Kaffe under svangerskapet

Det er ikke farlig å drikke kaffe under svangerskapet, men mengden bør begrenses til ca 2 kopper om dagen.

Under svangerskapet er det flere kvinner som opplever at de ikke lenger har lyst på mat- og drikkevarer de tidligere likte. Dette er ofte tilfelle med kaffe.

Statens ernæringsråd anbefaler folattilskudd til alle kvinner som er gravide eller ønsker å bli det. Dette gjør man for å redusere homocystein-nivået hos den gravide, ettersom høye nivåer av homocystein gir økt risiko for fosterskader. Homocystein er en aminosyre som naturlig forekommer i kroppen og som påvirkes av kostholdet. For noen kvinner er dette rådet om folattilskudd et viktig råd, ettersom enkelte mennesker kan reagere på kaffedrikking med økt homocystein-nivå.

I de siste månedene av svangerskapet forbrenner kvinnen koffein saktere. Det er likevel ikke nødvendig å unngå kaffe i sin helhet. Moderate mengder (ca 2 kopper om dagen) er ikke skadelig, verken for mor eller barn.

Når man ammer er det viktig å drikke nok væske. Som under svangerskapet kan man fortsette å drikke kaffe som før, men noen vil kanskje foretrekke å nyte sin te, cola eller kaffe etter ammingen i stedet for før, ettersom koffein kan overføres til barnet via brystmelken. Imidlertid er det kun små mengder som overføres, og det er lite sannsynlig at det vil påvirke barnet.