Om litt er kaffen klar

Hva er det som egentlig skjer når vi lager kaffe? Jo, når vann kommer i kontakt med malt kaffe, trekkes smaks-, farge- og aromastoffer i kaffekornene gradvis ut og oppløses i vannet. Denne oppløsningsprosessen kaller vi ekstrahering. De ulike smaksstoffene i kaffebønnene frigjøres fra kaffepartiklene ved forskjellige temperaturer og tidsintervaller. Derfor er temperatur og tid to viktige momenter når kaffen tilberedes.

Men hvorfor blir den besk?

Kaffens smak avhenger først og fremst av kvaliteten på råvaren. Forutsatt at den er topp, kan du lage velsmakende kaffe hvis du klarer å trekke ut de gode smaksemnene av kaffen, uten å få med deg dem som gir for mye bitter smak. Hvis vannet er for varmt eller kontakttiden er for lang (hvis vannet går for sakte gjennom kaffen i filteret), får du en ekstrahering som er for høy og du får med deg bitre smaksstoffer som gjør kaffen besk og stram. Hvis du omvendt får en kaffe med for lav ekstrahering (hvis vannet renner for fort gjennom eller temperaturen er for lav), blir smaken flat og fattig.

Hva er sterk kaffe?

Espresso_tilberedning3«Mmm! Hva slags kaffe er dette? Den var jammen god og sterk!» Det er mange som tror at enkelte kaffetyper er sterkere enn andre. Det stemmer ikke. For uansett hva slags kaffe du har med å gjøre: Det er bare en bestemt andel faste oppløselige bestanddeler som kan trekkes ut av kaffen ved samme dosering. Det er selvfølgelig mulig å påvirke ekstraheringsprosenten gjennom å endre brenneteknikk eller malingsgrad, men da er det lett at kaffen får en besk og bitter smak. Noen mennesker misforstår og tror at besk og bitter kaffe er det samme som sterk kaffe. Men da sier de gjerne: «Uff, den kaffen var jammen sterk!» Og det kan vel neppe kalles et kompliment.

Styrken på kaffen avhenger av hvor mye kaffe du bruker per liter vann. Lite kaffe per liter vann gir svak kaffe, mye kaffe per liter vann gir sterk kaffe. Norske kaffeleverandører anbefaler 60 gram kaffe per liter vann.
15