Ikke bare bar på Briskeby

Ti år etter at Mocca Kaffebar & Brenneri åpnet dørene har brenneriet vokst ut av lokalet, mens kaffebaren har fått solid feste i nabolaget. Faktisk fortsetter mange å komme lenge etter at de har flyttet. Nå lokker også KAFFAbutikk vegg-i-vegg.

I Niels Juels Gate 70 B heller barista Ivar Bowitz  rykende vann over i et kaffetraktesystem som får fotografen til lure på om det er en øvelse fra Den lille kjemikeren vi er vitne til. Om det er gammeldags å tilberede kaffen slik? Langt ifra, det elegant designede håndbryggesystemet er faktisk siste hyl. Hver kopp brygges foran kundene.

– Vi begynte med det nå i sommer og det er godt tatt imot blant kundene, sier Bowitz som tilføyer at det har krevd litt tilvenning. Altså at det tar litt lenger tid enn før å få en kopp svart kaffe.

–Men det tar ikke lenger tid enn å lage en kaffelatte. Og når folk oppdager hvor godt det er med helt fersktraktet kaffe, så legger de inn det ekstra minuttet, forklarer han.

Baristaen forteller at det ligger et vesentlig poeng i traktens 60 graders form, og det store hullet i bunnet av den koniske filterholderen.

– Det er en form som gjør at vannet renner raskere gjennom kaffen i trakten, og det gir full kontroll til baristaen og en bedre ekstrahering av kaffen, utdyper han..

Tilrettelagt for strøket

Langt de fleste kundene er stamkunder, og mange av dem har for lengst flyttet fra nabolaget også.

– De legger turen innom på vei til eller fra jobb, forklarer Bowitz.

Mocca er nyoppusset etter at brennerivirksomheten ble omdøpt til KAFFA og flyttet til Ryen.

– Kaffebaren har kanskje et litt mer industrielt preg enn andre kaffebarer, et uttrykk som matcher et brenneri, funderer baristaen.

Gründeren selv, Robert Thoresen, forteller at åpningen av Mocca Kaffebar & Brenneri var en naturlig fortsettelse av det de hadde fått til på Java, med tanke på kaffekunnskap og baristakompetanse og utmerkelser. Neste steg var å ta kontroll over alle leddene; fra kaffebusk via brenning og til brygging. Og samtidig tilby en kaffebar, tilrettelagt for akkurat dette nabolaget.

–  Kundegruppen er demografisk forskjellig fra St. Hanshaugen og er nok litt mer etablert, slik man forbinder med Frogner. Derfor har vi blant annet også lagt opp til andre sittemuligheter på Mocca. Beboerne på Frogner bruker nok også byen på en annen måte. Det er for eksempel roligere her i helgene fordi mange reiser ut av byen, sier Thoresen. Løsvektsalget går i bølger, med særlig trykk før jul.

– Da vil de ha ekstra god kaffe, enten de skal på hytta eller være hjemme, supplerer Ivar Bovitz.

–Vi merker nå større interesse for stedegen kaffe, som vi anbefaler til kaffetrakting og presskanne, i forhold til blandinger til espresso, opplyser Robert Thoresen.

Butikk og nett

Vegg i vegg med Mocca ligger KAFFAbutikk, en spesialforretning for kaffe, med salg av tilberedningsutstyr og kaffebønner, samt smaksrom og utstillingsvindu for brenneriet KAFFA as. Som innkjøper er Robert Thoresen ifølge sine egne nettsider kaffa.no kompromissløs i forhold til  kaffekvalitet. Andres beskrivelser, etablerte handelsforbindelser og pris legges helt bort i jakten på fantastisk god kaffe:

– Metoden er å alltid blindsmake et  stort spekter av råkaffe før innkjøp – og bare handle etter hjertet, sier Thoresen.

På nettsidene deles også kunnskap, som skal hjelpe kaffeinteresserte til å få enda mer utbytte av kaffe: «På KAFFA er vi overbevist om at opplevelsen av hvordan noe smaker, inkludert opplevelsen av god kaffe, avhenger av hva man vet om det man smaker.»

– Smaking er dannelse, konstaterer Robert Thoresen.

Adresse: Niels Juels gate 70

Foto: Yann Anker