Julekaffe, hva er det? Går det an å si noe generelt om hva slags kaffe som passer til jul, hva folk foretrekker og ikke minst hva kaffefolket anbefaler. Vi har tatt en runde hos et lite utvalg norske kaffebrennerier og sjekket. Og la oss bare innse at det spriker. Noen fasit finnes ikke, og kanskje vi bare skal anbefale det gamle rådet; «kjøp den kaffen du liker best og brygg den på en skikkelig måte»?
Norges mest solgte kaffe
Vi starter med Evergoods Juleblanding og spør Tina Kristin Johansen hos Joh. Johannson Kaffe hva de har gjort med den populære kaffen for å få fram den rette julesmaken.
– Vår Evergood Juleblanding er en blend med de samme ingrediensene som i Evergood Classic. Colombia Excelso Huila er hovedbase, akkompagnert av Costa Rica Tres Rios, Guatemala Huehuetenango og Brasil Mogiana/Sul De Minas. Til slutt har vi en Kenya av ypperste kvalitet som gir Evergood det spesielle særpreget. I juleblandingen har vi endret forholdene disse variantene imellom for å lage en fyldigere kaffe og for å få frem den sødmefylte syrligheten enda bedre.
Fylde og sødme går igjen hos mange når vi snakker om kaffe til jul, og Tina Kristin Johansen understreker at juleblandingen er skreddersydd til den smaksrikdom vi møter i julen.
Ikke bare én kaffe
Men må vi bare ha én kaffe til jul? For vi spiser jo ikke det samme hele tiden. Vi skal ha kaffe til frokost og lunsj. Vi skal ha kaffe til dessert og småkaker. Kanskje står det sjokolade og marsipan på bordet.
– Vi har hele fire herlige julekaffer på menyen, sier Ragnhild Ilje Werenskiold hos Solberg & Hansen. Gjennom årenes løp har vi sett at folk ønsker seg kaffevarianter som gir en nostalgisk jul med minner fra tidligere år. På bakgrunn av dette har vi laget spesialkaffe-varianter som passer til ulike anledninger og bryggemetoder.
Solberg & Hansen har en egen juleespresso. I tillegg har de en klassisk søt og fyldig julekaffe fra Costa Rica, en kraftigere kaffe fra Papua Ny-Guinea og til sist kaffe fra gården La Bolsa i Guatemala med det velklingende navnet «En julefortelling». Lett floral på duft med smaker av klementiner og bringebær, i følge Ragnhild.
Det burde være noe for enhver smak og anledning, og vi følger tankegangen om at det kanskje ikke er så dumt å ha et lite utvalg kaffesorter i skapet.
Hva slags kaffe til tørre julekaker?
Syv slag til jul. Berlinerkranser, sandkaker, sirupssnipper, smultringer, goro, krumkaker og fattigmann. Sukker, smør, mel og egg. Og kanskje litt krydder som kanel, ingefær eller kardemomme. Hva med kaffen?
– De fleste typer kaffe vil kunne passe godt til julens tørre kaker, men jeg går for en kaffe med middels eller plusskarakter på syrlighet, middels fylde og gjerne litt kraftig aroma, sier Gunn Midtøy fra Kjeldsberg Kaffebrenneri i Trondheim. Gjerne en lysbrent Kenya.
Tim Wendelboe har en egen julekaffe, i år en Bourbon fra Honduras, nærmere bestemt farmen Nacimiento i Sant Bárbara.
– Kaffen har mye sødme og er fruktig med hint av rødvin, kirsebær og rosiner uten at den blir for syrlig, sier Wendelboe. Til tørre julekaker mener han at all kaffe med friskhet og god sødme passer bra.
Julekaffen til Pals kommer i år fra Guatemala. – Kaffen er kompleks og spennende med lang, søtlig ettersmak av krydder og tørket frukt, sier Tommy Lehre. – Vi har valgt å brenne denne i en noe mørkere tone da vi mener at litt fyldig kaffe passer godt til julebaksten og etter mye fet julemat.
Tina Kristin Johansen i Joh. Johannson Kaffe anbefaler også en kaffe med kompleks og sammensatt smak. – Kaffen bør være fyldig men ikke for mørkbrent, sier Tina.
– Når man skal velge kaffe til søtsaker er det digg å finne kontraster, sier John Ivar Sørreime i KAFFA. Til tørre julekaker ville jeg valgt en saftig kaffe, gjerne en fra Kenya eller Etiopia. Disse kaffene har et friskt bærpreg og trives godt sammen med tradisjonelle julekaker.
Hva med sjokolade eller marsipan?
KAFFA har for fjerde året valgt en kaffe fra Honduras som sin julekaffe. – Disse har ofte en fyldig og fet munnfølelse, samtidig som de også er friske, fruktige og elegante på smaken, sier John Ivar Sørreime. Til sjokolade ville jeg valgt en balansert kaffe fra Mellom-Amerika, gjerne en fra Honduras eller Guatemala. Disse kaffene har en naturlig fruktighet som fra steinfrukt og med hint av sitrus.
– Til søt mat blir det aldri feil med hint av sitrus, sier Tim Wendelboe. Men generelt friske kaffer, enten de kommer fra Kenya, Sentral-Amerika eller Colombia fungerer bra.
Til sjokolade og marsipan går Tina Kristian Johansen i Joh. Johannson Kaffe for en fyldig og kraftig kaffe med balansert syrlighet. Ragnhild Ilje Werenskiold fra Solberg & Hansen følger opp; – «Kraftig julekaffe» vil gi en god harmoni med sjokolade og marsipan med sine med fruktige smaksnoter av mørke bær og kokesjokolade, sier Ragnhild.
Tommy Lehre fra Pals foretrekker imidlertid en lett og floral etiopisk kaffe til sjokolade og moussekaker.
Gunn Midtøy fra Kjeldsberg har klare meninger om smak og kombinasjoner, og forklarer: – Sjokolade og marsipan er godt plassert i den «brune smaken». De mangler syre og «rød aroma». Til en lys sjokolade vil en syrlig espresso passe helt nydelig. Den vil få frem vaniljesmaken i sjokoladen. En mørk sjokolade derimot, har ganske betydelig med bitterstoffer og her ville jeg foreslå en mellombrent Colombia. En kaffe med «lilla smak».
– Marsipan er jeg egentlig litt usikker på om passer optimalt med kaffe, sier Gunn. Men ettersom den er nydelig sammen med konjakk kan det fort hende at mellombrent Colombia med bra syre vil passe godt.
Hva går til syrlige kaker?
Ostekaker med bær og frukt, sitrusterter eller andre syrlige godsaker frisker opp etter fet mat og Tim Wendelboe har sin egen erfaring:
– Jeg spiste nettopp en ekstremt syrlig sitronkake og drakk kaffe fra Karogoto i Kenya ved siden av. Det var helt utmerket. Syrene i kaffen matcher syren i kaken lett og siden kaffen er lysbrent og søt blir kombinasjonen mer balansert. Man trenger kaffer med sødme og fruktighet til slike kaker.
John Ivar Sørreime ville valgt en søt og fyldig kaffe fra Brasil til syrlige kaker. Kaffe fra Brasil er mindre syrlige og har et hint av nøtter og kakao som passer godt med det syrlige fra kaken.
Gunn Midtøy mener syrlige kaker trenger en «tung» kaffe som stiller med fylde, sødme og bitter smak. Gjerne en espresso, men den bør ikke være syrlig. Ragnhild Ilje Werenskiold fra Solberg & Hansen trekker fram deres Klassisk julekaffe. Denne har smaksnoter mot plomme, sjokolade og hasselnøtt, som hun mener vil utfylle en syrlig kake.
Tony Jacobsen fra Jacobsen og Svart anbefaler å prøve med en Afrikansk kaffe, men kommer med en liten advarsel. – Det kan jo være en risiko for syrefest i munnen. Hvis man tåler det så er Kenya fantastisk.
Tommy Lehre fra Pals går også for en søt og fruktig kaffe til syrlige og fruktige kaker, mens Tina Kristin Johansen går motsatt vei. Hun vil balansere den syrlige smaken mot litt mindre framtredende syre og ville anbefalt en brasilbasert kaffe.
La kaffen være noe for seg selv
Tony Jacobsen hadde egentlig bestemt seg for å droppe julekaffe, men valgte å ha det allikvel fordi han fant en kaffe fra Jesus Moreno i Honduras.
– Jeg synes det var så festlig med julekaffe fra Jesus at det ble en greie. Vi har julekaffe fordi vi kan spre god kaffe til folket og kanskje en god historie.
– Mitt beste tips er å la kaffen være noe for seg selv, sier Tony. Altså som en kopp te eller en god vin.
Ulik smak, ulike bryggemetoder
Det er mye ulikt tilberedningsutstyr rundt omkring på kjøkkenbenkene, og dette er noe som Norð brenneri har sett etter når de skulle velge sin egen julekaffe.
– Vi har gått for en kaffe som kan passe til de fleste bryggemetoder, i tillegg til en kaffe som passer for de fleste og som man kan drikke flere kopper av, sier Lise Marie Rømo i Norð. Vi har fått tak i en kjempegod bærtørket kaffe fra gården São José i Brasil som vi synes møter alle disse kriteriene.
Når det kommer til å sette kaffe sammen med mat og søtsaker så er det veldig opp til individuell smak, mener den tidligere Norgesmester i Baristaunst og nå kaffebrenner hos Norð. Det jeg personlig liker til søtsaker er en kaffe med litt kropp og god balanse.
Kaffesalget til himmels
I jula går kaffekonsumet til himmels. Hos kaffebrenneriet Joh. Johannson på Filipstadkaia i Oslo har det bokstavelig talt glødet i ovnene i ukesvis.
I følge analysebyrået Nielsen omsetter norsk dagligvare kaffe for nærmere 3 milliarder årlig og salget er temmelig konstant. I jula trapper vi ytterligere opp. Hos Joh Johannson Kaffe på Filipstad i Oslo øker salget med om lag 20 prosent i desember mens det topper seg i uke 51 og 52 med ca 60 prosent over en gjennomsnittlig uke.