Den internasjonale kaffedagen 2023

Den 1. oktober feires Den internasjonale kaffedagen. The International Coffee Organization (ICO) star bak, og hvert år er det et nytt tema for dagen, som setter søkelys på en viktig problemstilling innenfor kaffebransjen globalt.

Kaffeverdikjeden gir direkte sysselsetting til anslagsvis 125 millioner mennesker over hele verden. (Fairtrade Foundation, 2022) 

I år lanserer ICO og International Labour Organization (ILO) i fellesskap #CoffeePeople-kampanjen rundt temaet «fremme retten til et trygt og sunt arbeidsmiljø i kaffeforsyningskjeden».  ILO er et byrå i FN som jobber med arbeidssaker. 

Budskap

  • Hver kaffearbeider, i enhver jobb, har rett til et trygt og sunt arbeidsmiljø.
  • Bli med i bevegelsen for å beskytte kaffearbeidernes sikkerhet og helse.
  • Kaffearbeidere får arbeidsrelaterte skader og sykdommer hvert år. Disse kan i stor grad forebygges.
  • Trygge og sunne arbeidsforhold er grunnleggende for anstendig arbeid.
  • 70 % av arbeidskraften i kaffeproduksjonen leveres av kvinner. Å anerkjenne arbeidsdelingen fra et kjønnsperspektiv er det første skrittet i å fremme tryggere, sunnere arbeidsplasser.
  • For å finne løsninger må vi ta kollektive grep og gå i sosial dialog. Sammen kan vi bygge enestående allianser og levere varige løsninger for kaffearbeidernes sikkerhet og helse.

Den internasjonale kaffedagen er en fin anledning til å feire av kaffesektorens mangfold, kvalitet og engasjement.  Kaffeelskere kan dele sin lidenskap for drikken og anerkjenne og støtte arbeidet til millioner av kaffebønder, samt alle de kvinnene og mennene som er engasjert i å produsere, handle, selge og servere kaffe.

Norsk Kaffeinformasjon har valgt å knytte Kaffeaksjonen til Den Internasjonale Kaffedagen i år, men vil oppfordre alle kaffeinteresserte til å sette seg inn i #CoffeePeople-kampanjen og ellers markere 1. oktober på en positiv måte til glede for både kunder og ansatte.

Ha en riktig god internasjonal kaffedag!