Internasjonal kaffekurs-suksess

Kaffestudenter fra en rekke land er denne uke samlet hos Norsk Kaffeinformasjon (NKI) i Oslo for å sertifiseres som ”Q-grader” - en internasjonal og vel anerkjent tittel blant de som jobber med kvalitetskaffe.

Det er The Coffee Quality Institute (CQI) i USA som står bak sertifiseringsordningen som tilbys i både produsent- og konsument land. Utdanningen og sertifiseringen henger høyt, og verden over er det nå over 2000 ”Q-graders” / cuppere (smakere) fra rundt 60 land. Dette har bidratt til at denne kvalitetsordningen nå er integrert i mange hundre selskaper rundt om i verden.

– Dette er et tilbud til de som har arbeidet med kaffe over en tid. Studentene skal blant annet bestå over 20 eksamener og tester samt gjennomføre ulike kalibreringer. NKI er svært stolte over å være vertskap for dette internasjonale kaffe-arrangementet, sier daglig leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon.

Bestill Q-grader-kurs her! 

Tettpakket program

Både Storbritannia, USA, Tyskland, Australia og Norge er representert blant deltakerne. I løpet av uken gjennomgår de et tettpakket program med cuppinger, sensoriske tester, gradering av grønne bønner, og med eksamener underveis.

– Jeg er her for å lære enda mer om kaffe, sier kaffebar- og brennerieier Tim Wendelboe. Her kan jeg teste meg selv og bli trygg på at jeg behersker de gjeldende kvalitetsstandarder innen spesialkaffe, sier Wendelboe, verdensmester fra 2004 i baristakunst og høyt respektert innen verdens kaffemiljø.

– Verdifull kunnskap

– Her opparbeider vi nyttig kunnskap om differensiering av smaker og etablering av et felles språk for kvalitet, sier Nora Hinder fra Kristiansand-kontoret til Motherland Farmers Ltd, som driver med import og salg av spesialkaffe fra i Rwanda. – For meg som er relativt ny i bransjen, er det verdifullt å lære seg de aktuelle kvalitetsstandardene innen spesialkaffe.

Denne uken arrangeres to sertifiseringer i Europa, en i Italia og en hos NKI i Oslo. Det er ingen tilfeldighet, ifølge Marit Lynes. Norge ligger på den definitive verdenstoppen hva angår kaffekvalitet. At denne uken ble fylt opp med folk fra utlandet før vi i det hele tatt rakk å markedsføre dette i Norge, betyr bare at vi må ha minst en sertifiseringsrunde til så fort som mulig. Norsk Kaffeinformasjon skal være det naturlige kompetansesenter for kaffe.

– Som den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter er Norsk Kaffeinformasjon den naturlige samarbeidsparter for The Coffee Quality Institute (CQI), avslutter Trish Rothgeb kursinstruktøren fra San Fransisco som foruten å drive sitt eget lille kaffebrenneri er direktør for opplæringsprogrammene til CQI.