst får høyest poeng. Deltakerne får fem minutter forberedelsestid og åtte minutter konkurransetid. Alle deltakere skal lage seks drikker. To like macchiatoer, to like free pour latter og to like designer latter. Alle må stille med foto av drikkene i forkant som skal presenteres for dommerne.
Det blir ikke arrangert NM i Latte Art i år, derimot en uoffisiell Throwdown, hvor interesserte kan melde seg. Det kreves ingen kvalifisering. Konkurransen foregår onsdag 19. mars kl. 12.30 i bryggebaren. Her konkurrerer baristaene én mot én til vi sitter igjen med en vinner.
VM 2025
World Barista Championship, Milano, Italia, 17. – 21. mai
World Brewers Cup, Jakarta, Indonesia, 15. – 17. mai
World Cup Tasters Championship, Geneve, Sveits, 26. – 28. juni
World Coffee in Good Spirits Championship, Geneve, Sveits, 26. – 28. juni
NM-vinnere 2024
Klassisk barista, Alexander Monsen, Nord Brenneri
Brewers, Andreas Harestad, Drøsen Kaffibar
Cup Tasting, André Brandt, Solberg & Hansen
Kaffebrenning, Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters
Norske verdensmestere
Robert Thoresen, 2000 World Barista Championship
Tim Wendelboe, 2004 World Barista Championship
Tim Wendelboe, 2005 World Cup Tasters Championship
Odd-Steinar Tøllefsen, 2015 World Brewers Cup
Audun Sørbotten 2015, World Coffee Roasting Championship