Vinner i delfinale Bergen er klar

Anne Lise Byberg vant i ettermiddag Bergens delfinale i NM i Slappa med en hvilepuls på 42,5.

Tirsdag ble andre delfinale i Norges mest avslappede mesterskap avholdt på Festplassen i Bergen. Hele 105 deltakere trosset regnet for å konkurrere om å oppnå lavest mulig hvilepuls liggende i en hengekøye etter å ha drukket en kopp kaffe.

– Dette var helt fantastisk. Jeg er ikke så flink i idrett, så dette mesterskapet var midt i blinken for meg, sier Byberg fornøyd. Hun forteller at hun alltid har en kaffekopp innen rekkevidde i en hektisk hverdag. – Jeg tar ikke mange pauser, men nyter kaffen og får energi av de få pausene jeg tar. Det varierer hvor avslappet jeg er, men jeg har lært meg noen teknikker for å roe ned i hverdagen, sier Byberg. Nå satser hun alt på å delta i finalen i Oslo, selv om hun egentlig hadde planlagt å sykle Rallarvegen i helgen. – Jeg har fryktelig lyst til å konkurrere i finalen. Kanskje jeg får ta med dem jeg skulle ha syklet med som heiagjeng i stedet, ler delfinalevinneren.

Internasjonal finale
NM i Slappa er ment som en hyllest til kaffepausen. Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og kaffepausen representerer et viktig avbrekk i hverdagen for mange. Hvert år blir det importert godt over 40 000 tonn kaffe til Norge. Det blir rundt 160 liter ferdigbrygget kaffe per nordmann.

– Det gikk unna mye kaffe også under NM i dag. Det er tydelig at folk synes dette er artig. Vi har hatt deltakere både fra Brasil, Venezuela, Peru, Uruguay, Tyskland, Skottland og Sveits, men det var altså en bergenser som stakk av med seieren til sist. Alt i alt var det en flott dag, med mange deltakere og skuelystne. Solen dukket også opp til slutt, sier Marit Lynes, daglig leder i Norsk Kaffeinformasjon, som arrangerer NM i Slappa i samarbeid med Espresso Mobile.

Kan trene ned hvilepulsen
Gjennomsnittlig hvilepuls for en voksen person ligger på rundt 70, men den er langt lavere hos toppidrettsutøvere. I motsetning til makspulsen er hvilepulsen noe vi selv kan påvirke. Ved hjelp av utholdenhetstrening kan man få den lavere.

– Mange nordmenn har en stressende livsstil. Toppidrettsutøver legger selvsagt vekt på å trene riktig, men også på god restitusjon. Det siste er det mange som glemmer, og noe vi særlig bør ta på alvor i arbeidslivet, sier Marit Lynes.

Etter delfinale i Bergen, reiser NM-sirkuset videre til Trondheim, før det blir stor finale i Oslo lørdag 1. september. Deltakelse i mesterskapet krever kun at man møter opp.

Kontaktpersoner:

 • Norsk Kaffeinformasjon, daglig leder Marit Lynes, tlf. 23 13 18 50, mobil 480 40 862
 • Espresso Mobile, daglig leder Arild Johnsen, mobil 901 68 468

Dette er NM i Slappa:

 • Norsk Kaffeinformasjon, i samarbeid med Espresso Mobile, arrangerer NM i Slappa for sjette år på rad.
 • Arrangementet startet i Skien 25. august på festivalen Mersmak. Deretter går det videre til Bergen 28. august og til Trondheim 30. august.
 • Vinnere av delarrangementene i Skien, Bergen og Trondheim inviteres til finalen på Aker Brygge i Oslo 1. september.
 • Nå søker Norsk Kaffeinformasjon etter avslappede personer fra alle landsdeler som vil delta i årets NM. Oppmøte er eneste krav for deltakelse.
 • Norsk Kaffeinformasjon søker også sykepleiere/sykepleierstudenter som kan måle deltagernes hvilepuls.
 • Den som oppnår lavest gjennomsnittlig puls i løpet av 5 minutter vinner.
 • Vinneren av årets NM i Slappa får trofeet ”Den forgyllede kaffetrakter” og ett års gratis forbruk av kaffe.

Kaffe:

 • Kaffe er den drikken vi drikker mest av i Norge, etter vann fra springen. Den norske kaffedrikkeren inntar i gjennomsnitt fem kopper om dagen.
 • Ifølge en undersøkelse gjennomført av Manpower Work Life blir du mer effektiv på jobben hvis du tar seg en kaffepause og skravler med kolleger. Det samme viser en undersøkelse for Hewlett-Packard.
 • En studie fra Universitetet i Tel Aviv i Israel viser at kaffepausen, som bidrar til godt arbeidsmiljø og givende småprat, forlenger livet til arbeidstakerne.
 • Kaffe inneholder viktige antioksidanter.
 • Kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes type 2, skrumplever og Alzheimer.
 • En ny kaffeanalyseundersøkelse som er publisert i tidsskriftet Circulation Heart Failure viser at kaffe i moderate mengder reduserer risikoen for hjertesvikt vesentlig.

Kilder: Kaffe.no, Professor Dag Thelle via kaffe.no, NTB, forskning.no