Caffè latte & cappuccino

Caffè latte, som er italienernes betegnelse på kaffe med melk, startet som en ren frokostdrikk. Italienerne brukte da som nå mokkakannen til å lage seg kaffe, og varmet melk i en kasserolle på komfyren.

Da espressomaskinene kom, fikk man muligheten til å steame melken, og dermed også få et fløyelsmykt melkeskum. Slik ble cappuccinoen til.

Den består av 1 del espresso, 1 del varm melk og 1 del melkeskum. Cappuccinoen har en karakteristisk mørk kaffekrans rundt det lyse melkeskummet. Får du riktig konsistens på melken, og heller den riktig, kan du lage nydelige mønstre i cappuccinoen.

H-melk gir utvilsomt den fyldigste og beste smaken, men hva slags melk du velger er opp til deg.

Kaffe_cappuccino-766x558

Mange liker å ha sukker i cappuccinoen. Noen synes også det smaker godt med et dryss av krydder eller reven sjokolade. En populær blanding består av 2 deler kakao, 1 del kanel og eventuelt litt vaniljesukker (men vaniljesukker bryter opp melkeskummet). Husk at den som skal drikke cappuccinoen selv bør få bestemme om hun eller han vil ha strø på.

Les også: Slik lager du cappuccino

Slik lager du caffé latte
Hell 1 – 2 espressoer i et stort glass eller vid kopp. Fyll opp med steamet melk. H-melk gir den fyldigste smaken, men mange foretrekker å bruke lettmelk. Caffè latte er utgangspunkt for en rekke kaffedrikker, for eksempel caffè mocca.

Slik lager du café au lait
Café au lait lages ikke med espresso som base, men franskbrent filterkaffe. Fyll opp en kopp halvt om halvt med filterkaffe og varm melk.