Ola Brattås, import- og brennerisjef på Kaffebrenneriet er ikke i tvil. Kokekaffe er den beste måten å nyte kaffe på.
– Som kaffemann er kokekaffe veldig spesielt, kokekaffen har en viktig posisjon i vår verden. Det er en ærlig og god måte å brygge på og faktisk den vanligste tilberedningsmåten internasjonalt! forklarer Ola.
– Kokekaffe gir en deilig, bløt munnfølelse med mer fylde og sødme. Den blir aldri vandig eller sur, og likner cupping – den måten vi smaker kaffe på ved innkjøp. For meg gir kokekaffe den beste kaffesmaken! Han fremhever at kokekaffe passer inn i vår tid. Metoden er ukomplisert, uten ekstra papir og tilbehør. Man trenger bare varmt vann og god kaffe.
– Kokekaffe handler å komme tilbake til håndverket, og å få frem den beste smaken. Ikke bare få laget en kopp fortest mulig. Opprinnelsen stammer fra en epoke hvor man kunne brenne og male kaffen selv hjemme, og så koke den for optimal smaksopplevelse. Man hadde mer tid! Nå kan vi ta oss tid, ikke til forberedelsen men til å nyte kaffen.
Ola forklarer at alle kaffetyper passer, det kommer bare an på smak og behag. Noen liker mørkere brent kaffe, andre lysere.
–Under cupping smaker vi på alle varianter av kaffe. Metoden tar hverken vekk eller tilfører noe til kaffen. Kokekaffe blir litt av det samme, og kan som presskanne fungere bra med alle typer kaffe. I motsatt ende er faktisk noen kaffetyper mindre egnet til filter, fordi filtrering påvirker smaken ved at man tar vekk litt av munnfølelsen av kaffen.
Malegraden er tradisjonelt sett litt grovere, men Ola påpeker at her kan man også finne den varianten man liker.
–Dess finere malt kaffebønnene er, dess kortere tid trenger man for å brygge fordi smaken trekkes raskere ut. Ofte velges grovmalt, det gir bra smak etter ca 6 minutter.
Den perfekte kokekaffetilberedningen er å koke opp vann, ta kjelen av varmen, tilsette kaffe, vente ca 6 minutter og røre litt rundt før servering.
–Det geniale er at metoden er så enkel, og at det er mindre dramatisk om man bommer litt på tiden.
Ola tar frem en kaffekjele som han er veldig stolt av: Modell Tias Kettle. Det er en fornyet og modernisert utgave av den klassiske kaffekjelen laget av Tias Eckhoff i 1962. Sammen med Sigrid Eckhoff, datteren til Tias, har han utviklet den nye utgaven som kom i salg våren 2017.
–Kaffekjelen 941 fra 1964 er norsk prisvinnende design, og det var gøy å ta frem en slik tidløs modell igjen. Ideen kom opp for ca 5 år siden da jeg så kapselmaskinene for alvor komme på markedet. ”Finnes det noen måte som ikke går på akkord med mine premisser, og som gjør tilberedning enkelt og lettvint hjemme?” tenkte jeg. Ja, med kokekaffekjele – bare å varme vannet, ha i kaffen og røre rundt.
Han googlet kokekaffekjele og så Tias Eckhoffs originale modell og fant frem til Eckhoff Design og telefonnummeret til Sigrid som forvalter farens rettigheter.
–Jeg ringte henne samme dag, og det var god timing. Vi ble enige, tok tak i prosjektet og har kommet oss igjennom alle hindringene. Tias var veldig nøye på materialvalg og hvordan alt skulle formes, og jeg var opptatt av rengjøring og at kjelen skulle være god å brygge med. Utfordringen ble å få kjelen laget slik vi ville på fabrikk i Kina. Det er mye håndarbeid. Delene stemples ut i metall, tuten smalner inn fra alle kanter og er ekstremt komplisert teknisk. Innvendig er materialet behandlet så kaffen ikke skulle sette seg fast. Vi tok de nødvendige kostnadene underveis for å få det produktet vi var på jakt etter. Vi var kompromissløse!
For å unngå grut i kaffekoppen ble løsningen et filter: Os Flow Restrictor! Den gir full kontroll på hvordan vannet flyter gjennom tuten og er blitt patentert.
–Jeg bruker å sammenligne det med en fontene der bladene ligger igjen, mens vannet renner over kanten. Det er denne effekten vi har jaktet på i arbeidet med filteret.
Tias Kettle skal lanseres internasjonalt, og allerede har Olas kontakter i mange land bestilt kjelen.
–Kaffemiljøet er lite, vi kjenner hverandre. Konkurrentene er joviale, og vi hjelper hverandre. «Vi stoler på deg, dette vil vi ha» har jeg hørt under prosessen. Nå fremover skal Tias Kettle selges på highend kaffebarer rundt i verden. Kaffeelskere har kicka på prosjektet sikkert fordi vi har jobbet så mye med kvalitet i koppen, ikke bare design.
Selv om kokekaffen nå skal bli nytrendy føler Ola at det bare er positivt med minner fra bestemors kjøkken. Minnene treffer mange strenger og vi tenker gjerne på kaffestunden som et ritual.
–Hvis vi klarer å snakke opp denne måten å brygge kaffe på, med alle sine fordeler, vil entusiastene få øynene opp og en fornyet forståelse av kokekaffe.
Hvilke kaffekopper foretrekker du til kokekaffe?
–Jeg liker små, tynne porselenskopper, som de klassiske bestemorskoppene. Jeg foretrekker en tynn kant heller enn tykk. Med åpen form og tynn kant treffer kaffen bedre i munnen, og kaffen får raskere en behagelig drikketemperatur. I tillegg liker jeg helst å nyte kokekaffen sammen med gode venner. Som i et gammeldags kaffeslabberas med kaffekjelen på bordet. For meg handler kaffe om en felles smaksopplevelse, jeg vil slå et slag for det, avslutter Ola Brattås.
Tias Eckhoff og kaffekjelen 941
Kaffekjelen 941 i matteloksert aluminium ble påbegynt på tegnestadiet i 1961, og satt i produksjon for Halden Aluminiumvarefabrikk i 1964. Tias Eckhoff (1926-2016) mottok samme år Merket for god design for kaffekjelen.
Eckhoff jobbet for en rekke kjente merkevarer, blant annet Georg Jensen, Stelton og Porsgrunds Porselænsfabrik, og er mest kjent for Maya-bestikket. Tias Eckhoff var involvert i utvikling og relansering av Tias Kettle.
Den nye Tias Kettle er laget i stål av tykt gods med håndtak og tut av plast, samt eget patentert filter for å holde kaffegruten unna. Innsiden er glatt så gruten ikke legger seg som belegg. Tias Kettle tåler daglig bruk og kan sees på som en investering. Gjerne til neste generasjon. Kjelen er vakker og tidløs! Mens kaffen trekker, la kjelen stå på bordet som et dekorativt element.
Det er enkelt
Kok opp vannet, tilsett grovmalt /kokmalt kaffe. Rør øverst i kjelen til all kaffen er gjennombløt, og la den trekke – ikke koke – i 6-8 minutter. Så heller du forsiktig i koppene så ikke gruten følger med, eller bruker en sil når du heller over på serveringskanne eller termos.