Kaffens spennende verden

Kaffe er nytelse. Kaffe er duft og smak. Kaffe er stimulerende. Men særlig er duften himmelsk.

Den milde stimulansen

Smaken og aromaen er ikke alene årsaken til at kaffen er så populær. Koffeinet skjerper sansene og styrker konsentrasjonen. Det er lite som kan måle seg med varm, nytraktet kaffe om morgenen, og for mange er kaffe en god følgesvenn gjennom en lang arbeidsdag.

Intens aroma

Den intense duften fra en nyåpnet kaffepose er en  aromabombe. Selv de som ikke er kaffedrikkere lar seg forføre, og duften skaper forventning om hygge og velbehag. Det er en positiv assosiasjon som  knyttes til kaffens rolle i vårt sosiale liv.

Det finnes om lag 1000 ulike aromakomponenter i brent kaffe, og mer enn 850 er kjent for oss.  Ulike kaffer har ulik aroma og det er kun et utvalg av disse i en bestemt kaffe.

Bilde av transparent kaffekopper med frukt og bær

En spennende verden

For de aller fleste er kaffe bare kaffe, og nytes uten nærmere ettertanke. Men den nysgjerrige vil finne en verden full av spennende overraskelser. For kaffe er virkelig langt mer forskjellig enn mange er klar over. Opprinnelse, plante og foredlingsmetode blir viktig, og når interessen først er vekket starter jakten på de ulike smakene og luktene.

Bruk sansene

Smaken kjenner vi på tungen, aromaen kjenner vi i nesen. Tungen har jo sine begrensninger men nesen er et godt redskap. Med den kan man fange opp det tunge, gane og svelg ikke greier. Er man tett i nesen blir opplevelsen halvert. Smak og aroma – tunge og nese. Gode følgesvenner inn i kaffens verden.

Kaffe kan for eksempel beskrives som «frisk og syrlig som sitrus med smak av søte modne bringebær». Eller «aroma av solbær og marsipan, med smaker av rips, rabarbra og stikkelsbær».

LES MER OM KAFFENS SMAK OG AROMA

Ikke alle henger med, og man greier ikke dette med tungen alene. Bruk nesen. Og start før du tilbereder kaffen. Allerede når du åpner posen. Hva kjenner du? Hvilke assosiasjoner får du? Når kaffen er tilberedt kan du bøye deg over koppen og trekke inn med nesen? Hva kjenner du?

Munnfølelse, ettersmak og balanse er også begreper som brukes når vi skal beskrive kaffen. Munnfølelse er ikke er et smaksstoff, men hvordan kaffen kjennes i munnen. Her inngår det vi kaller kaffens «body» eller kropp; for eksempel om kaffen oppleves som fyldig, frisk, lett, kremet, bløt eller leskende. Ettersmak vurderes både i forhold til lengde og kvalitet. Forsvinner den lett og sødmefylt eller bittert og ubehagelig. Den dvelende smaken etter at kaffen er blitt svelget kan enten forsterke nytelsen eller svekke og sabotere den.

Bilde av mann som lukter på kaffeprøver

Vær nysgjerrig

Kaffe er jordbruksprodukt. Plante, jordsmonn, dyrkingsforhold og etterbehandling påvirker både smak og aroma, og smaken er med hele veien fra opprinnelsessted. Kaffe fra Afrika, Mellom Amerika eller Asia vil smake ulikt. Den viderekomne vil kjenne forskjell fra de ulike regionene i et land.

Hvorfor ikke la nysgjerrigheten ta overhånd og begynne å utforske? Akkurat som mange har gjort med vin i alle år, og som man nå gjør med øl. Kjøp kaffe fra ulike land og regioner. Les hva som står på posen. Lukt og smak. Synes du det er vanskelig? Selvsagt, det krever trening. Men forsøk, og du vil oppdage en spennende verden. Og husk; i Norge har du tilgang på verdens beste kaffe. Det er bare å gå på oppdagelsesferd.