Kaffeveteran takker av

Egil Pettersen (67) har viet de 30 siste årene til kaffe. 20. juni tar han sin siste kopp som leder av Norsk Kaffeinformasjon.

Egil Pettersen har drukket kaffe siden han var ti år. På sjøen både startet og sluttet dagen med at han traktet 10-15 liter til seg selv og de andre gutta. Siden har den svarte drikken fulgt ham, og i 1979 begynte han i Norsk Kaffeinformasjon.

– Nordmenn har i mange år tronet på toppen blant verdens mest kaffedrikkende folk, takket være høy kvalitet og at vi tilbereder den riktig. Vi fikk tidlig øynene opp for kvalitetskaffe fordi vi kunne bytte den til oss mot klippfisk, sier Pettersen.

Fra rasjonering til verdenstoppen

Slik gikk det til at det lille landet langt nord, langt unna kaffeplantasjene i Brasil og Etiopia, fikk posisjon som kaffelandet. Pettersen har reist verden rundt og ble senest i januar bedt om å komme til India for å lære tilreisende fra hele verden å lage kaffe på den norske måten. Og Oslo regnes i dag som en av de beste byene i verden å reise til for kaffeturister.

Pettersen er en levende bok i kaffehistorie: Han husker rasjoneringskortene på kaffe under og etter krigen, og besteforeldrene som helte kaffen på et fat og tygde sukker til. – Allerede da var kaffe en viktig del av vår nasjonale sjel, og det var en selvfølge at barna begynte å drikke kaffe tidlig, mimrer han.

Les portrettintervju med Egil Pettersen.

Ihuga kaffekjerring overtar

I dag overtar Marit Lynes som daglig leder etter Pettersen. Lynes har vært informasjonssjef i samme organisasjon siden 2005, så hun er godt kjent med virksomheten. – Jeg gleder meg til nye utfordringer, men har egentlig ingen planer om å revolusjonere Norsk Kaffeinformasjon. Jeg ønsker å fortsette den kursen vi har, samt å sørge for at organisasjonen er i takt med tiden og oppleves som et samlende organ for norsk kaffebransje. Fokus på faglig kompetanse skal fortsatt være ett av våre viktigste satsingsområder, sier Lynes.

Lynes startet sin kaffekarriere i 1998 som produktsjef i Coop. – Jeg fant raskt ut at jeg ønsket å jobbe med kaffe i fremtiden, sier hun.

Deretter sneiet hun innom Norsk Kaffeinformasjon før hun startet et lite gourmetbrenneri sammen med Coop Kaffe. Fem år senere ble hun informasjonssjef i nettopp Norsk Kaffeinformasjon.

Egil-og-marit-lager-kaffe2-600x455
SPRER KAFFEKUNNSKAP: Egil Pettersen har spredd kunnskap om kaffe i 30 år. 20.juni 2012 overtar Marit Lynes som daglig leder i 50-årsjubilant Norsk Kaffeinformasjon. Foto: Norsk Kaffeinformasjon