Langrennsløper vant i Trondheim

Marte Monrad-Hansen (25) vant i ettermiddag Trondheims delfinale i NM i Slappa med en hvilepuls på 42,5. For idrettsutøveren føltes det temmelig absurd å skulle gire helt ned før et mesterskap.

 

Torsdag ble siste delfinale i Norges mest avslappede mesterskap avholdt i Tordenskioldsparken i Trondheim. 80 deltakere møtte opp i finværet for å konkurrere om å oppnå lavest mulig hvilepuls liggende i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe.

– Dette var veldig gøy! Jeg er vant til å gire opp før et mesterskap, så det føltes ganske absurd å ta seg en kaffe og slappe helt av, sier Monrad-Hansen.

Hun er opprinnelig fra Oslo, men har studert i Trondheim i snart fem år. Som aktiv idrettsutøver og medlem av langrennslaget Team NTNU, er Monrad-Hansen vant til å delta i store mesterskap. Nå må hun bruke en helt ny taktikk for å nå til topps i finalen i Oslo 1. september.

–Jeg er usikker på hvordan jeg skal lade opp, men får passe på å ta det veldig med ro i timene før start.

Selv er langrennsløperen overbevist om at trøndere er mer avslappet enn osloboere.

– Jeg har en teori om at jo lenger nord du kommer, jo mer joviale og avslappede er menneskene, ler delfinalevinneren.

Stort oppmøte
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. Hvert år blir det importert godt over 40 000 tonn kaffe til Norge. Det blir rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– Det gikk unna mye kaffe også under NM i dag. Folk storkoste seg i sola og det er tydelig at folk synes dette er artig. Også Medisinerstudentene, som tar pulsen på deltakerne, går til oppgaven med stor entusiasme. Alt i alt var det en fin dag, med mange deltakere og skuelystne, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, som arrangerer NM i Slappa i samar beid med Espresso Mobile.

Kan trene ned hvilepulsen
Gjennomsnittlig hvilepuls for en voksen person ligger på rundt 70, men den er langt lavere hos toppidrettsutøvere. I motsetning til makspulsen er hvilepulsen noe vi selv kan påvirke. Ved hjelp av utholdenhetstrening kan man få den lavere.

– Mange nordmenn har en stressende livsstil. Toppidrettsutøver legger selvsagt vekt på å trene riktig, men også på god restitusjon. Det siste er det mange som glemmer, og noe vi særlig bør ta på alvor i arbeidslivet, sier Marit Lynes.

Etter delfinaler i SkienBergen og Trondheim, er det nå klart for stor finale i Oslo lørdag 1. september. Deltakelse i mesterskapet krever kun at man møter opp.

 

Kontaktpersoner:

 • Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
 • Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468

 

Dette er NM i Slappa:

 • Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjette år på rad.
 • Arrangementet startet i Skien 25. august på festivalen Mersmak. Deretter videre til Bergen 28. august og til Trondheim 30. august.
 • Vinnere av delarrangementene i Skien, Bergen og Trondheim inviteres til finalen på Aker Brygge i Oslo 1. september.
 • Nå søker Norsk Kaffeinformasjon etter avslappede personer fra alle landsdeler som vil delta i årets NM. Oppmøte er eneste krav for deltakelse.
 • Norsk Kaffeinformasjon søker også sykepleiere/sykepleierstudenter som kan måle deltagernes hvilepuls.
 • Den som oppnår lavest gjennomsnittlig puls i løpet av 5 minutter vinner.
 • Vinneren av årets NM i Slappa får trofeet ”Den forgyllede kaffetrakter” og ett års gratis forbruk av kaffe.

 

Kaffe:

 • Kaffe er den drikken vi drikker mest av i Norge, etter vann fra springen. Den norske kaffedrikkeren inntar i gjennomsnitt fem kopper om dagen.
 • Ifølge en undersøkelse gjennomført av Manpower Work Life blir du mer effektiv på jobben hvis du tar seg en kaffepause og skravler med kolleger. Det samme viser en undersøkelse for Hewlett-Packard.
 • En studie fra Universitetet i Tel Aviv i Israel viser at kaffepausen, som bidrar til godt arbeidsmiljø og givende småprat, forlenger livet til arbeidstakerne.
 • Kaffe inneholder viktige antioksidanter.
 • Kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes type 2, skrumplever og Alzheimer.
 • En ny kaffeanalyseundersøkelse som er publisert i tidsskriftet Circulation Heart Failure viser at kaffe i moderate mengder reduserer risikoen for hjertesvikt vesentlig.

Kilder: Kaffe.no, Professor Dag Thelle via kaffe.no, NTB, forskning.no