Velg riktig kaffemaskin

I valg av type kaffemaskin bør en både ta hensyn til maskinens kapasitet, dens kvalitet og betjeningstid, service og pris på maskinen - samt påkrevet opplæring.

Ikke kjøp en maskin bare fordi den har lekkert design! Det hjelper lite hvis den ikke kan lage god kaffe. Skal du kjøpe ny kaffemaskin, er NKIs beste råd å snakke med andre i samme bransje. Lytt til deres erfaringer, spesielt med hensyn til om maskinen fungerer bra, hvordan den er å betjene og rengjøre, og ikke minst om servicen er god.

Les også: Hvilken espressomaskin skal jeg velge

Kapasitet Utstyret du kjøper må ha en slik kapasitet at det dekker det daglige behov i både travle og stille perioder. Du må finne ut, så nøyaktig som mulig, hvor mange kopper som skal serveres til hvilke tider. Sammenlign dette med de forskjellige maskiners kapasitet. Ta med i betraktningen at kaffen ikke bør oppbevares i mer enn en halv time og at ingen maskin bør benyttes ved mindre enn 3/4 av sin tilberedningskapasitet.

Trakter Kapasitet per trakting Kapasitet per time Kopper á 1,5 dl per time
1,8 l kolbetrakter Gir ca 1,6 l ferdig kaffe etter ca 6 min ca 15 l 100
Urnemaskin 5 l Gir ca 4,4 l ferdig kaffe etter ca 8 min ca 30 l 200
Urnemaskin 10 l Gir ca 8,8 l ferdig kaffe etter ca 8 min ca 65 l 430
Enkoppsautomat Gir 1 kopp etter ca 20 sek eller 1 l etter 2 min 15 sek 160

 

Helautomatisk maskin Har generelt svært høy kapasitet. Maskinene har egne lagringstanker og du kan starte ny trakting før all den nytraktede kaffen er tappet ut. Kapasitet kan variere fra 350 – 500 kopper i timen.

Instant-løsninger/varmdrikksautomater Bruker pulver eller ekstrakt som blandes med varmt vann. Høy kapasitet (150 – 700 kopper i timen), men gir ikke friskbrygget kaffe.

Før du går til innkjøp av kaffetrakter må du vite hvor mye kaffe du regner med å omsette. Det er verdt å merke seg at de fleste storhusholdninger kjøper for store kaffemaskiner. Trenger du hjelp, kontakt din maskinleverandør, kaffeleverandør eller Norsk Kaffeinformasjon.

Opplæring Hvor komplisert er maskinen? Tar det fem minutter å lære å betjene den, eller må du bruke lang tid på hver enkelt ansatt?

Service Nesten like viktig som valg av maskintype, er valg av leverandør. Før du går til anskaffelse av en maskin, bør du sjekke nøye hvilken service leverandøren kan tilby. Det er uholdbart å ha en kaffemaskin som ikke fungerer tilfredsstillende og hvor det er flere ukers ventetid på service. Ingen maskin varer evig. Deler skal etter hvert byttes ut og justeringer må foretas. Spør leverandøren om hvordan de løser dette og hva det koster. Kjøper du en helautomatisk maskin kan det være lurt å tegne en serviceavtale.