NM i Kaffekunst 2017

Den 7. – 10. februar går SMAK 2017 av stabelen og det skal ikke stå på kaffen under Nordens største fagmesse for horeca-bransjen. Kaffehus og utstyrsleverandører vil være godt representert med egne stands, men høydepunktet denne gang er kanskje NM i Kaffekunst.

Det er Specialty Coffee Association Norway som arrangerer Norgesmesterskapet, og det skal konkurreres i fem ulike grener under SMAK-messen.

– Vi bygger opp et stort konkurranseområde i Hall D, forteller Marit Lynes, nasjonal koordinator for SCA Norway. Det blir publikumsområde, bryggebar og to scener med kontinuerlige konkurranser fram til finalene på fredag. Man kan følge deltakerne på storskjerm og vi har konferansier som vil geleide både konkurrenter og publikum gjennom øvelsene. Finalene går på fredag og vinnerne vil representere Norge i VM i Budapest i juni.

Egen bryggebar

Vi bygger opp en egen bryggebar på konkurranseområdet. Her kan vi love fantastisk kaffe fra 11 ulike brennerier; Jacu, Tim Wendelboe, Black Cat, Kaffa, Solberg & Hansen, Pals, Langøra, Lippe, Norð, Den Gyldne Bønne og Supreme Roastworks.

bryggebar

Classic Barista

Deltakerne i klassisk barista skal lage to espresso, to melkedrikker og to signaturdrikker.  En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum én shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig og drikken kan ikke inneholde alkohol eller sirup. Signaturdrikken kan serveres varm eller kald. Deltakerne får totalt 30 minutter som inkluderer forberedelse, brygging, fremføring og opprydding.

Brewers Cup

Konkurransen Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbygget kaffe. Alle manuelle bryggemetoder slik som Aeropress, V60, presskanne, vakuumbrygger, Chemex osv. er tillatt Det er ikke tillatt å bruke espressomaskin, elektrisk kaffetrakter eller lignende. Deltakerne skal gjennom to serveringer. En såkalt «Compulsory», hvor deltakerne får tildelt samme kaffe, og en «Open» med valgfri kaffe.  Compulsory er en anonym servering slik at dommerne ikke kan identifisere deltageren, og her skal det ikke avholdes noen fremføring. Under «Open» skal det holdes en fremføring som kan inneholde en beskrivelse av art, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode.

Latte Art

Konkurransen Latte Art går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage et mønster eller design. Her er det tillatt med sjokoladepulver eller sauser, og den som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til baristakunst får høyest poeng.  Alle deltakere skal lage seks drikker. To like macchiatoer, to like free pour latter og to like designer latter. Alle må stille med foto av drikkene i forkant som skal presenteres for dommerne.

Cup Tasting

I Cup Tasting stilles deltagerne framfor et bord med 8 x 3 kopper traktekaffe. De tre koppene blir stilt opp i triangler, hvor hver triangel består av to kopper som er like og en er «ulik». Deltakerne skal ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulige «ulike». Den som identifiserer flest «ulike» vinner. Om flere klarer å identifisere like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med innledende runde, semifinale og finale.

Coffee in Good Spirits

Her blir bartender- og baristafaget forenet, hvor oppgaven er å kombinere kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte. Her får vi ikke bare tradisjonell Irish Coffee men unike cocktail-kombinasjoner.

I den innledende runden skal deltakerne lage en varm og en kald kaffedrikk med alkohol. Deltakerne står fritt til å komponere egne drinker. I finalen tilberedes en Irish Coffee og en alkoholbasert drink. Irish Coffee lages med klassiske ingredienser, og valgfri Whisky. Drinkene vurderes i forhold til smak, aroma, visuelle kvaliteter og generell presentasjon. Kaffe til drikkene kan produseres med valgfri bryggemetode.